1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ελληνική βιομηχανία εναντίον ΔΕΗ
Ελληνική βιομηχανία εναντίον ΔΕΗ

Ελληνική βιομηχανία εναντίον ΔΕΗ

0

Και άλλες επιχειρήσεις από την εγχώρια βιομηχανία αναμένεται να ακολουθήσουν την πολιτική εξωδίκων που υιοθέτησαν αμφότερες Σιδενόρ και Σοβέλ.


dei23Μάλιστα, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) πρόκειται να παρέμβει στην επικείμενη γ.σ. της ΔΕΗ, για να ανατρέψει αρνητικές εξελίξεις για τον κλάδο. Η απόφαση του δ.σ. της ΔΕΗ να παραπέμψει την τιμολόγηση του Αλουμινίου της Ελλάδος σε έκτακτη γενική συνέλευση, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ενεργοβόρο βιομηχανία, η οποία θέλει να παρέμβει με κάθε τρόπο για να μη βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων.


Αυτό που ανησυχεί τη βιομηχανία, είναι το ενδεχόμενο να εγκρίνει η γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου τα κοστολογικά στοιχεία που εισηγείται η ΔΕΗ και συγκεκριμένα μέσο κόστος λιγνίτη στα 59,14 ευρώ η μεγαβατώρα που μετά την έκπτωση προς τους μεγάλους πελάτες της περιορίζεται στα 56,18 ευρώ η μεγαβατώρα. Η ΔΕΗ επιχειρεί με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, να θέσει το κόστος των 56,18 ευρώ η μεγαβατώρα ως «κόκκινη γραμμή» για τις μετέπειτα συμβάσεις της. Μια τέτοια εξέλιξη δεν αφήνει κανένα περιθώριο βιωσιμότητας στην εγχώρια βιομηχανία.


Την Πέμπτη 23/1, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΙΚΕΝ σε συνεδρίασή του, αποφάσισε να υπάρξει παρέμβαση της Ενωσης εν όψει της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ προκειμένου να ενημερωθεί ο μέτοχος για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Λόγω μάλιστα της σημασίας του ζητήματος το δ.σ. της ΕΒΙΚΕΝ συγκάλεσε για την ερχόμενη Δευτέρα έκτακτη γενική συνέλευση για να εγκρίνει την παρέμβαση προς τον βασικό μέτοχο της ΔΕΗ. Στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΒΙΚΕΝ κυριάρχησε το εξώδικο των εταιρειών Σιδενόρ και Σοβέλ προς τη ΔΕΗ. Με τις δύο χαλυβουργίες φαίνεται να συντάσσεται το σύνολο του κλάδου, αντλώντας την επιχειρηματολογία του από την απόφαση της Διαιτησίας για την τιμολόγηση του Αλουμινίου.


Οι εξελίξεις φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία μέσω των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΚΑ και Οικονομικών καλείται να δώσει λύση στο μείζον θέμα που έχει προκύψει. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αναζητήσει προσωρινή οδό διαφυγής προκειμένου να κερδίσει χρόνο, μέσω της αναβολής της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Παρασκευή έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ.


Οι εξελίξεις δικαιώνουν πάντως τις ανησυχίες της ΔΕΗ για αξιοποίηση της απόφασης της Διαιτησίας του Αλουμινίου και από άλλες επιχειρήσεις. Εκνευρισμό προκαλούν ωστόσο τα νέα αιτήματα που καταφθάνουν μέσω εξώδικων στην επιχείρηση, αφού οι προτεινόμενες τιμές κυμαίνονται πολύ κάτω από τα 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα που έκρινε η Διαιτησία για το Αλουμίνιον και η ΔΕΗ έχει χαρακτηρίσει ασύμφορη διότι την υποχρεώνει να πουλάει κάτω του κόστους.


Η Σιδενόρ έχει ζητήσει τιμολόγηση στα 34 ευρώ η μεγαβατώρα, επικαλούμενη το γεγονός ότι λειτουργεί νυχτερινή ζώνη και Σαββατοκύριακο. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί το 33% του συνολικού μεταβλητού κόστους της εταιρείας και ενδεχόμενη κατάρρευση του ορίου αυτού σημαίνει την αυτόματη έξοδο των εταιρειών μας από την αγορά, με δραματικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες για τη χώρα, αναφέρει η Σιδενόρ στο εξώδικο προς τη ΔΕΗ. Υποστηρίζει δε ότι λόγω της αποκλειστικής σύνδεσης των εργοστασίων της με τις λιγνιτικές μονάδες βάσης, η μόνη ρυθμιστικά σύννομη τιμή την οποία μπορεί να προσφέρει η ΔΕΗ για την τροφοδοσία τους ισούται κατ’ ανώτατο όριο με το κόστος της ΔΕΗ για τη λειτουργία των μονάδων αυτών.