1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. 318.137 MW Αιολικών στον πλανήτη
318.137 MW Αιολικών στον πλανήτη

318.137 MW Αιολικών στον πλανήτη

0

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία της αγοράς αιολικής ενέργειας για το 2013.


wind rotorΗ συνολική εγκατεστημένη ισχύς έφθασε τα 318.137 MW, που αντιστοιχεί σε αύξηση σχεδόν 200.000 MW τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, η ετήσια ανάπτυξη το 2013 μειώθηκε κατά σχεδόν 10 GW σε σχέση με το 2012, (σύνολο νέων εγκαταστάσεων 35.467 MW), γεγονός που κυρίως οφείλεται στην απότομη πτώση των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ, λόγω του κενού πολιτικής που δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2012.


Ενώ το 2013 ήταν άλλο ένα δύσκολο έτος για τον κλάδο με σωρευτική αύξηση 12,5 %, οι προοπτικές για το 2014 διαφαίνονται πολύ καλύτερες.


«Με εξαίρεση την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η παγκόσμια αγορά είχε μικρές αυξητικές τάσεις το περασμένο έτος, με επικεφαλής την Κίνα και με μια ιδιαίτερα ισχυρή χρονιά για τον Καναδά. Παρ’ όλο που το αδιέξοδο των πολιτικών των ΗΠΑ έπληξε σκληρά την αγορά το 2013, τα καλά νέα είναι ότι τα έργα υπό κατασκευή στις ΗΠΑ ανέρχονταν σε περισσότερα από 12.000 MW στο τέλος του έτους, που αποτελεί ένα νέο ρεκόρ. Οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις είχαν μια μέτρια αύξηση 8%, αλλά και μια μη υγιή συγκέντρωση της αγοράς σε μόλις δύο χώρες – στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του GWEC Steve Sawyer.


Το GWEC χαιρέτισε τα ενθαρρυντικά στοιχεία των εγκαταστάσεων από την Κίνα, σημειώνοντας ότι η φάση σταθεροποίησης της κινεζικής βιομηχανίας, η οποία ξεκίνησε μετά το έτος αιχμής του 2010, φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί. “Η Κίνα είναι και πάλι μια αναπτυσσόμενη αγορά και αυτό είναι πολύ καλή είδηση ​​για τον κλάδο. Η δέσμευση της κυβέρνησης της Κίνας στην αιολική ενέργεια έχει ενισχυθεί και πάλι με την αύξηση του επίσημου στόχου για το 2020 σε 200 GW, και η βιομηχανία έχει ανταποκριθεί θετικά», συνέχισε ο Sawyer.


Η Ινδία έχει ένα νέο εθνικό «Αιολικό Στόχο», η Βραζιλία έκλεισε συμβόλαια για 4,7 GW νέων έργων το 2013, ενώ η μεταρρύθμιση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας του Μεξικό αναμένεται να πυροδοτήσει την ανάπτυξη της αγοράς κατά τα προσεχή έτη. Παρ όλο που οι νέες εγκαταστάσεις το 2013 ήταν μόλις 90 MW, η Αφρική αναμένεται να ανθήσει το 2014 με τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Αιθιοπία, την Κένυα και την Τανζανία στην πρωτοπορία αυτής της ανάπτυξης.


«Οι αγορές εκτός ΟΟΣΑ είναι αρκετά υγιείς στο σύνολο τους, και υπάρχει μια σταθερή ροή νέων αναδυόμενων αγορών στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Με τις ΗΠΑ να επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, η κύρια πρόκληση είναι η σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών αγορών, τόσο σε χερσαίες όσο και σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν κλονιστεί από την πολιτική αναποφασιστικότητα των τελευταίων ετών”, δήλωσε ο Sawyer.


Το GWEC αναμένει το 2014 οι νέες εγκαταστάσεις να είναι τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012, και πιθανώς να τα ξεπεράσουν, αν και η ετήσια 5ετής πρόγνωση (2014-2018 ) θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο 2014.


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2013 ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Γιάννης Τσιπουρίδης δήλωσε: «Σε μια κακή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας κατάφερε να συγκρατήσει τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, που θα ήταν ακόμη καλύτερα αν ξεκαθάριζαν οι πολιτικές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το σημαντικό, όμως, είναι πως ήδη η επόμενη χρονιά αναμένεται καλύτερη αφού τα υπό κατασκευή έργα, τα συμβολαιοποιημένα έργα και οι αναδυόμενες αγορές στην Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική προοιωνίζουν μια επιτυχημένη χρονιά.


Αυτή τη χρονιά η χώρα μας συμμετείχε στην παγκόσμια ανάπτυξη κατά μόλις 0,3%. Αυτό, τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών της χώρας στην εποχή του μνημονίου, το χαρακτηρίσαμε ως σημάδι ανάκαμψης. Γιατί είναι σημάδι ότι ο κλάδος δεν το βάζει κάτω και αγωνίζεται να αναπτυχθεί. Γιατί ο κλάδος γνωρίζει ότι με πάνω από 6,5GW ώριμων έργων έτοιμων να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται, τα 115MW του 2013 είναι κατώτερα και των προσδοκιών και των δυνατοτήτων μας. Πάνω από όλα όμως γνωρίζει ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι μονόδρομος που δεν έχει γυρισμό και ότι αργά ή γρήγορα και η χώρα μας θα μπει στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αιολικά χωρών και θα αξιοποιήσει έτσι την ανεξάντλητη εθνική ενεργειακή της πηγή, την αιολική ενέργεια, που θα της παρέχει για πάντα φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.»