1. Home
  2. Νέα
  3. Ομιλία Μανιάτη στην Έκθεση Πεπραγμένων Κτηματολογίου
Ομιλία Μανιάτη στην Έκθεση Πεπραγμένων Κτηματολογίου

Ομιλία Μανιάτη στην Έκθεση Πεπραγμένων Κτηματολογίου

0

Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά την ενημέρωση για την Έκθεση Πεπραγμένω​ν 2013 του Κτηματολογ​ίου.


«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,


maniatis speakingΧαίρομαι γι’ αυτή την ενημέρωση που θα γίνει εκ μέρους του Προέδρου της ΕΚΧΑ, «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.». Και χαίρομαι γιατί είναι η πρώτη φορά που σε ένα κορυφαίο αναπτυξιακό και θεσμικό ζήτημα, όπως είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο, η Βουλή των Ελλήνων θα ασχοληθεί με το επιχειρησιακό κομμάτι της υλοποίησης αυτού του τόσο σπουδαίου έργου. Να ξεκαθαρίσω από την αρχή και πιστεύω ότι εκφράζω το σύνολο του Κοινοβουλίου, ότι όλοι μας, ως κοινωνία, ως Εθνικό Κοινοβούλιο, ως Εκτελεστική Εξουσία, ασφαλώς και στηρίζουμε το θέμα του Κτηματολογίου και τη λειτουργία του Φορέα. Αυτό όμως, που πρέπει να πούμε προς κάθε κατεύθυνση, είναι ότι δημιουργεί και αυξημένες απαιτήσεις όλων μας, από τη Διοίκηση της εταιρίας, αλλά και από τους εργαζόμενους και τα στελέχη της. Άρα, είναι ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχει συναίνεση προκειμένου να προχωρήσει. Θέλουμε να λειτουργήσει πραγματικά και αποτελεσματικά.


Σύμφωνα με όλα όσα γνωρίζουμε, το Κτηματολόγιο με την ολοκλήρωσή του – και ο σχεδιασμός είναι να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο το 2020, σε 6 χρόνια από σήμερα – θεωρούμε, ότι θα έχει γίνει η μεγαλύτερη χωρική μεταρρύθμιση της Ελλάδος από την ύπαρξη του Ελληνικού Κράτους. Να σημειώσω ότι, το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί την ολοκληρωμένη πληροφοριακή υποδομή, πάνω στην οποία στηρίζεται ο σχεδιασμός της ανάπτυξης της χώρας, η παρακολούθηση και προστασία του περιβάλλοντος, τα τοπικά και περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα, η καταγραφή, αποκάλυψη και αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας -καταπατημένης και μη- και ασφαλώς, η καταγραφή και η αξιοποίηση των ιδιοκτησιών αλλά και των εμπράγματων δικαιωμάτων των ιδιωτικής χρήσης ακινήτων. Κατά συνέπεια, συζητούμε για ένα συνολικό θεσμικό και πληροφοριακό υπόβαθρο, το οποίο στην πραγματικότητα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλές δεκαετίες θα δίνει απάντηση στο βασικό ερώτημα του κάθε πολίτη, αλλά και του κάθε επενδυτή, «που μπορώ να κάνω τί και αν αυτό το οποίο θέλω να κάνω είναι νόμιμο ή όχι.»


Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο για το 20,1% των δικαιωμάτων της χώρας, με 103 προσωρινά γραφεία Κτηματολογίου. Έχουν καταγραφεί, δηλαδή, ήδη 7.600.000 δικαιώματα στα ακίνητα της χώρας.
Δεύτερον, εξελίσσεται η διαδικασία ανάθεσης αλλά και η κτηματογράφηση για το άλλο 20,3% των δικαιωμάτων της χώρας, δηλαδή για άλλα 7.700.000 δικαιώματα. Και τα δύο παραπάνω, είναι αθροιστικά περίπου το 40% των δικαιωμάτων της χώρας. Το υπόλοιπο 60% είναι το μεγάλο πρόγραμμα προκήρυξης μελετών, των 28 μεγάλων μελετών, που προκηρύχθηκε πριν λίγο χρονικό διάστημα. Αφορά για την ακρίβεια το 59,6% των δικαιωμάτων, 22.500.000 δικαιώματα. Με απλά λόγια, αυτό που απαιτείται και απαιτούμε όλοι μας από την εταιρεία του Κτηματολογίου, είναι το επόμενο χρονικό διάστημα πρακτικά να δεκαπλασιάσει την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, που είχε τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι υποχρεωτικό να το κάνει, διότι είναι δέσμευση της χώρας, το 2020, να έχει ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο.


Να σημειώσω ότι με τις πρόσφατες παρεμβάσεις και νομοθετικές αλλά και επιχειρησιακές που έγιναν, έχουμε τα ακόλουθα πολύ θετικά ζητήματα σε σχέση με το Εθνικό Κτηματολόγιο:
Πρώτον, υποχρέωση να είναι συμβατές με το Εθνικό Κτηματολόγιο όλες οι χαρτογραφήσεις που γίνονται από όλους τους φορείς της χώρας, δημόσιους και ιδιωτικούς. Αυτό που συμβαίνει ακόμη και τώρα, δηλαδή να δαπανάται δημόσιο χρήμα προκειμένου να γίνει μια χαρτογράφηση, ή τοπογράφηση, ή καταγραφή του χώρου, με προδιαγραφές και συστήματα αναφοράς, που δεν είναι συμβατά με το Εθνικό Κτηματολόγιο, έχει τελειώσει. Οτιδήποτε, λοιπόν, παράγεται ως χαρτογραφική πληροφόρηση στη χώρα, υποχρεωτικά πια θα πρέπει να συνάδει και να εντάσσεται στη μεγάλη πληροφοριακή βάση του Εθνικού Κτηματολογίου, έτσι ώστε να πάψει πια να σπαταλάται άδικα δημόσιο χρήμα.


