1. Home
  2. Νέα
  3. Επιστήμη… παντός καιρού!
Επιστήμη… παντός καιρού!

Επιστήμη… παντός καιρού!

0

Φέτος το φθινόπωρο, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, μελετά τον καιρό και σας μυεί στα μυστικά της Μετεωρολογίας. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα;


keraunos_dwmatiouΠώς δημιουργούνται τα σύννεφα; Πώς μετράμε την δύναμη του ανέμου; Γιατί ο ουρανός έχει μπλε χρώμα; Μπορούμε να φτιάξουμε βροχή σε ένα δωμάτιο; Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψουν οι επισκέπτες, κάθε Σάββατο και Κυριακή του Οκτωβρίου στην ενότητα «Επιστήμη… παντός καιρού!».


Το πρόγραμμα της ενότητας περιλαμβάνει:
13:30 – 14:10 Επίδειξη Πειραμάτων: «Περί ανέμων και υδάτων… »
(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)
Σε αυτή την επίδειξη πειραμάτων αποκαλύπτουμε τα μυστικά των καιρικών φαινομένων και του κλίματος. Πού οφείλεται η εναλλαγή των εποχών; Μελετάμε τις τρεις καταστάσεις του νερού και τις μοναδικές του ιδιότητες που επηρεάζουν το κλίμα. Πώς σχηματίζονται τα θαλάσσια ρεύματα και γιατί οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν πιο ήπιο κλίμα; Πότε τα σύννεφα φαίνονται μαύρα και γιατί ο ουρανός είναι μπλε; Ακόμη, φτιάχνουμε σύννεφα, βροχή και υδροστρόβιλους «δωματίου». Πώς χρησιμοποιούμε τη διόλου αμελητέα ατμοσφαιρική πίεση και τις αόρατες δυνάμεις των ανέμων;


15:30 – 17:00 Διαδραστικό Εργαστήρι: «Μελετώντας τους ανέμους»
(προτείνεται για παιδιά άνω των 7 ετών)
Κατασκευάζοντας Ανεμοδείκτες! Στη δραστηριότητα αυτή θα ανακαλύψετε πώς, επαναχρησιμοποιώντας υλικά, μπορείτε να φτιάξετε έναν διακοσμητικό ανεμοδείκτη για το μπαλκόνι σας! Με τη χρήση μιας πυξίδας βρίσκουμε μαζί και την κατεύθυνση του ανέμου!
Κατασκευάζοντας Ανεμόμετρα! Στη δραστηριότητα αυτή οι επισκέπτες κατασκευάζουν το δικό τους ανεμόμετρο και μαθαίνουν πώς να μετρούν μ’ αυτό την ταχύτητα του αέρα σε διαφορετικές περιοχές.