1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Συνάντηση ΥΠΕΚΑ-Επιτρόπου για την Ενέργεια
Συνάντηση ΥΠΕΚΑ-Επιτρόπου για την Ενέργεια

Συνάντηση ΥΠΕΚΑ-Επιτρόπου για την Ενέργεια

0

Συνάντηση Πολιτικής Ηγεσίας ΥΠΕΚΑ με τον Επίτροπο για την Ενέργεια, με δηλώσεις Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και Επιτρόπου, Günter Oettinger.


logo_ypeka1Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε στον τομέα της Ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, απασχόλησαν την συνάντηση που είχαν το απόγευμα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μάκης Παπαγεωργίου και ο Γ.Γ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κων/νος Μαθιουδάκης, με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, κ. Günter Oettinger, κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΕΚΑ.


Αμέσως μετά, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Günter Oettinger, ανέφεραν σε δηλώσεις τους προς τους εκπροσώπους του Τύπου :


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Επίτροπο κ. Oettinger όλες τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, τις επιλογές της Ευρώπης σε σχέση με την επερχόμενη επιλογή για την Κλιματική Αλλαγή και το Ενεργειακό μείγμα ενόψει του 2030, τις προτεραιότητες στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας που αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όπου το ενεργειακό κόστος πρέπει να δώσει θετικές απαντήσεις και ασφαλώς το ζήτημα των ευάλωτων νοικοκυριών ιδιαίτερα σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως για παράδειγμα οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ιδιαίτερη σημασία θα δώσουμε στην Προεδρία μας στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, πάντα σε συνδυασμό με τους νέους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου και τις έρευνες υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και ασφαλώς ένα ζήτημα είναι η μόχλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να υλοποιήσουμε τα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που θα μας επιτρέψουν να συνδέσουμε τα κράτη-μέλη μεταξύ τους στα ενεργειακά δίκτυα και τελικά να παρέχουμε ενεργειακές υπηρεσίες στους πολίτες σε χαμηλότερη τιμή. Ακόμη, μιλήσαμε και για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα ιδιαίτερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που αυτά θα συζητηθούν και στο επόμενο χρονικό διάστημα.


GUNTER OETTINGER : Κυρίες και κύριοι, σήμερα είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για το θέμα των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας. Έχουμε πλέον μια συντονισμένη Ημερήσια Διάταξη, ένα κοινό θεματολόγιο, όπου πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της κοινής αγοράς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, αλλά και αλληλεγγύη. Θέμα που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η διαφύλαξη της ενεργειακής ασφάλειας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται σταθερότητα, συνολική θεώρηση και αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε πάση θυσία είναι η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση αυτή, για την σταθεροποίηση και τη μείωση του ενεργειακού κόστους και αυτό θα γίνει και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, αλλά και στο Συμβούλιο Κορυφής που θα ακολουθήσει. Γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι να προσελκύσουμε βιομηχανίες στην ενέργεια με χαμηλό ενεργειακό κόστος και σίγουρα όχι να τις αποθαρρύνουμε.


Να προσθέσω ότι, η Ελλάδα γεωγραφικά βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρώπης. Δεν είναι συνδεδεμένη με αγωγό φυσικού αερίου με την Ιταλία και η διασύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη υπολείπεται κι αυτή, δεν είναι η καλύτερη. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να εντάξουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Πώς σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτό; Μετά από πέντε χρόνια ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να μεταφέρουμε ενέργεια από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, στην Ελλάδα και από εκεί προς την Ιταλία. Δηλαδή, κατασκευάζουμε αγωγούς προς ανατολάς, αλλά και προς την Αδριατική και την Ιταλία. Και θέλουμε και τη διασύνδεση με αγωγούς προς τη Βουλγαρία, γιατί πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να εντάξουμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή αγορά. Και εξετάζουμε, επίσης, την ενεργειακή σύνδεση Κύπρος-Λίβανος-Ισραήλ με την Ελλάδα. Και εδώ η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Μπορεί να καταστεί σημαντική πύλη εισόδου του αερίου από τις χώρες αυτές. Θα συζητηθεί, επίσης, η θέση της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως σας είπα, ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Με αφορμή τις παρατηρήσεις του Επιτρόπου, να επισημάνω ότι το μέλλον δεν θα έρθει στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια. Ήδη, το μέλλον το κάνουμε πραγματικότητα σήμερα. Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι πριν λίγες μέρες επικυρώσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς Ελλάδα. Ήδη, βρίσκεται σε προωθημένο στάδιο ο αγωγός IGB που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και σε πολύ λίγα χρόνια αυτός θα είναι πραγματικότητα. Είμαστε ευτυχείς, γιατί εντάξαμε στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος τον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου – Κρήτης- ηπειρωτικής Ελλάδας και έπειτα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Και ασφαλώς, το γεγονός ότι έχουμε εντάξει την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στον Πρίνο και τις δύο πλωτές μονάδες του LNG, επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος της Ελλάδας να γίνει πύλη τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, αρχίζει πια να γίνεται πραγματικότητα.


Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτή την κατεύθυνση και η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενώσουμε τις δυνάμεις. Έχει μεγάλη σημασία ότι βρισκόμαστε σε αυτή τη στενή συνεργασία και με την επερχόμενη του δευτέρου εξαμήνου Προεδρία της Ιταλίας, ώστε μέσα στο 2014 οι δύο μεσογειακές χώρες, η Ελλάδα και η Ιταλία, να δώσουν μια σημαντική ώθηση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με δράσεις από την Μεσόγειο.