1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Όροι λειτουργίας πρατηρίων CNG
Όροι λειτουργίας πρατηρίων CNG

Όροι λειτουργίας πρατηρίων CNG

0

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, ορίζονται σε 5 τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ αναφέρονται και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και επιθεώρηση όλων των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών.


cng fuelΕπιπλέον, η απόφαση καθορίζει και τις τεχνικές προδιαγραφές των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αμιγών πρατηρίων τροφοδοσίας πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG):
* Αργής ή ταχείας πλήρωσης.
* Με μετρητή ή χωρίς μετρητή στο διανομέα.
* Με κινητή δεξαμενή αποθήκευσης πεπιεσμένου αερίου, με ή χωρίς ενσωματωμένο συμπιεστή ή και διανομέα.


Το αντικείμενο της απόφασης περιλαμβάνει και καθορίζει επίσης το σύνολο των εγκαταστάσεων ενός αμιγούς πρατηρίου διανομής πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), ή μεικτού, από τη βαλβίδα διακοπής στην είσοδο της εγκατάστασης ως το ακροφύσιο τροφοδοσίας, περιλαμβανομένων και των λειτουργικών χώρων του.


Το φυσικό αέριο που παρέχεται από το δίκτυο για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων με πεπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) πρέπει να έχει οσμητική ουσία για την ανίχνευση διαρροών, σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές που εφαρμόζονται από τη ΔΕΠΑ. Διευκρινίζεται ότι, η εξαρχής ίδρυση πρατηρίου αμιγούς πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), ή μεικτού πρατηρίου υγρών καυσίμων ή υγραερίου LPG και πρατηρίου CNG, καθώς και η μετατροπή υπάρχοντος πρατηρίου καυσίμων σε μεικτό πρατήριο CNG επιτρέπεται σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, όπου δεν απαγορεύεται η ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων και αερίων καυσίμων.
Για την ίδρυση μεικτού πρατηρίου καυσίμου, πλέον του CNG και για κάθε είδος καυσίμου επιπρόσθετα εξετάζονται και οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης πρατηρίου υγρών καυσίμων ή υγραερίου LPG κατά αντίστοιχη περίπτωση. Για την ίδρυση και λειτουργία νέων μεικτών ή αμιγών πρατηρίων πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) εφαρμόζονται, κατά περίπτωση, τα σχεδιαγράμματα κυκλοφοριακής σύνδεσής τους, όπως αυτά ισχύουν.


Πρατήρια υγρών καυσίμων, ή αμιγή πρατήρια υγραερίου (LPG), ή πρατήρια υγρών καυσίμων και υγραερίου (LPG) που μετατρέπονται σε μεικτά πρατήρια, είτε υγρών καυσίμων, υγραερίου (LPG) και πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), είτε υγραερίου (LPG) και πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), είτε υγρών καυσίμων και πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), διατηρούν τον υπάρχοντα κόμβο σύνδεσής τους. Η άδεια λειτουργίας των πρατηρίων αυτών επεκτείνεται με την έγκριση των αναγκαίων προσθηκών και τροποποιήσεων και ανανεώνεται, κατά περίπτωση, ως άδεια μεικτού πρατηρίου, χρονικής ισχύος 10 ετών.


Τέλος, επιβάλλεται η δημιουργία θέσης υπεύθυνου λειτουργίας πρατηρίου CNG με σχέση εργασίας αποκλειστικής απασχόλησης, ο οποίος θα έχει περάσει από σχετική εκπαίδευση.