1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Η ελληνικών συμφερόντων Ocean Rig νέος εταίρος της Energean Oil
Η ελληνικών συμφερόντων Ocean Rig νέος εταίρος της Energean Oil

Η ελληνικών συμφερόντων Ocean Rig νέος εταίρος της Energean Oil

0

Η εταιρεία Ocean Rig, του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, που δραστηριοποιείται στις γεωτρήσεις πολύ μεγάλου βάθους, είναι ο νέος διεθνής εταίρος της Energean Oil & Gas που ελέγχει τα κοιτάσματα του Πρίνου, με τον οποίο θα «χτυπήσει» όπως όλα δείχνουν, τους διαγωνισμούς στις θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και Κρήτη.


Της Χρύσας Λιάγγου,
Καθημερινή, 31/10/2013


DΟπως επισήμως ανακοινώθηκε χθες, η Ocean Rig και η Energean Oil & Gas αποφάσισαν να προχωρήσουν μαζί στους διαγωνισμούς για παραχωρήσεις νέων περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που θα διενεργηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε βάση θάλασσας που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα. Οι δύο εταιρείες, μέσω εταιρειών συμφερόντων τους, συμφώνησαν να συστήσουν σε ποσοστό 50%-50% μία κοινή διεθνή εταιρεία, την Ocean Energean, η οποία θα συνδυάζει την πολύχρονη παρουσία της Energean Oil & Gas στην έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη διεθνή εμπειρία της Ocean Rig στις γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλο βάθος. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό σχήμα, το οποίο προτίθεται να διεκδικήσει νέες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αφρική αλλά και στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα, όταν διενεργηθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.


Μέσω της συμμαχίας με την Energean Oil, η Ocean Rig του Γιώργου Οικονόμου θα εισέλθει για πρώτη φορά στον τομέα παραγωγής υδρογονανθράκων.


Η Ocean Rig είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και δραστηριοποιείται στις γεωτρήσεις πολύ μεγάλου βάθους (Ultra Deep Water) έχοντας από το 2001 πραγματοποιήσει 161 γεωτρήσεις συνολικά για 31 πελάτες σχεδόν σε όλο τον κόσμο και σε περιοχές με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Αριθμεί συνολικά έναν στόλο από έντεκα πλοιογεωτρύπανα (7ης και 6ης γενιάς) και πλωτές εξέδρες γεώτρησης (5ης γενιάς) εκ των οποίων επτά ήδη βρίσκονται στη διάθεσή της, δύο παραδίδονται εντός του 2013 και δύο το 2015. Το κόστος ναυπήγησης για κάθε ένα από τα συγκεκριμένα πλοία φτάνει τα 650 εκατομμύρια δολάρια.


Αυτός ο στόλος καθιστά την Ocean Rig έκτη μεγαλύτερη παγκοσμίως στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του είναι μόλις τα 2,9 χρόνια. Είναι, δηλαδή ο τέταρτος νεότερος στόλος στον κόσμο. Η εταιρεία είναι επίσης η μία από τις δύο παγκοσμίως, των οποίων το σύνολο του στόλου τους είναι ικανό να πραγματοποιεί γεωτρήσεις πολύ μεγάλου βάθους. Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν το 2012 στα 941,903 εκατ. δολάρια. Στην ίδια χρήση η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 132,33 εκατ. δολάρια έναντι κερδών ύψους 95,298 εκατ. δολάρια στη χρήση του 2011. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ocean Rig επανήλθε στην κερδοφορία καταγράφοντας κέρδη ύψους 45,1 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 49,1 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει με ποσοστό 59% η επίσης εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης εταιρεία του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, Dryships με δραστηριότητα στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.


Επένδυση
«Η Ocean Rig επενδύει στις προοπτικές του τομέα των υδρογονανθράκων» τόνισε αναφερόμενος στη συμφωνία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Οικονόμου. Επεσήμανε την εμπειρία της Energean Oil στην παραγωγή πετρελαίου, για να τονίσει ότι «επελέγη ως ένας σημαντικός εταίρος που θα μας επιτρέψει μελλοντικά να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας, εκτός από τις γεωτρήσεις, και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων διεθνώς». Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil κ. Μαθιός Ρήγας, σημείωσε ότι η εταιρεία «μέσω του νέου αυτού διεθνούς εγχειρήματος θα πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα αλλά και θα διεκδικήσει νέες περιοχές για έρευνα και παραγωγή και στο εξωτερικό». Η Ocean Rig, τόνισε ο κ. Ρήγας αποτελεί ένα ακόμα στρατηγικό διεθνή εταίρο σε συνέχεια των συνεργασιών μας με τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες στον χώρο της ενέργειας, όπως την Schlumberger, η οποία λειτουργεί ως στρατηγικός τεχνικός εταίρος, την BP, η οποία έχει συμφωνήσει να αγοράζει για τα επόμενα χρόνια το σύνολο της παραγωγής, και την ισραηλινή Ratio με την οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τον Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού.