1. Home
  2. Νέα
  3. Η Ευρώπη ανησυχεί για το φυσικό αέριο
Η Ευρώπη ανησυχεί για το φυσικό αέριο

Η Ευρώπη ανησυχεί για το φυσικό αέριο

0

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία δεν αφήνει την Κομισιόν αδιάφορη και σπεύδει να ετοιμάσει μία ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για την προμήθεια της ηπείρου με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.


pipeline meterΣτη σύσταση ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων και τυχών ελλείψεων στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο έχει προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη μείωση της ροής από την Ουκρανία.


Η Ελλάδα από τη μεριά της ανησυχεί λιγότερο λόγω της Ρεβυθούσας, όπου η πληρότητα του σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου ανέρχεται σε 80%, ενώ σε δέκα ημέρες αναμένεται νέο φορτίο 75.000 κυβικών μέτρων. Σε ότι αφορά τα σενάρια που εξετάζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση σχετική ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ σε περίπτωση που διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από την Ουκρανία, για τον μήνα Μάρτιο θα υπάρξει ένα έλλειμμα 6,5 δισ. κυβικών μέτρων.


Το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί με αύξηση της παροχής από άλλους αγωγούς (Γερμανία – Ρωσία, Τουρκία – Ρωσία), από την Νορβηγία με υγροποιημένο αέριο και από υπόγειες αποθήκες και θα περιοριστεί σε 400 εκατ. κυβικά μέτρα. Ωστόσο το σενάριο αυτό είναι θεωρητικό – λογιστικό, ενώ είναι βέβαιο πως σε περίπτωση παρόμοιας ακραίας κρίσης, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές για χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες δεν έχουν εναλλακτικές πηγές μέσω υγροποιημένου αερίου.


Τέλος μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Επίτροπος Έτινγκερ και ο Έλληνας υπουργός ΥΠΕΚΑ, ως προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας, θα έχουν συνάντηση με τον Ουκρανό υπουργό, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι από τα 160 δισ. κυβικά μετρά ρωσικού αερίου με τα οποία τροφοδοτείται η Ευρώπη, τα 82 δισ. διέρχονται μέσω των ουκρανικών αγωγών.