1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Ομιλία Καλαφάτη στη Βουλή
Ομιλία Καλαφάτη στη Βουλή

Ομιλία Καλαφάτη στη Βουλή

0

Ομιλία Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη στη Βουλή των Ελλήνων στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.


KalafatisΚυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε λίγες ώρες αρχίζει η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το τι γίνεται εδώ είναι αναμενόμενο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί σταθερή πορεία, αντίθετη προς το δρόμο ευθύνης. Η πρωτοβουλία του αυτή δεν έχει ούτε πόντο πολιτικού βάθους. Ούτε καν μια «πολιτικά αξιοπρεπή» πρόφαση. Κάνει χρήση μιας ύψιστης κοινοβουλευτικής σημασίας δυνατότητας, με τρόπο – αλλά και σε χρόνο – που δε συνάδει με την κρισιμότητα των καιρών. Δεν θα επαναλάβω τα παραδείγματα που ούτως ή άλλως έχουν ακουστεί σε αυτή εδώ την αίθουσα.
Τα ξέρει όλα αυτά η κοινωνία.


Μόνο τρία σημεία… Τρία «αμαρτήματα» που αποτελούν παράλληλα βασικά συμπτώματα λαϊκισμού συνδυασμένα με πολιτική αμηχανία.
Πρώτον, η επιπόλαιη σχετικοποίηση κάθε προβλήματος. Όπως είναι, για παράδειγμα, η υιοθέτηση κάθε αιτήματος ακόμη και όταν αυτό είναι αντίθετο προς το κοινό καλό.
Δεύτερον, η «ελεύθερη σχέση» με το κράτος δικαίου. Που σημαίνει πως όποτε θέλεις είσαι μαζί του, όποτε θέλεις είσαι απέναντι. Τη μια φορά μπορείς να μιλάς για νομιμότητα
και την άλλη για «πολιτική ανυπακοή».
Τρίτον, η αφόρητη κολακεία κάθε αδυναμίας. Που μεταφράζεται στο απλό, σουρεαλιστικής έμπνευσης, μότο: «Οι αλλαγές είναι καλές αρκεί να μην αλλάζει τίποτε για κανέναν».


Αξιότιμοι Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ,
Αυτό που καταφέρνετε είναι να υποκύπτετε τελικά και στα τρία αυτά αμαρτήματα. Παρότι γνωρίζετε πλέον πως έχουν τα πράγματα για τη χώρα. Παρότι δεν έχετε πλέον το άλλοθι του «μικρού και αθώου». Παρότι σήμερα συνομιλώντας με τους ξένους, δεν δικαιούστε να λέτε ότι δεν γνωρίζετε τον πραγματικό κόσμο.
Και τελικά, αυτό που επιτυγχάνετε μέσα από μια τέτοια πολιτική λογική και συμπεριφορά
είναι να δαιμονοποιείτε κάθε νομοσχέδιο, κάθε αλλαγή, κάθε προσπάθεια επένδυσης. Και στην ουσία να ξαναπεριγράφετε με ένα πιο «επικαιροποιημένο» τρόπο, τον προηγούμενο κακό εαυτό της χώρας και του πολιτικού συστήματος. Και αυτός κατά την άποψή μου είναι ο πιο ακραίος πατερναλισμός.


Με δύο λόγια:
Εσείς βλέπετε την κοινωνία ως άθροισμα επί μέρους συμφερόντων και ομάδων πίεσης που αδιαφορούν για τους υπόλοιπους.
Εμείς θέλουμε μια ανοιχτή, συνεκτική κοινωνία που κανένας δεν βλέπει το συμφέρον του έξω από το κοινό συμφέρον.
Εσείς προσπαθείτε να αθροίζετε κομματική πελατεία με το να υπόσχεστε διακρίσεις για όποιον σας τις ζητήσει
Εμείς εργαζόμαστε για να μπορεί η χώρα να δείχνει καθολικό σεβασμό σε όλους τους πολίτες της.
Αυτή είναι και η διαφορά μας. Η διαφορά του χθεσινού από τον αυριανό τρόπο. Η διαφορά του παλιού από το νέο δρόμο.


Σε ό,τι αφορά στο ΥΠΕΚΑ, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι:
Επιλέξαμε να μη δούμε αποσπασματικά την ατζέντα αλλά να καταγράψουμε, να συσχετίσουμε τα ζητήματα, εδραιώνοντας μια νέα λογική και μια στέρεα βάση. Ώστε να αλλάξει οριστικά ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον δομημένο χώρο… Να υπάρξει το «πριν» και το «μετά».
Υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο που θεμελιώνεται σπονδυλωτά με σκοπό η χώρα να έχει μια νέα πολιτική γης το 2020. Υλοποιημένη. Από το επίπεδο της γειτονιάς μέχρι το επίπεδο του εθνικού σχεδιασμού. Ενιαίο σχέδιο που:
· πρώτον, να υποστηρίζει συνολικά την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.
· δεύτερον, να εξελίσσεται προοδευτικά και σε πολλά επίπεδα. Με προτεραιότητες, χρονοδιαγράμματα και έλεγχο αποτελεσμάτων.


