1. Home
  2. Νέα
  3. Αδιέξοδο στη διάσκεψη για το κλίμα
Αδιέξοδο στη διάσκεψη για το κλίμα

Αδιέξοδο στη διάσκεψη για το κλίμα

0

Οι μεγάλες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση (WWF), ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν την διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται στην Βαρσοβία, επειδή «δεν έχει κανένα αποτέλεσμα».


iceΠρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση στο πλαίσιο των μεγάλων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Οι οργανώσεις και τα κινήματα που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις τέσσερις γωνιές του κόσμου αποφάσισαν να κάνουν μια καλύτερη χρήση του χρόνου τους αποσυρόμενες από τις συνομιλίες στην Βαρσοβία», αναφέρουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους.


«Η διάσκεψη της Βαρσοβίας, η οποία θα έπρεπε να σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στην μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Greenpeace, Oxfam, WWF, το ευρωπαϊκό τμήμα της οργάνωσης Φίλοι της Γης, η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων και η Διεθνής ActionAid.


«Παράλληλα με την υπαναχώρηση της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Καναδά και την έλλειψη σημαντικής βούλησης από άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις έφτησαν στο πρόσωπο αυτών που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Ναϊντού.


Εξάλλου «η Κίνα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά δεν έχει ακόμη μεταφράσει τις εθνικές της προσπάθειες σε εποικοδομητικές δεσμεύσεις στις συνομιλίες αυτές», πρόσθεσε o ίδιος κατηγορώντας επίσης την Πολωνία ότι έχει μετατρέψει αυτήν την διάσκεψη σε «έκθεση για την βιομηχανία άνθρακα».


«Πιστεύουμε σε αυτήν την διαδικασία, δεν εγκαταλείπουμε (…) αλλά η Βαρσοβία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.


Η διάσκεψη της Βαρσοβίας ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων οι οποίες αποσκοπούσαν στο να τεθούν τα θεμέλια της συμφωνίας που αναμένεται να συναφθεί το 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Η Επίτροπος της ΕΕ για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκααρντ, εξέφρασε και αυτή σήμερα το πρωί την λύπη της για το γεγονός ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν».
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να κάνουμε βήματα προς τα πίσω σε σχέση με το Ντέρμπαν, θα πρέπει να προχωρήσουμε», προειδοποίησε αναφερόμενη στην διάσκεψη του ΟΗΕ το 2011 κατά την οποία η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε στον στόχο να επιτύχει μια συμφωνία για το κλίμα στην διάσκεψη που θα διεξαχθεί το 2015 στο Παρίσι.
Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα στο δίκτυο France 2 ότι η διάσκεψη για το κλίμα το 2015 στο Παρίσι «θα πρέπει να είναι μια διάσκεψη αποφάσεων, όχι γενικών συζητήσεων».


«Αν δεν επέμβουμε μαζικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ανθρωπότητα δεν θα μπορεί πλέον ούτε να ζήσει», σημείωσε ο υπουργός την ώρα που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την Βαρσοβία.


«Στην διάσκεψη της Βαρσοβίας θα ληφθούν, το ελπίζω, κάποιες θέσεις, θα υπάρξει και μια άλλη διάσκεψη (το 2014) στην Λατινική Αμερική και η μεγάλη διάσκεψη στο Παρίσι το 2015 θα πρέπει να είναι μια διάσκεψη αποφάσεων κι όχι μια διάσκεψη γενικών συζητήσεων», πρόσθεσε ο Φαμπιούς.


Κατά την διάσκεψη αυτή στο Παρίσι, η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να επικυρώσει μια παγκόσμια συμφωνία που θα είναι επίσης νομικά δεσμευτική για την μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.