1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. H Alpha Finance για το φόρο θέρμανσης
H Alpha Finance για το φόρο θέρμανσης

H Alpha Finance για το φόρο θέρμανσης

0

«Πολιτικά και οικονομικά ενδυναμωμένη μετά από υπεράνθρωπη και επιτυχημένη προσπάθεια προσαρμογής, η χώρα μας προσπαθεί σταδιακά να βγει από τις συμπληγάδες του παλαιοκομματισμού και της κρατικοδίαιτης οικονομίας» επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Finance.


†À¿È·Συνεχίζονται, επίσης, οι έντονες πιέσεις προς την Κυβέρνηση για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης παρά το ότι: α) οι καιρικές συνθήκες στη χώρα έχουν μειώσει δραστικά τα τελευταία δύο έτη τις δαπάνες των εγχώριων νοικοκυριών για θέρμανση (αντίθετα με ότι συμβαίνει σε πολλές άλλες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, όπου σημειώνονται θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν), β) το κράτος επιχορηγεί ικανοποιητικά τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένες επιβαρύνσεις από τη δαπάνη για θέρμανση (παρά τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα) και γ) η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη δραστική μείωση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.


Ο αυξημένος φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης υπερ-αντισταθμίστηκε από τις έως τώρα εξαιρετικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και από το επίδομα θέρμανσης. Στην Ελλάδα οι ανάγκες για θέρμανση το χειμώνα, ή ακόμη και για κλιματισμό το καλοκαίρι είναι σχετικά χαμηλές, σε σύγκριση με πολλές άλλες αναπτυγμένες χώρες.


Αυτό που παρουσιαζόταν ως κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης το 2009 (3,9 εκατ. χλτ.) ήταν στην πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό υπερ-κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης λόγω του τεχνητά χαμηλού κόστους του και κατανάλωσης ως πετρέλαιο κίνησης, με πολύ μεγάλα κέρδη για τους χρήστες. Αυτό που καταγράφηκε ως κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης το 2013 (0,87 εκατ. χλτ.) αποτελεί την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης που αγοράστηκε με κανονικές αποδείξεις και δείχνει σε μεγάλο βαθμό τόσο την προσπάθεια εξοικονόμησης λόγω του υψηλού κόστους του, όσο και τις σημαντικά περιορισμένες ανάγκες των νοικοκυριών για θέρμανση στην περίοδο Οκτ.2012-Ιαν.2014.


Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά που παρά τις καλές καιρικές συνθήκες είχαν ανάγκη για μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης είχαν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν με διαφάνεια από το κράτος, μειώνοντας δραστικά το κόστος της θέρμανσής τους, τόσο στην περίοδο Οκτ. 2012 -Μαΐου 2013, όσο και στην περίοδο Οκτ. 2013 – Μαϊου 2014. Ιδιαίτερα στη 2η περίοδο έχουν ήδη εγκριθεί οι αιτήσεις επιδότησης σε άνω των 500.000 νοικοκυριών, για τα οποία μειώνεται ακόμη περισσότερο (από ότι είχε ήδη μειωθεί λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών) το κόστος θέρμανσης και για τον φετινό χειμώνα.


Σημειώνεται ότι, οι τιμές αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 35% περίπου τον Οκτ. 2012, έναντι του Οκτ. 2011, αλλά μειώθηκαν τον Οκτ. 2013 κατά -6,5% περίπου έναντι του Οκτ. 2012, λόγω της σημαντικής μείωσης και των διεθνών τιμών του πετρελαίου.


Επίσης, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης το 2013 έναντι του 2009 οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση του σχετικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στη μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ειδικότερα, η μέση τιμή του πετρελαίου Brent στο 1ο 6μηνο του 2009 ήταν στα €39,8/Βαρέλι, ενώ κατά τη διάρκεια του 2013 διαμορφώθηκε στα €81,9/Βαρέλι.