Home Νέα Έρευνα WWF για τη σπατάλη τροφίμων
Έρευνα WWF για τη σπατάλη τροφίμων

Έρευνα WWF για τη σπατάλη τροφίμων

0
0

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1006 ατόμων, για το πρόγραμμα «Καλύτερη ζωή» της WWF Ελλάς, καταγράφει την τεράστια σπατάλη των Ελλήνων, γεγονός που καταδεικνύουν οι αριθμοί.


wwf-logoΤο 59% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1 με 2 φορές τον μήνα. Πιο σπάταλοι βεβαία εμφανίζονται οι νέοι ηλικίας 18 έως 34 ετών, σε αντίθεση με τους πολίτες ηλικίας άνω των 55 που είναι πιο συγκρατημένοι.


Πιο συγκεκριμένα, τα είδη τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, κατά κύριο λόγο είναι τα μαγειρεμένα φαγητά, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σαλάτες.


Από την έρευνα της Public Issue προκύπτει ακόμη ότι ένας στους πέντε Έλληνες πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% των πολιτών δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επιπλέον, μόλις το 8% των πολιτών κάνει κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.


Παγκοσμίως, 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια την ίδια στιγμή που 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό. Κάθε χρόνο, ο μέσος Ευρωπαίος σπαταλά 179 κιλά τροφής, δηλαδή ουσιαστικά πετά στα σκουπίδια 590 ευρώ.


Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού. Τα τρόφιμα που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ε. Ε. έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής και ευθύνονται για την κατανάλωση του 50% του νερού άρδευσης. Γι΄ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2020.


tags: