1. Home
  2. Νέα
  3. Χαιρετισμός Μανιάτη στο συνέδριο της ΑΑPG
Χαιρετισμός Μανιάτη στο συνέδριο της ΑΑPG

Χαιρετισμός Μανιάτη στο συνέδριο της ΑΑPG

0

Χαιρετισμός υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στο Παγκόσμιο Συνέδριο της American Association of Petroleum Geologists που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα.


synedrio2Με μεγάλη μου χαρά απευθύνομαι σε ένα τόσο διακεκριμένο κοινό και σας καλωσορίζω στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου APPEX Regional 2013.


Η διοργάνωση αυτή της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κράτους, αποτελεί αφορμή για την συγκέντρωση ενός εντυπωσιακού αριθμού σημαίνοντων στελεχών της πετρελαϊκής βιομηχανίας.


Για τις επόμενες δύο ημέρες, στο φιλικό περιβάλλον της πόλης της Αθήνας, θα σας δοθεί η ευκαιρία να εξετάσετε τα επιστημονικά και εμπορικά δεδομένα, τις υπάρχουσες και μελλοντικές τάσεις στις διεθνείς συναλλαγές, και να ανακαλύψετε νέες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτό το σημείο της γης.


Η Μητέρα Γη μας έχει κληροδοτήσει ορυκτό πλούτο. Στα εδάφη ή τα χωρικά ύδατά μας ενδέχεται να υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το καθήκον μας είναι να ανακαλύψουμε τον πλούτο αυτό και να τον εκμεταλλευτούμε προς όφελος της κοινωνίας μας, σεβόμενοι απόλυτα τη φύση και το περιβάλλον.


Στην Ελλάδα εργαζόμαστε σκληρά με στόχο το «άνοιγμα» του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Κάνοντας χρήση της επικαιροποιημένης νομοθεσίας, σε συμφωνία πάντα με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και τηρώντας πιστά τις προδιαγραφές της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ο στόχος μας είναι να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, έτσι ώστε να προσελκύσουμε τους επενδυτές στη χώρα μας. Έχουμε ήδη εκκινήσει μία διαδικασία “open door” για τρία οικόπεδα, ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις προκριθείσες εταιρίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Οι σχετικές δε συμβάσεις μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων θα κυρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.


Μέχρι το τέλος του έτους, θα καταστεί άμεσα διαθέσιμο ένα σημαντικό σύνολο δεδομένων, το οποίο θα καλύπτει θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, συνολικής έκτασης μεγαλύτερης των 200.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η τεράστια αυτή έκταση παραμένει ουσιαστικά ανεξερεύνητη.


Οι ανάδοχοι, οι οποίοι θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια διαφάνειας, θα έχουν την απαιτούμενη τεχνική εμπειρία, οικονομική δυνατότητα και εμπορική φήμη για να αναλάβουν εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην χώρα, τηρώντας τις υψηλές προδιαγραφές της βιομηχανίας.


Κατανοούμε και εκτιμούμε το γεγονός ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες, τις οποίες εκπροσωπείτε, αναλαμβάνουν ένα υψηλό τεχνικό ρίσκο και καλούνται να επενδύσουν ένα σημαντικό ποσό στο στάδιο της έρευνας για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, προσμένοντας κέρδη από τις επόμενες φάσεις της παραγωγής.


Εμείς, το Ελληνικό Κράτος, θα είμαστε οι συνεργάτες σας για τα επόμενα 25-30 χρόνια. Οι συμφωνίες μας λοιπόν θα έχουν βάθος χρόνου. Είμαστε σίγουροι ότι και τα δύο μέρη θα τιμήσουν την μακροχρόνια αυτή σχέση.


Να είστε σίγουροι ότι θα εργαστείτε στο σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον μίας Ευρωπαϊκής χώρας. Δεν θα αντιμετωπίσετε την οποιαδήποτε έκπληξη στο μέλλον. Η νομοθεσία μας και οι συμβάσεις θα αποτελέσουν εγγύηση για αυτό.


Είστε ευπρόσδεκτοι να εξετάσετε τα δεδομένα που προέκυψαν από τις έρευνες στην Ελλάδα. Σας προσκαλώ να συνεργαστούμε και να καταστήσουμε την Ελλάδα μία νέα πηγή υδρογονανθράκων.


Σας εύχομαι κάθε επιτυχία για το συνέδριο.


Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου της American Association of Petroleum Geologists στην Αθήνα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


“Το σημερινό συνέδριο δείχνει με το συμβολισμό και την ουσία του ότι η Ελλάδα πια μπαίνει δυναμικά στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.


Σήμερα, είναι συγκεντρωμένοι εδώ πάνω από 150 στελέχη από 40 από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες που προέρχονται από 120 χώρες του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό ότι επιστήμονες από τις περιοχές της Μεσογείου, της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας, της Ανατολικής Ευρώπης, βρίσκονται εδώ και συζητήσουν τις δυνατότητες ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και όχι μόνο.


Έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε ότι η Ελλάδα πια αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις σε ένα σταθερό περιβάλλον, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία προσκαλεί τις πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες.


Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δύο υποψήφιους αναδόχους των περιοχών του Πατραϊκού και των Ιωαννίνων και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα υπογράψουμε και τις σχετικές συμβάσεις.


Η Ελλάδα πια κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον στα ζητήματα των ερευνών υδρογονανθράκων”.