1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Χαιρετισμός Καλαφάτη για το “Ορίζοντας 2020”
Χαιρετισμός Καλαφάτη για το “Ορίζοντας 2020”

Χαιρετισμός Καλαφάτη για το “Ορίζοντας 2020”

0

Σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020», που διεξήχθη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, παρέστη ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.


KalafatisΣε σύντομο χαιρετισμό του, ο Σταύρος Καλαφάτης ανέδειξε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για μία «βιώσιμη πόλη» αλλά και για ένα «δημιουργικό αστικό τοπίο», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά τόσο στο ρόλο της Θεσσαλονίκης όσο και στο έργο του ΥΠΕΚΑ.


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη:


«Κυρίες και κύριοι,


Πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της παρουσίασης του Προγράμματος στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, είναι ιδιαίτερο σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα μπαίνει στη συζήτηση και η Θεσσαλονίκη. Και αυτό γιατί πέρα από τη βαρύνουσα σημασία της για την εθνική ανάπτυξη έχει ειδικό βάρος, για όλα όσα θέλουμε να είναι η Ευρώπη. Από την γεωστρατηγική της θέση, από την φυσιογνωμία της, από το μεγάλο απόθεμα δυνατοτήτων που έχει μπορεί να γίνει, ένα παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε. «Καινοτομώντας» πάνω από όλα στον τρόπο με τον οποίο ενθαρρύνουμε την καινοτομία.


Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στη διάσταση για την οποία έχουμε δουλέψει στο ΥΠΕΚΑ. Απολύτως κεντρική για το σύνολο των στόχων που έχουμε θέσει στη Στρατηγική μας για το 2020. Αναφέρομαι σε ένα δημιουργικό αστικό τοπίο. Στη «βιώσιμη πόλη» και στο πως μπορούμε να οργανώσουμε τα πράγματα για να είναι έτσι οι πόλεις μας. Με όρους που συνάδουν σε έναν οικονομικό στόχο, καθώς αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα, στις ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Με εμβάθυνση της συνεργασίας που απαιτεί ένας πολιτικός στόχος, ο οποίοςαναφέρεται στον δημόσιο χώρο και τελικά στη ανάπτυξης μιας πιο ουσιαστικής κοινωνικής συνείδησης και αλληλεγγύης. Ιδιαίτερα πόλεις με μεγάλα πλεονεκτήματα και δυνατότητα να παίξουν Μητροπολιτικό ρόλο, όπως η Θεσσαλονίκη. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την βέλτιστη απόδοση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας και την ουσιαστική σύνδεση των κέντρων που παράγεται η γνώση με τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.


Σε αυτή τη βάση, στο ΥΠΕΚΑ εξελίχθηκε αυτό τον ενάμιση χρόνο -και τώρα κλείνουν θεσμικά κάποια πολύ κρίσιμα ζητήματα- μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στα θέματα δόμησης. Φτιάχνουμε ένα Χωροταξικό και Πολεοδομικό περιβάλλον που να ευνοεί τη σύνδεση της γνώσης με την επιχειρηματικότητα και την ποιότητα ζωής.
Έτσι:
· οι δυο νέοι Νόμοι, για το Κτηματολόγιο και τα αυθαίρετα
· οι ρυθμίσεις για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο,
· η θεμελίωση του νέου θεσμού της Τράπεζας Γης,
· το προεδρικό διάταγμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου,
δίνουν στέρεες λύσεις σε χρόνιες παθογένειες. Μαζί με τις αλλαγές για την μεγάλη Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση, τις χρήσεις γης, αλλά και την ιδιωτική πολεοδόμηση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, θα μιλάμε πλέον για τελείως άλλη εικόνα.


Ώστε να ευνοούνται:
Πρώτον, η λειτουργικότητα της πόλης.
Ώστε να μπορεί κανείς να ζει με ποιότητα, να δουλεύει με υποδομές, να ξεκινήσει μια επένδυση. Για να παραχθεί το νέο πράγμα, η ανταγωνιστική υπηρεσία ή προϊόν και τελικά οι νέες θέσεις εργασίας.


Δεύτερον, η δυναμική προόδου της πόλης.
Ώστε να γίνεται η πρακτική εφαρμογή των ιδεών και των λύσεων. Φανταστείτε τι θα σήμαινε αυτό για ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και ο τομέας των μεταφορών. Κατεξοχήν ζητήματα που πρέπει να δούμε κάτω από το πρίσμα των συνεργειών με τους τομείς της Ενέργειας και των νέων Τεχνολογιών.


Τρίτον η κοινωνική συνοχή και η ασφάλεια των πολιτών.
Προτεραιότητα που αποτυπώνει ευθέως την ανάγκη για συμφιλίωση των στόχων της ανταγωνιστικότητας όχι μόνο με τους στόχους για το Περιβάλλον. Αλλά πλέον και με τις πιέσεις που υπάρχουν στην σημερινή συγκυρία για τις επιχειρήσεις και τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Και τις μεγάλες δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, εξαιτίας του κόστους της ενέρ­γειας.


Κυρίες και κύριοι,
Με το Πρόγραμμα «Horizon 2020» έχουμε και τον «ορίζοντα» και το όχημα για φτάσουμε σε σημαντικά αποτελέσματα. Σε ότι αφορά στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην κινητικότητα των ερευνητών, και στην συνέργεια μεταξύ αυτών. Όλα όμως εξαρτώνται από το πώς θα οργανώσουμε τη δουλειά που χρειάζεται. Η καινοτομία είναι μια λέξη που λέγεται με κάθε ευκαιρία. Τώρα πρέπει να την κάνουμε να σημαίνει στην πράξη την ευκαιρία.
Αν δούμε ως στόχο να μπορεί να προκόψει ο κάθε άνθρωπος στον τόπο του, όλα γίνονται πιο καθαρά και πιο χειροπιαστά.


Ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την προσοχή σας.
Καλή επιτυχία στην σημερινή εκδήλωση.»