Στη βάση του είναι ο νέος Νόμος για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες που ψήφισε η Βουλή τον Ιούνιο. Νόμος που ξεμπλοκάρει το έργο και συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωσή του. Ένα σημείο μόνο θυμίζω εδώ που υπογραμμίζει τη λογική της κυβέρνησης: για πρώτη φορά το Δημόσιο αναλαμβάνει την ίδια υποχρέωση που έχουν οι πολίτες για την καταγραφή των δικαιωμάτων του.


Ακολούθησε ο Νέος Νόμος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης με τον οποίο υλοποιείται μεγάλο μέρος του συνολικού σχεδίου για την πλήρη καταγραφή του δομημένου χώρου.
Για πρώτη φορά:
· Δίνονται κίνητρα στους πολίτες να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου και να «ζωντανέψουν» περιουσιακά τους δικαιώματα.
· Υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για ευαίσθητες, ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως είναι μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι και άλλοι.
· Ευνοούνται έμπρακτα και ουσιαστικά οι περιοχές που πλήττονται από την αυθαίρετη δόμηση μέσω των μηχανισμών του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου».


Σε συνδυασμό με το νέο θεσμό της «Τράπεζας Γης», το ΠΔ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, και τα όσα προβλέπει ήδη ο Νόμος «για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων», αλλάζει οριστικά η νοοτροπία για το δημόσιο χώρο και μπαίνουν οι όροι της βιώσιμης σύνδεσής του με την ανάπτυξη και το περιβάλλον.


Παράλληλα, είναι στη φάση ολοκλήρωσης το τρίτο σημαντικό υποστύλωμα της μεγάλης πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης. Η σχετική προεργασία γίνεται εδώ και ενάμιση χρόνο γιατί είναι μεταρρύθμιση πυρήνα για τη μεγάλη μεταστροφή της χώρας.
Απλουστεύει και απλοποιεί τις διαδικασίες για να διευκολύνονται οι επενδύσεις. Την ίδια στιγμή στοχεύει:
· Αφενός στην ελάφρυνση του κεντρικού κράτους από τον τεράστιο όγκο χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων, μέσω της αποκέντρωσης του σχεδιασμού στις Περιφέρειες και της ανάθεσης εκπόνησης και έγκρισης των Πολεοδομικών Σχεδίων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
· Αφετέρου στην επικαιροποίηση όπου χρειάζεται, -και μετά από 3 δεκαετίες είναι λογικό να χρειάζεται- της κατηγοριοποίησης των χρήσεων γης.


Στο μεταξύ και μέχρι να υπάρξει το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.
· Με την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και τη στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων σε ένα πλαίσιο βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης
Και
· Με την αναθεώρηση και εξειδίκευση των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού ώστε να είναι συμβατά με τις νέες συνθήκες.


Στο πλαίσιο της Δασικής και Υδάτινης Πολιτικής…
Η ορθή αξιοποίηση και προστασία των δασών και των υδάτων της χώρας, για μας αποτελεί μείζον, ευρύ κοινωνικό ζήτημα.


Σε ό,τι αφορά στο δάσος…
· Ενισχύουμε τα μέτρα ανάπτυξης και προστασίας των δασικών εκτάσεων.
· Επιλύουμε χρόνια προβλήματα των πολιτών της υπαίθρου, αίροντας περιττά εμπόδια, και προστατεύοντας πιο αποτελεσματικά τα δάση.
· Διευκολύνουμε τους πολίτες να ασχοληθούν και πάλι με τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική και δασική παραγωγή, δίνοντας νέα πνοή στην ελληνική περιφέρεια.


Σε ό,τι αφορά τέλος στους υδατικούς πόρους…
Με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών που σε λίγο ολοκληρώνονται για όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα, αποκτούμε, επιτέλους, για πρώτη φορά, μία εθνική πολιτική για το νερό. Ήδη έχουμε δημοσιεύσει οκτώ από τα σχέδια και σύντομα ακολουθούν και τα υπόλοιπα, ώστε μέσα στο 2014 να υπάρχει συνολική στρατηγική διαχείρισης των υδάτων της χώρας.
Παράλληλα, επιλύουμε και χρονίζοντα προβλήματα της διοίκησης που ταλαιπωρούν τους πολίτες, θωρακίζοντας την ίδια στιγμή το υδάτινο περιβάλλον, όπως γίνεται για παράδειγμα με τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει σε σχέση με τα Υδατορέματα.


Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση με ορατά αποτελέσματα στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Με κύρια σημεία αναφοράς:
· την επίτευξη της ισορροπίας στην αγορά της ενέργειας
· τον εξορθολογισμό της στο πεδίο της Ηλεκτρικής Ενέργειας.
· την κρισιμότητα και σημασία της επιλογής του TAP
· τη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Όλα συνηγορούν αφενός υπέρ της ενδυνάμωσης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας κι αφετέρου υπέρ της ενίσχυσης του Διεθνούς κύρους και ρόλου της.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η πρόταση δυσπιστίας το μόνο που κατάφερε είναι να μας κάνει πιο δυνατούς απέναντι στα προβλήματα του πολίτη, απέναντι στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση σ’ ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.
Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λαμβάνουν το βράδυ, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – και αυτή είναι η ειρωνεία – την ηχηρή ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής. Για να ολοκληρώσουμε την εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση και την οριστική απομάκρυνση από τον λαϊκισμό του χθες.