1. Home
  2. Νέα
  3. Αγρότες Λάρισας vs ΥΠΑΑΤ και ΔΕΗ
Αγρότες Λάρισας vs ΥΠΑΑΤ και ΔΕΗ

Αγρότες Λάρισας vs ΥΠΑΑΤ και ΔΕΗ

0

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας εναντίον της ΔΕΗ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε σχέση με την πολιτική που εφαρμόζεται απέναντί τους για το αγροτικό ρεύμα.


š‘¡”™¤£‘Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «ενώ στα μπλόκα του 2013 και μετά την συνάντηση που είχε η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων με κλιμάκιο υπουργών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκαν μειωμένα τιμολόγια νυχτερινού ρεύματος για τους αγρότες ποτέ δεν υλοποιήθηκε αυτή η απόφαση καθώς όπως φαίνεται «δεν νύχτωσε» ακόμη στην χώρα μας.


Σαν να μην έφτανε αυτή η κοροϊδία της κυβέρνησης, στέλνουν εδώ και κάποιες μέρες χαρτιά στους αγρότες από τους οποίους ζητάνε από τους κατόχους γεωτρήσεων να επικαιροποιήσουν το δελτίο Νο1 μέχρι την 31 Ιουλίου 2014 ώστε να συνεχίσουν να ποτίζουν με τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος.


Το απίστευτο αλαλούμ της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται καθώς είναι αδύνατο χρονικά η πλειοψηφία των αγροτών να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά αφού η διαδικασία αδειοδότησης είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο για να εκδοθούν οι άδειες χρήσης νερού από τις υπηρεσίες. Η πλειοψηφία των γεωτρήσεων δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά γιατί ούτως ή άλλως η προθεσμία για την συμπλήρωση των δικαιολογητικών έχει παραταθεί ως τον Σεπτέμβριο με απόφαση του υπουργείου αλλά την ίδια στιγμή ζητάνε να δοθούν τα δικαιολογητικά στην ΔΕΗ ως τέλος Ιούλη.


Βεβαίως αυτό λειτουργεί και εκβιαστικά στους αγρότες για να αναγκαστούν έτσι να πληρώσουν το χαράτσι για τις γεωτρήσεις που ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ. Μετά τα χαράτσια στα σπίτια, στα αγροτεμάχια, στις αυξήσεις σε ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ ακόμη ένα χαράτσι για τις γεωτρήσεις προστίθεται και μειώνει ακόμη περισσότερο το συνεχώς μειωμένο εισόδημα των αγροτών.


Το χειρότερο από όλα όμως είναι πως η ΔΕΗ προχωράει σε μαζικές διακοπές ρεύματος σε γεωτρήσεις, ήδη πάνω από 200 διακοπές βρίσκονται σε εξέλιξη στα Φάρσαλα. Αγρότες που για 20 και 30 χρόνια πλήρωναν με συνέπεια τα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και των άσχημων χρονιών που υπήρχαν από τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα και ζημιές (πχ το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι) δεν είχαν το απαραίτητο εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειες τους και αδυνατούσαν να πληρώσουν τα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ που συνεχώς αυξάνονται και αποτελούν αιμορραγία για το κόστος παραγωγής.


Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ με αυτή την απόφαση τους οδηγούν στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα. Πως μπορούν να επιβιώσουν και να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος αν δεν έχουν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους ώστε να παράγουν και να έχουν εισόδημα; Ποια είναι η λύση; Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για να πληρωθούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί; Αυτό σχεδιάζει η κυβέρνηση; Μιλάμε για δεκάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες, πολλοί εκ των οποίων πολύτεκνοι που η κυβέρνηση και η ΔΕΗ τους οδηγούν στην απόγνωση και την εξαθλίωση με αυτή την πολιτική.


Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούν να μην γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε γεώτρηση κατά την καλλιεργητική περίοδο ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να παράγουν και να εισοδέψουν και έτσι να αποπληρώσουν την ΔΕΗ μέσα από διακανονισμό. Κανένας αγρότης να μην στερηθεί το νερό άρδευσης για το χωράφι του. Καμιά δικαστική δίωξη που θα οδηγήσει σε κατασχέσεις και καταδίκες. Πραγματικό φτηνό αγροτικό ρεύμα στους αγρότες με άμεση μείωση των υψηλών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 50%. Όλες οι γεωτρήσεις να ηλεκτροδοτούνται με αγροτικά τιμολόγια ώσπου να ολοκληρωθεί η έκδοση αδειών χρήσης.


Καλούμε τους αγρότες να καταδικάσουν αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην επιβίωση και στην καλλιέργεια των χωραφιών.
Κανένας μόνος του! Όλοι για έναν και ένας για όλους!»