1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Το πρώτο ηλιακό κολυβητήριο στην Ελλάδα από τη Sole
Το πρώτο ηλιακό κολυβητήριο στην Ελλάδα από τη Sole

Το πρώτο ηλιακό κολυβητήριο στην Ελλάδα από τη Sole

0

Το νέο Κολυμβητήριο Αμαλιάδας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και βρίσκεται στο Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας του δήμου Ήλιδας, είναι το μοναδικό κολυμβητήριο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη που καλύπτει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Energyin μίλησε με τον διευθυντή δημοσίων σχέσεων & επικοινωνίας της Sole Α.Ε.-Βιομηχανία Ηλιακών Συσκευών, Χρήστο Κουστιμπή.


kolimbitirio ilidaΟι ανάγκες θέρμανσης του νερού της Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνας, της δεύτερης βοηθητικής παιδική πισίνας, αλλά και του ζεστού νερού χρήσης των αποδυτηρίων και γενικότερα των υποδομών του κολυμβητηρίου καλύπτονται από ένα ηλιοθερμικό σύστημα υποστηριζόμενο από ένα γεωθερμικό σύστημα. Η SOLE AE, με την μακρόχρονη τεχνολογική εμπειρία της και εξειδικευμένη τεχνογνωσία που διαθέτει σε έργα τέτοιας κλίμακας, εκπόνησε τις μελέτες και υλοποίησε το εφαρμοστικό μέρος στο πρωτοποριακό αυτό έργο, με την υποστήριξη (μελέτη & επίβλεψη) του Δόκτορα Μιχάλη Καράγιωργα, του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει και βασισμένη στο αίσθημα ευθύνης που διακρίνει τη διοίκηση της εταιρείας καθώς και την ενεργή συμμετοχή του διευθυντή επικοινωνίας & δημοσίων σχέσεων της Sole Κου Χρήστου Κουστιμπή.


Στο έργο εγκαταστάθηκαν 508 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών που με την απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας ζεσταίνουν τα νερά στις πισίνες των αθλητών και στα μπάνια και σύστημα γεωθερμίας που υποστηρίζει τις αντίστοιχες λειτουργίες. Η εξοικονόμηση στις λειτουργίες του κολυμβητηρίου, σε σχέση αντίστοιχα με χρήση συμβατικών μορφών ενέργειας (π.χ. πετρέλαιο για θέρμανση των νερών) εκτιμάται ότι φτάνει έως και 80%, γεγονός που την εποχή που διανύουμε είναι απαραίτητο, αν όχι προαπαιτούμενο. Επιπλέον όλων αυτών υπάρχει η προοπτική και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, η πλεονάζουσα ηλιακή ενέργεια που παράγεται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινού μήνες, να χρησιμοποιηθεί για τον κλιματισμό του παρακείμενου κλειστού γυμναστηρίου 2.500 τ.μ., αξιοποιώντας ακόμα περισσότερο την ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση και προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση στην λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.


Φωτό 2 (Λεζ. Ο Δήμαρχος Ήλιδας κύριος Γιάννης Λυμπέρης με τον Διευθυντή Δημοσίων  Σχέσεων και Επικοινωνίας της SOLE AE, κύριο Χρήστο Κουστιμπή)
Φωτό 2 (Λεζ. Ο Δήμαρχος Ήλιδας κύριος Γιάννης Λυμπέρης με τον Διευθυντή Δημοσίων
Σχέσεων και Επικοινωνίας της SOLE AE, κύριο Χρήστο Κουστιμπή)
Το EnergyIn μίλησε με τον διευθυντή δημοσίων σχέσεων & επικοινωνίας της Sole Α.Ε. – Βιομηχανία Ηλιακών Συσκευών, Χρήστο Κουστιμπή, για το πρώτο ηλιακό κολυμβητήριο στην Ελλάδα.


ENERGYIN: Πρόσφατα εγκαινιάστηκε στην Αμαλιάδα το πρώτο υβριδικό (ηλιογεωθερμικό) κολυμβητήριο, το μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πείτε μας δυο λόγια για τον ρόλο της Sole σε αυτό το σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε στην Αμαλιάδα, καθώς και ποιες είναι οι καινοτομίες του συγκεκριμένου συστήματος.
Χ.Κ.: Η Sole μελέτησε, σχεδίασε, κατασκεύασε και εγκατέστησε ηλιακό πεδίο 508 τ.μ. επιλεκτικών συλλεκτών καθώς και το σύστημα γεωθερμίας, το οποίο συμπληρώνει την παραγωγή θερμικής ενέργειας από τον ήλιο, με σκοπό την ενεργειακή εξυπηρέτηση των αναγκών του κολυμβητηρίου κατά ποσοστό 75-80%. Οι καινοτομίες στο συγκεκριμένο έργο είναι το «πάντρεμα» της ηλιακής ενέργειας με τη γεωθερμική για το σκοπό της θέρμανσης της πισίνας, των ζεστών νερών χρήσης και τη θέρμανση των χώρων των αποδυτηρίων του κολυμβητηρίου, το οποίο πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων και προδιαγραφών.


ENERGYIN:Η Sole εξάγει το 70% των προϊόντων της σε 35 χώρες, διατηρώντας παράλληλα ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχει επιτελέσει η Sole στις χώρες που δραστηριοποιείται; Ποιες είναι οι βλέψεις της Sole για την Ελλάδα, όσον αφορά στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας σε δημόσιες εγκαταστάσεις;
X.K.: Πέρα από τις εμπορικές δραστηριότητες στο τομέα των εξαγωγών με θερμοσιφωνικά συστήματα, η Sole λέει μια ελληνική «καλημέρα» στον ήλιο με έργα της σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάνοντας την Ελλάδα περήφανη για τη μοναδικότητά τους.
– Burj Khalifa, Dubai.
– Dubai Sport Complex.
– Photonio Project- Εργοστάσιο καλλυντικών «Σαράντη», Οινόφυτα Βοιωτίας.
– Δεκάδες ξενοδοχεία και βιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
– Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Δήμου Ήλιδας (Αμαλιάδα).


Χιλιάδες έργα ηλιακών εφαρμογών σε ιδιώτες μέσω των διαφόρων αντιπροσώπων μας σε όλη την Ελλάδα, είτε αυτά εξυπηρετούν ζεστά νερά χρήσης ή άλλες ανάγκες, όπως θέρμανση, κ.ά.