1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Χαμηλότερες χρεώσεις από τους εναλλακτικούς
Χαμηλότερες χρεώσεις από τους εναλλακτικούς

Χαμηλότερες χρεώσεις από τους εναλλακτικούς

0

Με εξαίρεση τη ΔΕΗ, το σύνολο των υπόλοιπων προμηθευτών προσφέρουν τιμές οι οποίες ωστόσο ενδέχεται να μεταβάλλονται, λόγω της εφαρμογής «ρήτρας προσαρμογής Οριακής Τιμής Συστήματος».


HaloSphericalΑυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, βάσει των τιμοκαταλόγων που της κοινοποιούν όλοι οι προμηθευτές και οι οποίοι αναφέρονται σε τετραμηνιαίες καταναλώσεις. Όπως αναφέρεται στις συμβάσεις των ανεξάρτητων προμηθευτών, η ρήτρα ενεργοποιείται με επιπλέον επιβάρυνση, όταν η οριακή τιμή συστήματος (περίπου η χονδρική) ξεπερνά κάποια όρια.


Μπορεί δηλαδή να τίθεται ένα εύρος οριακής τιμής με βάση το οποίο καθορίζεται το τιμολόγιο της κάθε εταιρείας, για παράδειγμα 40-50 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες. Εφόσον η οριακή τιμή πέσει κάτω από τα 40 ευρώ, η διαφορά είναι υπέρ του πελάτη. Αντίθετα, τον επιβαρύνει αν ξεπεράσει τα 50 ευρώ. Επιπλέον, ο προμηθευτής επιβαρύνει τον πελάτη του και με τις απώλειες του συστήματος.


Με βάση τους τιμοκαταλόγους των έξι ανεξάρτητων προμηθευτών και της ΔΕΗ, προκύπτει ότι στις αναγραφόμενες χρεώσεις (ενέργεια συν ρυθμιζόμενες χρεώσεις για χρήση δικτύου, ΥΚΩ κ.λπ.) χωρίς να περιλαμβάνονται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, τα ΔΕΤΕ και ο ΦΠΑ, όπως επίσης και τα τέλη υπέρ ΕΡΤ και ΟΤΑ, διαμορφώνονται οι εξής τιμές:


-Στις οικιακές συνδέσεις με μονοφασική παροχή και καταναλώσεις 1.200, 2.000 και 3.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, τη χαμηλότερη τιμή τη δίνει η εταιρεία Watt & Volt με 171,58, 300,96 και 525,14 ευρώ αντίστοιχα.
-Στις οικιακές συνδέσεις με τριφασική παροχή (25 KVA) και καταναλώσεις 2.000 και 3.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και πάλι η Watt & Volt δίνει τις χαμηλότερες τιμές με 300,96 και 525,14 ευρώ αντίστοιχα
-Στις καταναλώσεις οικιακού νυκτερινού για 400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, την καλύτερη τιμή δίνει η εταιρεία Green με 38,50 ευρώ.
-Στις εμπορικές συνδέσεις με τριφασική παροχή για καταναλώσεις 2.000 και 3.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, τις χαμηλότερες τιμές τις δίνει η Green με 337,74 και 497,98 ευρώ.
-Στις μικρές βιομηχανικές συνδέσεις με τριφασική παροχή, και πάλι τις χαμηλότερες τιμές τις δίνει η Green με 327,74 και 482,98 ευρώ το τετράμηνο.


Σχετικά με την αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή κυριαρχείται ακόμη από τη ΔΕΗ, η οποία κατέχει μερίδιο 96,8%, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Τέλος, αναφορικά με τα μερίδια των ανεξάρτητων προμηθευτών, και πάλι με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, με το μεγαλύτερο μερίδιο εμφανιζόταν η Elpedison (ΕΛ.ΠΕ.- Edison) με 1,10%, ακολουθεί η Heron (ΤΕΡΝΑ) με 1,08%, ενώ οι υπόλοιπες ελέγχουν πολύ μικρότερα ποσοστά.