1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Ξεκίνημα με τα δύσκολα…
Ξεκίνημα με τα δύσκολα…

Ξεκίνημα με τα δύσκολα…

0

Με δύο σημαντικές εξελίξεις αρχίζει η νέα χρονιά στα ενεργειακά. Η πρώτη αφορά στο πάγωμα για δύο μήνες των αναμενόμενων αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από το τέλος ΑΠΕ, διάστημα στο οποίο το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να θεσμοθετήσει νέα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


bΣε διαφορετική περίπτωση οι αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων θα είναι αναπόφευκτες, καθώς για να κλείσει το έλλειμμα θα πρέπει το τέλος ΑΠΕ να αυξηθεί μεσοσταθμικά στα 29,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 14,6 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα (97%). Οι οικιακοί καταναλωτές πληρώνουν σήμερα για την «πράσινη ενέργεια» μέσω του τέλους ΑΠΕ 20,8 ευρώ τη μεγαβατώρα και εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα κληθούν σε ένα δίμηνο να πληρώσουν το διπλάσιο ποσό και συγκεκριμένα 39,5 ευρώ τη μεγαβατώρα.


Οι κινήσεις του ΥΠΕΚΑ αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς όπως έχει γίνει γνωστό περιλαμβάνουν «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών στα λειτουργούντα φωτοβολταϊκά της τάξης του 35%-40 % και 10% στις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά, βιομάζα, υδροηλεκτρικά κ.λπ.). Το μέτρο συνοδεύεται με παράλληλη επιμήκυνση των δανείων προς τις τράπεζες και των συμβάσεων με τον ΛΑΓΗΕ, καθώς και μείωση των επιτοκίων.


Στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται σφόδρα οι παραγωγοί και αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε την αποφασιστικότητα του υπουργείου να δώσει οριστική λύση στο θέμα του ελλείμματος.
Η δεύτερη εξέλιξη που αναμένεται είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ με τη GAZPROM.Ήδη μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα ξέρουμε αν η συμφωνία επεκταθεί με τις τιμές που προτείνουν οι προμηθευτές ή αν τελικά η διαφορά παραπεμφθεί σε διεθνή διαιτησία.


Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή που έχει επιτευχθεί βρίσκεται λίγο κάτω από τα 400 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα και προκύπτει από τη χρήση συγκεκριμένης φόρμουλας στην οποία λαμβάνονται υπόψη μια σειρά απο παράγοντες, όπως οι ισοτιμίες, οι τιμές σπότ φυσικού αερίου, οι τιμές του αργού πετρελαίου κλπ.


Διαφωνία υπάρχει για την περίοδο της αναδρομικότητας της μείωσης των τιμών, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμεί 1 έτος από την έναρξη της διαπραγμάτευσης και η ρωσική αντιτείνει το εξάμηνο.


Δεν μένει παρά να κάνουμε μερικές μέρες υπομονή για να μάθουμε το τελικό αποτέλεσμα.Ας ευχηθούμε την καλύτερη θετική εξέλιξη.