1. Home
  2. Νέα
  3. Καταιγισμός μέτρων για τη διάσωση της βιομηχανίας
Καταιγισμός μέτρων για τη διάσωση της βιομηχανίας

Καταιγισμός μέτρων για τη διάσωση της βιομηχανίας

0

Μέτρα ενίσχυσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ.


logo_ypeka1Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν:
– Το μέτρο της διακοψιμότητας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
– Την εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ της μέσης τάσης με την υψηλή για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
– Την επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ σε όλους τους πελάτες της εταιρείας.
– Tην άμεση μετακύληση της έκπτωσης που θα προκύψει από την Gazprom με την συμφωνία να είναι θέμα ημερών και με αναδρομικότητα από τον Ιούνιο του 2013. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και εντός των επόμενων ημερών θα κλείσει η υπόθεση. Με βάση τις συζητήσεις θα διατηρηθεί η φόρμουλα σύνδεσης με το πετρέλαιο (η όποια αλλαγή μπορεί να γίνει θα αποφασιστεί σε κεντρική ευρωπαϊκό επίπεδο), ενώ οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου για το 2014 ευνοούν τους αγοραστές αφού προβλέπεται πτωτική πορεία των τιμών.
– Την διατήρηση σε καθεστώς επιλεξιμότητας για 2 χρόνια των βιομηχανιών που σήμερα είναι επιλέγοντες πελάτες της ΔΕΠΑ ανεξαρτήτως κατανάλωσης λόγω κρίσης.
– Eπίσης θα ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ να διατεθεί το περίσσευμα του προϋπολογισμού του ποσού που είχε αποφασιστεί να δοθεί για την αιθαλομίχλη. Συνολικά είχαν υπολογιστεί 40 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν διατεθεί λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ.


– Έχει γίνει προετοιμασία και έχουν κατατεθεί εισηγήσεις για την εφαρμογή από την Ελλάδα προγράμματος αντιστάθμισης του κόστους που προκαλείται από το σύστημα εμπορίας ρύπων στις βιομηχανίες για το διοξείδιο του άνθρακα, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι οι ελληνικές βιομηχανίες είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό χωρών εκτός Ε.Ε που δεν εφαρμόζουν το ΣΕΔΕ (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών). Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 15-20 εκατ. ευρώ και τη Δευτέρα θα τεθεί σε διαβούλευση σχετική υπουργική απόφαση.


– Την κατάργηση από τον Ιούνιο των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) και του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους (προσωρινά μεταβατικά μέτρα στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού) που θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.
-Έναρξη των δημοπρασιών τύπου Νome επίσης από τον Σεπτέμβριο για την πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ.


Αιχμές για την αντιπολίτευση
Αθροιστικά τα μέτρα φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ όπως ανέφερε σήμερα σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ενώ το όφελος για κάθε βιομηχανία εξαρτάται από το προφίλ και την κατανάλωσή της.


Όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από τον κόσμο της βιομηχανίας έχουν κατά κάποιο τρόπο ενσωματωθεί στο πακέτο και όπως αναφέρθηκε σχετικά “είμαστε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, τα συνδικάτα, τις τοπικές κοινωνίες και θεωρούμε ότι το εν λόγω πακέτο συνιστά ένα σύνολο δράσεων που θα δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος”.


Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι “μας εγκαλούν γιατί δεν παίρνουμε μέτρα για την βιομηχανία καταθέτοντας ερωτήσεις τη βουλή ενώ οι ίδιοι δεν ψήφισαν την διακοψιμότητα”.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το θέμα της διακοψιμότητας η οριστική μορφή του μέτρου αναμένεται να συζητηθεί με την Κομισιόν και με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας σε επαφές που θα γίνουν την Δευτέρα και την Τρίτη. Το μέτρο θα αφορά ενεργοβόρες βιομηχανίες, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, ΛΑΡΚΟ κτλ., όχι όμως και τα ορυχεία της ΔΕΗ.
Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επικείμενη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 28/2, αν θα προταθούν κάποια επιπλέον μέτρα και ποια, ο κος Ασημάκης Παπαγεωργίου, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή.