1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Χωρίς ρεύμα από το 2011 χιλιάδες νοικοκυριά
Χωρίς ρεύμα από το 2011 χιλιάδες νοικοκυριά

Χωρίς ρεύμα από το 2011 χιλιάδες νοικοκυριά

0

Περίπου 2.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ρεύμα από το 2011 και το 2012, παρά το γεγονός πως είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και παρά το γεγονός πως υπάρχει σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τη διακοπή ηλεκτροδότησης για ευάλωτους καταναλωτές τους τρεις χειμερινούς μήνες και τους τρεις θερινούς μήνες.


kalodia_dehΗ ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή ρεύματος καθώς δεν υπήρχε ακόμη η προστατευτική νομοθεσία περί ευάλωτων καταναλωτών, που για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε μέσω των κωδίκων της ΡΑΕ τον Απρίλιο του 2013 και εξειδικεύθηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ δύο μήνες αργότερα.


Στο πλαίσιο της προστασίας τους από αυθαίρετες πρακτικές των παρόχων και αναγνωρίζοντας την άγνοια ατόμων αυτής της κατηγορίας λόγω αδυναμίας πρόσβασης στην ενημέρωση, καθιστά τις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ, υπουργείο κ.λπ.) υπεύθυνους για την υποχρέωση των παρόχων να ενημερώνουν με φυλλάδια και άλλους τρόπους (καμπάνιες κ.λπ.) για τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ, που ενέταξε στους ευάλωτους καταναλωτές όσους είχαν εγγραφεί στο ΚΟΤ, θα έπρεπε να φροντίσει για την ηλεκτροδότησή τους τουλάχιστον τους 6 μήνες που προβλέπει ο νόμος, και η ΡΑΕ και το αρμόδιο υπουργείο να ελέγξουν εάν προχώρησε στην επανασύνδεση του ρεύματος.


Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, η ΔΕΗ με εντολή του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου άρχισε να αποκαθιστά την ηλεκτροδότηση των 2.000 ενταγμένων στο ΚΟΤ καταναλωτών. Επίσης, και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου θα αναλάβει πρωτοβουλία για τον επανασχεδιασμό της προσπάθειας διασφάλισης ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες, καθώς διαπιστώθηκε προχειρότητα και αδυναμία ελέγχου των πραγματικά απόρων.


Το Μαξίμου φαίνεται να ανησυχεί από την εμπλοκή των δήμων στην υπόθεση, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο μικροκομματικής αξιοποίησης ενόψει των δημοτικών εκλογών. Αναζητώντας πιο ασφαλείς πηγές και εργαλεία ελέγχου των αναξιοπαθούντων, ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας λίστα ατόμων που είναι ενταγμένα στα προγράμματα πρόνοιας. Η λίστα αυτή θα δοθεί στη ΔΕΗ για να διασταυρωθούν τα στοιχεία των ατόμων που έχουν πραγματικά ανάγκη. Παράλληλα εξετάζεται ο επανασχεδιασμός συνολικά του ΚΟΤ και του μητρώου ευάλωτων καταναλωτών.


Συνεργάτες του υπουργού Γιάννη Μανιάτη μετέφεραν την προώθηση από τον υπουργό σε ειδική κατηγορία του ΚΟΤ συνολικά των περίπου 30.000 ατόμων που είναι γραμμένοι στα κοινωνικά συσσίτια και όχι μόνο των 10-15 χιλιάδων που έχουν ενταχθεί μέχρι την 1 Νοεμβρίου. Αυτοί θα έχουν συμβολική χρέωση της κατανάλωσής τους αφού θα τους παρέχεται έκπτωση της τάξης του 99%.


Το κόστος ηλεκτροδότησης υπολογίζεται στα 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως και θα επιμεριστεί στο σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών της ΔΕΗ μέσω των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) με ένα ποσό της τάξης του ενός ευρώ ετησίως. Το κόστος για την ηλεκτροδότηση μόνο των εγγεγραμμένων στα συσσίτια μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης, θα είναι 50 λεπτά ετησίως για τους εκτός ΚΟΤ καταναλωτές. Από το υπουργείο διευκρινίζουν ότι για τις επανασυνδέσεις των καταναλωτών αυτής της κατηγορίας, δεν θα πληρωθούν τέλη.


Ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους πολίτες στις οικίες των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω οφειλών προς τη ΔΕΗ, να προσέρχονται από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 έως και την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, σε ένα από τα επτά Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση επανασύνδεσης.