Home Ηλεκτρισμός Οι Γάλλοι επιθυμούν τη «Μεγάλη ΔΕΗ»
Οι Γάλλοι επιθυμούν τη «Μεγάλη ΔΕΗ»

Οι Γάλλοι επιθυμούν τη «Μεγάλη ΔΕΗ»

0
0

Τη Μεγάλη Δευτέρα, ο επικεφαλής της εταιρείας EDF, Ενρί Πρόλιο, πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα για να μεταφέρει κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το ενδιαφέρον της εταιρείας του για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.


pylonesΗ έλευση του αφεντικού της EDF στην Αθήνα τάραξε τα νερά της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία ανέμενε το γαλλικό ενδιαφέρον να εκφραστεί μέσω της ιταλικής Edison, που ο γαλλικός κολοσσός ελέγχει από το 2005 και η οποία έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και λειτουργεί δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέσω της Elpedison (κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ).


Φαίνεται ότι οι Γάλλοι θέλησαν να κάνουν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι βλέπουν την αγορά της Ελλάδας στρατηγικά και η διάσταση αυτή εξέπληξε όχι μόνο την αγορά αλλά και την κυβέρνηση. «Ηρθε έχοντας στα χέρια του προμελέτη για τις συνέργειες που προσφέρει η είσοδος της ΕDF στην ελληνική αγορά, αλλά και πολύ καλά διαβασμένος σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και το αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποίησης», τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Η προμελέτη εστιάζει πρωτίστως στην είσοδο της EDF ως στρατηγικού επενδυτή στη Μεγάλη ΔΕΗ και δευτερευόντως στη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τη Μικρή ΔΕΗ, την εταιρεία δηλαδή που θα συστηθεί με την απόσχιση του 30% του δυναμικού της υφιστάμενης ΔΕΗ.


Εκτίμηση της EDF είναι πως η ΔΕΗ θα παραμείνει ο ισχυρός παίκτης της εγχώριας αγοράς και μετά την απόσχιση του 30% του δυναμικού της. Συνεκτιμούν επίσης το γεγονός ότι ως εταιρείες προσομοιάζουν τόσο στην αντίληψη όσο και στη δομή. Δεν τους ανησυχεί η μεγάλη συμμετοχή του Δημοσίου, αφού και η EDF ελέγχεται από το γαλλικό Δημόσιο και είναι ίσως η μοναδική εταιρεία της Ευρώπης που δεν διακατέχεται από τον «φόβο» του ρόλου των συνδικάτων στη ΔΕΗ.


Εχει εξίσου ισχυρά συνδικάτα με τα οποία αντιστάθηκε από κοινού στην πολιτική της απελευθέρωσης, κρατώντας τη γαλλική αγορά κλειστή για πολλά χρόνια. Αυτό που την προβληματίζει είναι η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεδομένης της παρουσίας της ήδη στην αγορά μέσω της Elpedison. To γαλλικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ, όμως, είναι τόσο ώριμο που έχει εξετάσει ήδη και σενάρια προσπέλασης του προβλήματος, όπως για παράδειγμα η αποζημίωση των ΕΛΠΕ για το μερίδιο που κατέχουν στην εταιρεία και η ενσωμάτωση των δύο μονάδων που ελέγχει στη ΔΕΗ.


Η είσοδος στη Μεγάλη ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τα στρατηγικά σχέδια των Γάλλων για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων και ενίσχυση της θέσης τους στη Ν. Ευρώπη. Προσβλέπουν σε συνέργειες αξιοποιώντας την πολιτική της Ε.Ε. για τη δημιουργία «δακτυλίων» στις υποδομές ηλεκτρισμού ανά περιοχές.


Σε αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλουν και τα σχέδια του Ιταλού Διαχειριστή (ΤΕΡΝΑ) με την πιθανή είσοδό του στον ΑΔΜΗΕ (Δίκτυα Μεταφοράς της ΔΕΗ) και την ενίσχυση των διασυνδέσεων με Ιταλία και Βουλγαρία. Η ΕDF έχει εξετάσει σενάρια συμμετοχής και στον διαγωνισμό για τη Μικρή ΔΕΗ, ως εναλλακτική είσοδο στην ελληνική αγορά. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, αφού όπως αποφασίστηκε θα συστηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας που θα εξετάσει λεπτομερώς κάθε πτυχή του εγχειρήματος.