1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ενίσχυση της ηλεκτροβόρας βιομηχανίας
Ενίσχυση της ηλεκτροβόρας βιομηχανίας

Ενίσχυση της ηλεκτροβόρας βιομηχανίας

0

Το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με στελέχη της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.


ebikenΑναλυτικότερα, στελέχη της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), καθώς και παράγοντες της αγοράς ενέργειας, λίγες μέρες μετά την αποχώρηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ από την Ελλάδα και λίγους μήνες μετά τη μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό της ΦΑΓΕ και της Coca Cola HBC AG, επισημαίνουν ότι στα συρτάρια των υπουργείων ΠΕΚΑ και Οικονομικών παραμένει το δικαίωμα της Ελλάδας, βάσει κοινοτικής οδηγίας, να λάβει μέτρα-ανάσα ύψους 15 εκατ. ευρώ για τη βιομηχανία.


Παράλληλα, με μεγάλη καθυστέρηση -μόλις την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε νομοσχέδιο- το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε μέτρο το οποίο θα ευνοήσει κατά 60 εκατ. ευρώ την ενεργοβόρα βιομηχανία.


Πρόκειται για τη δυνατότητα του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να αποζημιώνει τις βιομηχανίες που θα συμφωνούν μαζί του να δέχονται, όταν κρίνεται απαραίτητο, τις διακοπές ηλεκτροδότησης. Είναι οι λεγόμενες συμβάσεις διακοψιμότητας.


Οταν ο ΑΔΜΗΕ κρίνει ότι χρειάζεται επιπλέον φορτία, διακόπτει την παροχή σε μεγάλους καταναλωτές. Και όλα αυτά ενώ από την περασμένη άνοιξη, όπως άλλωστε έκαναν γνωστό στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου τόσο η ΕΒΙΚΕΝ όσο και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Βασιλάκος, η ιταλική κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης της βιομηχανίας της.


Φοροαπαλλαγές και άλλες εκπτώσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ δόθηκαν στις ιταλικές βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να κερδίσουν έναντι των ελληνικών τις αγορές της Βόρειας Αφρικής και δη της Αλγερίας. Ανάλογα μέτρα ανακούφισης έλαβαν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Οι δύο τελευταίες χώρες καθιέρωσαν τις συμβάσεις διακοψιμότητας. Μέτρο το οποίο τελικά βαίνει προς νομοθέτηση στη χώρα μας μόλις τώρα.


Ο πρόεδρος της ΡΑΕ από τον Απρίλιο με επιστολή του προς τους κ. Στουρνάρα και Παπαγεωργίου γνωστοποιεί τα μέτρα ενίσχυσης, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζει ξανά προηγούμενη επιστολή του, τον Φεβρουάριο, με την οποία σημειώνει το δικαίωμα που έχει η Ελλάδα να πάρει μέτρα αντιστάθμισης της επιβάρυνσης που προκαλεί το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία.


Το ακριβό κόστος χρηματοδότησης αλλά και το τεράστιο ενεργειακό κόστος που έχουν προκληθεί από τις πολιτικές λιτότητας που υπαγορεύει η τρόικα στην κυβέρνηση, είναι τα κύρια αίτια που «λυγίζουν» όλο και περισσότερο τις εγχώριες βιομηχανίες των κλάδων του χάλυβα, του τσιμέντου, των μετάλλων, της χαρτοποιίας, οι οποίες πρωταγωνιστούν στις ξένες αγορές.


Σύμφωνα με στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ, οι μεγάλοι κλάδοι, όπως η τσιμεντοβιομηχανία και η χαλυβουργία, λειτουργούν, λόγω της δραματικής πτώσης της ζήτησης, με μειωμένη ακόμη και κατά 70% παραγωγή.


Με κόστος ενέργειας που αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού κόστους παραγωγής οι «γίγαντες» της ελληνικής οικονομίας έχουν στραφεί στις ξένες αγορές όμως, αφού το ενεργειακό κόστος και η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση τις καθιστούν μη ανταγωνιστικές.


Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος με επιστολή του από τις 19 Φεβρουαρίου προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου τόνιζε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, αποστέλλοντας μάλιστα κι έτοιμο σχέδιο νόμου.


Πρόκειται για τις κοινοτικές οδηγίες 2009/97/ΕΚ και 2009/20/ΕΚ που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και περιγράφουν μέτρα ενίσχυσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών προκειμένου να μην επιβαρύνονται πλήρως το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής αέριων ρύπων.


Το ενεργειακό κόστος έχει επιβαρυνθεί λόγω της μεγάλης αύξησης της φορολογίας σε φυσικό αέριο και ρεύμα. Για παράδειγμα, βιομηχανία με κατανάλωση από 100 μέχρι 1.000 γιγαβατώρες πληρώνει μέσο όρο 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην Ευρώπη η αντίστοιχη τιμή είναι 35 ευρώ. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αέριο αντιστοιχεί στο 10% της τελικής τιμής του.


Αλλά και η τιμή ηλεκτρικού είναι υψηλή. Στην ελληνική αγορά ενέργειας η μέση τιμή είναι στα 73 ευρώ και στην Ε.Ε. 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΙΚΕΝ.