Home Νέα Επιστολή Μπαρόζο προς Πούτιν
Επιστολή Μπαρόζο προς Πούτιν

Επιστολή Μπαρόζο προς Πούτιν

0
0

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καλεί τον Βλάντιμιρ Πούτιν να μην προβεί σε μονομερείς κινήσεις για το αέριο στην Ουκρανία.


depa-desfaΣε επιστολή που απέστειλε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πουτιν, στις 16 Απριλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την οποία παρουσιάζει η «Καθημερινή», τονίζει ότι όταν πρόκειται για την ενέργεια, οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αμοιβαιότητας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως και στην αποφυγή διακρίσεων και στη συνεχιζόμενη συνεργασία για τη διασφάλιση κοινών κανόνων και ενός ίδιου για όλους πεδίου που θα οδηγεί στην ασφαλή παροχή και μεταφορά ενέργειας.


Στο πλαίσιο αυτό και στην περίπτωση της παροχής και μεταφοράς φυσικού αερίου, «αναγνωρίζουμε την επείγουσα αναγκαιότητα ενός δομημένου και συνολικού διαλόγου». Κατά την άποψη της Ε.Ε. τα θέματα που αφορούν τα χρέη της Ουκρανίας σχετικά με το αέριο και οι τιμές στις οποίες αυτό εισάγεται θα πρέπει να εξεταστούν παράλληλα με τις ανάγκες εξωτερικής οικονομικής βοήθειας, με το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς εταίρους.


Ο κ. Μπαρόζο επαναλαμβάνει αρκετές φορές ότι στην όλη διαχείριση της περίπτωσης της Ουκρανίας κρίνεται η αξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο επικρίνει το αίτημα της Μόσχας για αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής μέσω εγγυήσεων, που ισχύει σήμερα, σε ένα διαφορετικό σύστημα όπου θα απαιτείται η προπληρωμή. Και αυτό, διότι η μη καταβολή της πληρωμής από την Ουκρανία θα επιτρέπει στην Gazprom να προχωρεί στη μερική ή ακόμη και στην ολική διακοπή της παροχής αερίου προς τη συγκεκριμένη χώρα, με ευρύτερες συνέπειες. Όπως σημειώνει ο κ. Μπαρόζο, μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί σοβαρή ανησυχία, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να πληγεί η ενεργειακή τροφοδοσία των χωρών μελών της Ε.Ε, αλλά και η δυνατότητα της Ουκρανίας να αποθηκεύσει αέριο για χρήση κατά τους χειμερινούς μήνες του επόμενου έτους. Σπεύδει, δε, να υπενθυμίσει ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια έχουν υπογραφεί από ευρωπαϊκές εταιρείες και την Gazprom, και η τελευταία έχει αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει την παροχή συγκεκριμένων ποσοτήτων αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Εμμέσως πλην σαφώς απευθύνει, δε, προειδοποίηση για κυρώσει στο μέλλον, τονίζοντας ότι με δεδομένες τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά ενεργείας, είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να παραμείνει αξιόπιστη προμηθεύτρια ενέργειας.


Αναφέρει, μάλιστα, ότι μετά την ενεργειακή κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία το 2009, δημιουργήθηκε ένας ειδικός μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, που επικαιροποιήθηκε το 2011, και ο οποίος σε περίπτωση μιας κατάστασης ανάγκης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πριν γίνουν οι οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες. Αφού τονίζει άτι η Ε.Ε. «συμφωνεί με την πρόταση σας για διαβουλεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία για την ασφάλεια της παροχής και μεταφοράς αερίου», ο κ. Μπαρόζο δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πώς οι συμφωνίες θα εφαρμοσθούν στη βάση ελεύθερων τιμών της αγοράς, με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.


Παράλληλα, σημειώνει ότι η μακροπρόθεσμη λύση για μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργεια5 μπορεί να είναι μόνον η ικανοποιητική αναπροσαρμογή των σχέσεων και των συμφωνιών διαμεταφοράς μέσω της Ουκρανίας και η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας της Ουκρανίας με καθεστώς διαφάνειας. Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει ότι οι όποιες διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας περί οφειλών θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, με βάση υφιστάμενους νομικούς μηχανισμούς και όχι πολιτικές σκοπιμότητες.


Ο επικεφαλής της Κομισιόν καλεί τη Ρωσία να αποφύγει κινήσει που θα πλήξουν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας. Τονίζει ότι «η Ε.Ε. και η Ρωσία είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ουκρανίας και ως εκ τούτου έχουν σημαντικό ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας» και προσθέτει ότι είναι «προς το κοινό συμφέρον να αρχίσουμε συζητήσεις που θα περιλαμβάνουν και την Ουκρανία». Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογο του και υπό αυτό το πρίσμα προτίθεται να επικοινωνήσει μαζί τους για να διοργανωθεί μια πρώτη συνάντηση όπου θα εξεταστούν οι δυνατότητες καλύτερης διαχείρισης της κατάστασης.