1. Home
  2. Νέα
  3. Φόρουμ “Επενδύοντας στην ποιότητα ζωής”
Φόρουμ “Επενδύοντας στην ποιότητα ζωής”

Φόρουμ “Επενδύοντας στην ποιότητα ζωής”

0

Οι εκπρόσωποι της νέας αγοράς, που ανοίγει πλέον ουσιαστικά και στη χώρα μας με τον καθορισμό του θεσμικού και υποστηρικτικού πλαισίου για τις υποδομές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα είναι παρόντες στο αυριανό φόρουμ με θέμα «EΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, LOGISTICS», που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφόρος Αμαλίας 8 και ώρες 12.00-18.15.).


epanekkinwntasΕπενδυτές, εταιρείες-πάροχοι τεχνολογίας και προμηθευτές, αυτοκινητοβιομηχανίες και αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, πρατηριούχοι, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες εκμετάλλευσης σταθμών στάθμευσης, μεταφορικές, τουριστικές επιχειρήσεις, σύμβουλοι και εκπρόσωποι ΑΕΙ, απαρτίζουν τη νέα αυτή αγορά. Παρά δε τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της περιόδου, το επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον που υπάρχει είναι μεγάλο, καθώς τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης σε περιβαλλοντικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο εξοικονόμησης είναι σημαντικά και οι στόχοι υποχρεωτικοί, σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πιο «καθαρά» αυτοκίνητα.


Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες
Το βλέμμα των παικτών είναι βέβαια στραμμένο στα επίμαχα πρακτικά θέματα που συνδέονται με την λειτουργία των υποδομών φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στην μεταπώληση της ηλεκτρικής ενέργειας, στις «ταρίφες» της ηλεκτροφόρτισης, αλλά και στη δυνατότητα παροχής κινήτρων για την ανάπτυξη της νέας αγοράς. Προς αυτή δε την κατεύθυνση, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι προτάσεις της ΡΑΕ σε συνέχεια της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε τις προάλλες και τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν αύριο.


Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Green E-motion, η οποία προωθεί την ενιαία αγορά ηλεκτροκίνησης. Με κοινούς κανόνες κοστολόγησης, πρότυπα και διαδικασίες, η ενιαία αγορά, στοχεύει στη δημιουργία ενός σταθερού ευρωπαϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος για όλους τους εμπλεκόμενους. Το σχετικό πρόγραμμα Green E-motion για την Ελλάδα «τρέχει» η ΔΕΗ και θα το παρουσιάσει η διευθύντριά του κ. Βάλυ Λιόλιου, που είναι και μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΝΗΟ.


Διεκδικώντας καλύτερη ποιότητα ζωής…
Ο καθορισμός των τεχνικών κανόνων επικοινωνίας στα σημεία φόρτισης όπως και η διαχείριση των μετρητικών δεδομένων θα αναπτυχθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ενέργειας). Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BMW HELLAS κ. Σπύρος Φίλιππας, θα παρουσιάσει επίσης τις δραστηριότητες της εταιρείας του στον τομέα αυτό, η κ. Μικαέλα Μπαλή του οργανισμού Germany Trade and Invest θα παρουσιάσει τα πρακτικά θέματα λειτουργίας της ηλεκτροκίνησης στη Γερμανία, ο κ. Δημήτρης Μιχαρικόπουλος της εταιρείας Fortisis θα αναφερθεί στην μέχρι στιγμής ελληνική εμπειρία ενώ ο κ. Πέτρος Καραμπίλας, μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και ο κ. Κώστας Θεοφανίδης, Πρόεδρος της ΣΥΝΔΡΩ θα αναφερθούν σε θέματα τεχνολογιών. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές, κ.Νίκος Χρυσόγελος και Θοδ. Σκυλακάκης, θα παρουσιάσουν ανάμεσα σε άλλα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς ΕΚ σχετικά με τη λειτουργία των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, αλλά και τα γενναιόδωρα κίνητρα που δίνουν ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη της «πράσινης» αυτοκίνησης.


Ένα από τα μηνύματα που αναμένεται ότι θα δώσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς σε σχέση με την αγορά αυτοκινήτου, είναι, ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγεί σε παραίτηση από την διεκδίκηση για νέες τεχνολογίες, εμπορική ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής, υπέρμαχος της οποίας είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Σημειώνεται ότι το φόρουμ συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο/Γραφείο Ενημέρωσης στην Ελλάδα και την επενδυτική έκδοση Α-ENERGY με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και άλλων φορέων (σχετικό πρόγραμμα επισυνάπτεται). Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Πληροφορίες
Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Γραφείου Ενημέρωσης Ε.Κ., (Λεωφόρο Αμαλίας 8, Σύνταγμα) και ώρες 12.00-18.00. Για πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Γραμματείας της εκδήλωσης (κα. Ειρ. Κοκκινέλη) 210 6912183, 210 6912505, e-mail: argohellas@otenet.gr και info@a-energy.gr ή/και στην κα. Μαίρη Τσαούση, Τηλ: 210 3271011, Fax: 210 3271058 (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, Γραφείο στην Ελλάδα).


