1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Προβληματική χρονιά στα ενεργειακά…
Προβληματική χρονιά στα ενεργειακά…

Προβληματική χρονιά στα ενεργειακά…

0

Με σημαντικά προβλήματα στο χώρο της ενέργειας αρχίζει το 2014. Εκτός από τη θετική πορεία του ΤΑΡ, σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα οι εκκρεμότητες παραμένουν και κάποιες μάλιστα δημιουργούν και μεγαλύτερα προβλήματα.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


energeiako kostosΠρώτο ζήτημα η οριστικοποίηση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που περιμένει την έγκριση της Ε.Ε και είναι άγνωστο αν θα τεθούν και κάποιοι όροι ή όχι. Συναφές με αυτό είναι και το θέμα πώλησης της ΔΕΠΑ, καθώς και εδώ αναμένεται να αποσαφηνισθεί η θέση της Ε.Ε για τις εταιρίες πώλησης φυσικού αερίου, γεγονός που καθυστερεί και τις ΕΠΑ. Ήδη δύο διαγωνισμοί κρίθηκαν άγονοι γιατί δεν προσήλθαν ενδιαφερόμενοι.


Όσο για τον ΑΔΜΗΕ, με το που δημοσιοποιήθηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει τις ρυθμίσεις για την πώληση της εταιρείας, άρχισαν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στον όμιλο της ΔΕΗ, επειδή ως γνωστόν η εταιρεία θεωρείται περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, μέσω του οποίου διασφαλίζονται οι πόροι του ασφαλιστικού τους ταμείου.


Ανοικτό το μέτωπο και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς οι παραγωγοί ΑΠΕ αναμένουν την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων, δηλαδή των μειώσεων, στις ταρίφες που θα ισχύουν (new deal), και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αναμένουν να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για εξασφάλιση φθηνής ενέργειας, ώστε να είναι ανταγωνιστικές και να επιβιώσουν.


Οι έρευνες πετρελαίου έχουν παγώσει,Δύο χρόνια από την προκήρυξη των διαγωνισμών για τις τρεις ερευνητέες περιοχές (Ιωάννινα, Δυτικός Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο), συμβάσεις με τους αναδόχους δεν έχουν υπογραφεί,καθώς όπως λέει η αγορά η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ποιες οι απαιτήσεις μιας 25ετούς σύμβασης, με πολυεθνικές εταιρίες, ιδιαίτερα στο φορολογικό καθεστώς.


Ας μην σχολιάσουμε το φιάσκο με το Κατάκολο…


Η διαμάχη της ΔΕΗ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες συνεχίζεται αμείωτη, η προσφυγή σε διαιτησία δεν φαίνεται να δίνει λύση, αφου η ΔΕΗ δεν δέχεται να εφαρμόσει τις αποφάσεις στην περίπτωση της Αλουμίνιο και η εισαγωγή ενέργειας χρειάζεται αλλαγή μοντέλου γιατί μόλις εισέλθει από τα σύνορα ακριβαίνει απότομα…


Φθηνή ενέργεια –ελληνικό ανέκδοτο
Οι πολυδιαφημισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με εμπλοκή και του Πρωθυπουργού, για μείωση του κόστους ενέργειας και αυτές έμειναν στα λόγια. Η μεν ΔΕΗ αρνείται να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης και υψηλής τάσης, αγνοώντας τις προτροπές και αποφάσεις της ΡΑΕ, ενώ η τελευταία με πρόσφατη απόφασή της παρέπεμψε την υπόθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά της ΔΕΗ συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί ανταγωνισμού.


Οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί για την θεσμοθέτηση συμβάσεων διακοψιμότητας ως μέσου για την ελάφρυνση της βιομηχανίας, όπως δείχνουν τα πράγματα δεν πρόκειται να επαληθευτούν. Το ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι δίνει ιδιαίτερο βάρος στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τους παραγωγούς ΑΠΕ (οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών είναι αρκετές χιλιάδες και ασκούν κάθε είδους πολιτικές πιέσεις) που θα επιβαρυνθούν οικονομικά με την εφαρμογή των συμβάσεων αυτών.


Από την άλλη οι βιομηχανίες έχοντας πλέον απηυδήσει από τις παλινωδίες της ΔΕΗ και την αβελτηρία του Ελληνικού Δημοσίου, προσανατολίζονται στην εξασφάλιση ποσοτήτων φθηνού ηλεκτρικού από εισαγωγές. Ωστόσο και εδώ απαιτούνται ρυθμίσεις. Ο καταναλωτής μπορεί να εξασφαλίζει φθηνή τιμή στα σύνορα, μέχρι όμως η ηλεκτρική ενέργεια να φθάσει στην είσοδο του εργοστασίου, η τιμή υπερδιπλασιάζεται από τέλη και επιβαρύνσεις. Έτσι απαιτείται αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές.


Διαφορετικά δεν αποκλείεται μέσα στο 2014 να δούμε το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων από αυτές που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό καθώς με τις σημερινές τιμές και την υψηλή φορολόγηση της ενέργειας,δεν μπορούν να πετύχουν ανταγωνιστικό κόστος για τα προϊόντα που εξάγουν.


Τέλος για να γίνουν κατανοητά τα αδιέξοδα που προκαλούνται από την συμπεριφορά του Δημοσίου με την ευρύτερη έννοια, αρκεί να αναφερθεί η περίπτωση της διαιτησίας στην οποία προσέφυγαν με την υπογραφή συνυποσχετικού η ΔΕΗ και η Αλουμίνιον για τον καθορισμό της τιμής της κιλοβατώρας.


Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στους διαιτητές και τον επιδιαιτητή, στην αμεροληψία και στην επιστημονική τους επάρκεια. Ωστόσο η ΔΕΗ αμφισβητεί την απόφαση της διαιτησίας επειδή έβγαλε τιμή που δεν την συμφέρει. «Ε, τότε γιατί δέχτηκε να προσφύγει στη διαιτησία, αφού η πιθανότητα να προκύψει τιμή που δεν την ευνοεί, (ή νομίζει ότι δεν την ευνοεί) είναι υπαρκτή;» ρωτάει όλη η αγορά.


Τελικά ΔΕΗ και Αλουμίνιο θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με την προοπτική διακοπής της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου υπαρκτή, αν δεν συμφωνηθεί τιμή που θα επιτρέπει την βιωσιμότητα της μονάδας και την παραγωγή του αλουμινίου με ανταγωνιστικούς όρους.


Και φυσικά συνεχίζεται το αδιέξοδο με το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.


Τι να πιάσεις και τι να αφήσεις.Υπάρχει και η Προεδρία το α΄εξάμηνο.


Ελπίζουμε κάποια μαθήματα του 2013 να γίνουν μαθήματα στην κυβέρνηση για το 2014 και να ρχίσει να λύνει ένα-ένα έστω κάποια από τα προβλήματα που αναφέραμε.Μη συζητάμε του χρόνου τέτοιες μέρες όχι μόνο αυτά αλλά και νέα προβλήματα που θα προκύψουν το έτοςπου διανύουμε.