Δεύτερη παρατήρηση, πολύ σοβαρή και αυτό σχετίζεται και με τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό, αλλά και εθνικό επίπεδο. Γνωρίζετε πολύ καλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν πληροφοριακά συστήματα για το χώρο σε διάφορα Υπουργεία, τα οποία μεταξύ τους δεν επικοινωνούσαν. Άλλο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άλλο πληροφοριακό σύστημα για τους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού, άλλο πληροφοριακό σύστημα στο παλιό ΥΠΕΧΩΔΕ για πολεοδομικά και χωροταξικά, άλλο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Τουρισμού για τις τουριστικές επενδύσεις. Αυτό που γίνεται τώρα είναι υποχρέωση όλων, οι λεγόμενες θεσμικές γραμμές. Δηλαδή γραμμές που προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά ενός γενικού πολεοδομικού σχεδίου, ή οι γραμμές και οι περιοχές που προσδιορίζουν μία αρχαιολογική ζώνη προστασίας, ή μια περιοχή όπου επιτρέπεται να γίνει τουριστική ανάπτυξη. Όλες πια οι θεσμικές γραμμές που καταγράφονται από το Ελληνικό Δημόσιο, θα εντάσσονται στην μεγάλη πληροφοριακή βάση του Εθνικού Κτηματολογίου, έτσι ώστε να ξέρει ο καθένας, όταν ενδιαφέρεται για ένα ακίνητο ή για μία έκταση, ποιοι περιορισμοί ή ποιες ελευθερίες επενδύσεων μπορεί να υπάρχουν.


Η τρίτη παρατήρηση, είναι ότι πια καταγράφονται και όλα τα κτίρια στη χώρα. Ασφαλώς καταγράφονται όλα τα εμπράγματα δικαιώματα. Και με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που έγινε από αυτή τη Βουλή το καλοκαίρι του 2013, υπάρχει πια η υποχρέωση και του ελληνικού δημοσίου να κάνει δηλώσεις των ακινήτων ιδιοκτησίας του στις περιοχές όπου προκηρύσσεται κτηματογράφηση, έτσι ώστε υποχρεωτικά δημόσιοι φορείς να καταγράφουν τα ακίνητα ιδιοκτησίας τους και να μην έρχονται διάφοροι ιδιώτες να δηλώνουν δημόσια ακίνητα ως δική τους ιδιοκτησία. Σήμερα, στο σύστημα πληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου έχουμε καταγεγραμμένα 3.965.998 ακίνητα, δηλαδή για περίπου τέσσερα εκατομμύρια ακίνητα της χώρας υπάρχει η πλήρης τεκμηριωμένη πληροφοριακή βάση και ελπίζουμε πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί για το σύνολο.


Το Κτηματολόγιο χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι η λεγόμενη πιλοτική φάση, που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 με πάρα πολλά λάθη. Για παράδειγμα, οι ενστάσεις της πιλοτικής υλοποίησης του έργου εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν 20%, ενώ σήμερα είναι μόλις 3%, κάτι που σημαίνει ότι η ίδια η εταιρεία, αλλά και οι προδιαγραφές με τις οποίες δουλεύει, έχουν σημαντικά βελτιωθεί. Στη συνέχεια είναι η δεύτερη φάση, η οποία έχει αρχίσει να ανατίθεται και είναι σε εξέλιξη, το υπόλοιπο 20%, και το άλλο 60% έχει ήδη προκηρυχθεί.


Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 9 εκατ. στρέμματα στη χώρα καταγεγραμμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η παράμετρος που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει την αξιοπιστία όλων μας, τόσο την παράμετρο της προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και την παράμετρο κατοχύρωσης της δημόσιας περιουσίας, είναι ασφαλώς οι δασικοί χάρτες. Η εταιρεία «ΕΚΧΑ Α.Ε» έχει καταρτίσει με δασικούς χάρτες, χωρίς όμως κύρωση. Διότι η κύρωση καθυστερεί σημαντικά. Εδώ αρκετοί συνάδελφοι γνωρίζουν πολύ καλά, διότι είμαστε σ’ αυτό το στάδιο, ότι έχουν καταρτιστεί δασικοί χάρτες για το 21,4% της έκτασης της χώρας. Ολοκληρώνονται οι προκηρύξεις των υπολοίπων και θέλουμε να πιστεύουμε, με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, έτσι ώστε το μεγάλο ζήτημα των δασικών χαρτών να έχει ολοκληρωθεί.


Αυτό που συνιστά την μεγάλη εθνική πρόκληση σε σχέση με το θέμα του εθνικού κτηματολογίου, δεν είναι μόνο αυτή καθεαυτή η καταγραφή των ακινήτων ιδιοκτησίας ιδιωτών ή δημόσιου, αλλά η μεγάλη πρόκληση της Αυτοδιοίκησης και της ίδιας της Διοίκησης να χρησιμοποιήσει αυτή την σπουδαία, μεγάλη και ολοκληρωμένη πληροφοριακή βάση, για να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που σέβεται την αειφορία και την βιωσιμότητα.


Θεωρούμε ότι με την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου θα έχουμε όλοι στη διάθεσή μας ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πληροφοριακό γεωγραφικό σύστημα που θα μας βοηθάει να παίρνουμε ορθές αναπτυξιακές αποφάσεις.


Σας ευχαριστώ.»