Χορηγοί και χορηγοί επικοινωνίας
Βασικοί υποστηρικτές του φόρουμ είναι η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ, η ΔΕΠΑ και η BMW HELLAS. Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας, περιλαμβάνονται η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, τα περιοδικά Car & Truck, Logistics and Management, ECOTEC, ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, οι εκδόσεις Autotriti, 4Green, ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ, το SBC Channel, η έκδοση Energy In και το πόρταλ www.energyin.gr ,τα πόρταλ www.ypodomes.com και www.aftodioikisi.gr, η Action Global Communication Hellas, το site www.a-energy.gr και άλλοι.


ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, LOGISTICS
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Επιβεβαιωμένο μέχρι 18/03/2014)


11:30 Ώρα προσέλευσης
11.45 – 12.00: Καλωσόρισμα από την Οργανωτική Επιτροπή
Χαιρετισμός: Εκπρόσωπος Γραφείου Ενημέρωσης Ε.Κ. στην Ελλάδα
12.10-13:30: Α’ ΠΑΝΕΛ: ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:


Απασχόληση, Ποιότητα Ζωής, Ασφάλεια, Επιχειρηματικότητα
κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής, μέλος Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΕΚ
κ. Απόστολος Παπαφωτίου, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Βιομηχανίας και Πολιτισμού Πελοποννήσου
κ. Γιώργος Αλεξάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Περιφέρεια Κρήτης
κ. Θεόδωρος Καρδοματέας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Έργων, Περιφέρεια Αττικής
κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών – ΣΑΤΕ
κ. Σαράντος Παντελιάς, Σύμβουλος, Υπουργείο Υποδομών
κ. Πάνος Παπαδάκος, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ)
Συντονιστές: Οι δημοσιογράφοι κ. Χρίστος Βούζας, δημοσιογράφος www.aftoidioikisi.gr, κα. Άντα Σεϊμανίδη, αρχισυντάκτρια A-Energy Investments και ο κ. Νίκος Καραγιάννης, δημοσιογράφος www.ypodomes.com


13.40 – 15.00: Β’ ΠΑΝΕΛ: ΧΕΡΣΑΙΕΣ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ LOGISTICS: Προοπτική Ανάπτυξης
κ. Γιώργος Νικολούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΠ Consulting & Logistics Α.Ε.
κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ
κα. Ειρήνη Χάδιαρη – Γκιάλα, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Logistics
κ. Αναστάσιος Μάνος, Logistics & Terminal Manager, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
κ. Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής, μέλος Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΕΚ (παρέμβαση μέσω skype)
κ.Πέτρος Σκουλικίδης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών
κ. Δημήτρης Κατσώχης, εκπρόσωπος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων
κ.Γιώργος Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής (παρέμβαση μέσω skype – ενδέχεται να μετακινηθεί σε άλλο πάνελ)
Συντονιστής: κ. Θανάσης Αντωνίου, αρχισυντάκτης περιοδικού Logistics & Management
15.00-15.20 Διάλειμμα
15:30-16:40: Γ’ ΠΑΝΕΛ: ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ENΑΛΛΑΚΤΙΚΗ» ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ:


Εναλλακτικά καύσιμα, πρατήρια παροχής εναλλακτικών καυσίμων και σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
κ. Ευάγγελος Διαλυνάς, καθηγητής ΕΜΠ, μέλος Ολομέλειας ΡΑΕ, εντεταλμένο μέλος για την ηλεκτροκίνηση: Το θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο των υποδομών φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τρέχουσας Δημόσιας Διαβούλευσης
κ. Γιώργος Χατζόπουλος, Σύμβουλος Στρατηγικής & Εταιρικής Ανάπτυξης, ΔΕΠΑ: Φυσικό Αέριο Κίνησης και οδικές μεταφορές
κα. Σοφία Πολιτοπούλου, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Στρατηγικής και Ρύθμισης ΔΕΔΔΗΕ: Δημόσιες υποδομές ηλεκτροφόρτισης
κ. Δημήτρης Μιχαρικόπουλος, Γενικός Διευθυντής, FORTISIS
κ. Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής (παρέμβαση μέσω skype)


Πιθανές παρεμβάσεις εκπροσώπων εταιρειών – παρόχων εναλλακτικών καυσίμων
Συντονιστής: κ. Σπύρος Χώτος, συντάκτης Autotriti
16.50-18.00 – Δ’ ΠΑΝΕΛ: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
Ευρωπαϊκές πολιτικές και κίνητρα για τα «πράσινα» αυτοκίνητα και τεχνολογίες
κ. Βάλυ Λιόλιου, Υπεύθυνη προγράμματος Green E-motion, ΔΕΗ: Πιλοτικές δράσεις ηλεκτροκίνησης από τη ΔΕΗ
κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, Ευρωβουλευτής (παρέμβαση μέσω skype): Ο νέος στόχος του Ε.Κ. για τα επιβατηγά αυτοκίνητα και τις εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα
κ. Σπύρος Φίλιππας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος BMW HELLAS
κ. Κώστας Θεοφανίδης, Πρόεδρος ΣΥΝΔΡΩ
κ. Πέτρος Καραμπίλας, μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων-ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.
κα. Μιχαέλα Μπαλή, Εκπρόσωπος Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξαγωγικού Εμπορίου (Germany Trade & Invest)
Πιθανές σύντομες παρεμβάσεις εκπροσώπων τεχνολογιών / αυτοκινητοβιομηχανιών / συλλόγων
Συντονιστής: κ. Τρύφων Αλευρίτης, εκδότης-δημοσιογράφος EnergyIn