1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Πολύ υψηλό το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ
Πολύ υψηλό το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

Πολύ υψηλό το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

0

Ανησυχητική είναι η κατάσταση όσον αφορά στο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ το οποίο υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.


lagieΑυτό σημαίνει ότι στα 737 εκατ. ευρώ που ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ στα τέλη Αυγούστου, προστέθηκαν μέσα σε ένα μήνα πάνω από 100 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 15%-20%. Τούτο σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών προς την αλυσίδα των ΑΠΕ φτάνουν ή και ξεπερνούν τους επτά μήνες. Όσο για τις συνολικές οφειλές φτάνουν πλέον το 1 δισ. ευρώ, ένα ακόμη δείγμα ότι το πρόβλημα ρευστότητας που ξεκινάει από τη ΔΕΗ και διαχέεται σε όλους τους κρίκους της αγοράς ηλεκτρισμού, αποκτά εκ νέου εκρηκτικές διαστάσεις.


Πολλοί μιλούν για τον κίνδυνο ενός νέου “κράχ” πριν το τέλος του 2013, (ακριβώς όπως συνέβη και το 2012), καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ πλησιάζουν πλέον το 1,3 δισ. ευρώ, εκείνη με τη σειρά της καθυστερεί να εξοφλήσει ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, που με τη σειρά τους μετακυλούν το έλλειμμα σε παραγωγούς ΑΠΕ και ηλεκτροπαραγωγούς κ.οκ.