1. Home
  2. Νέα
  3. Ομιλία Μηταράκη στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο
Ομιλία Μηταράκη στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο

Ομιλία Μηταράκη στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο

0

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, μίλησε το «3ο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο 2014».


notis mitarakisΣύμφωνα με σημεία της ομιλίας του κ. Μηταράκη, «οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελληνικής Δημοκρατίας βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο. Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Κίνα το Μάιο του 2013 αποτέλεσε καταλύτη σε αυτή την σχέση. Οργανώσαμε επιχειρηματική αποστολή, αποτελούμενη από 87 επιχειρηματίες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 455 διμερείς συναντήσεις. Υπογράψαμε σημαντικά μνημόνια συνεργασίας, με πιο πρόσφατο την συμφωνία που είχα την τιμή να υπογράψω φέτος το Φεβρουάριο στο Πεκίνο με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης & Μεταρρυθμίσεων (NDRC) για την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων.
[….] Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε προχωρήσει πολλές πρωτοβουλίες και έχουμε αποτελέσματα να παρουσιάσουμε.


Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο 2012, έχουν γίνει 3 ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις (Mega Deals) άνω του 1 δισ. ευρώ έκαστη.
Πρώτον, η αξιοποίηση του νέου αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί μια επένδυση 7,5 δισ., με την συμμετοχή του Κινεζικού Ομίλου Fosun. Επένδυση που δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα στον κόσμο αλλά και ήπια ανάπτυξη οικιστικών, τουριστικών και εμπορικών χρήσεων.


Δεύτερον, επιλέχθηκε ο αγωγός TAP για τη μεταφορά αερίου από Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, 60% του οποίου θα περάσει από την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. με αναμενόμενη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας.
Τρίτον, ο όμιλος υπό την Καναδική Fairfax που επενδύει 1,3 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.


Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις το 2013 επανήλθαν στο μέσο όρο προ κρίσεως. Τονίζω ότι οι μεγάλες αυτές επενδύσεις έχουν επίπτωση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι αλλάζουν το κλίμα και την ψυχολογία της αγοράς και δημιουργούν ζήτηση για τα προϊόντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Ως προς τις εξαγωγές, προχωράμε εντός χρονοδιαγραμμάτων στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές. Δηλαδή στις 25 επιμέρους δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, που αφορούν στους τελωνειακούς και προ-τελωνειακούς ελέγχους. Χάρη στο single window στοχεύουμε στην μείωση του χρόνου για εξαγωγή κατά 50% και του κόστους κατά 20%, έως 2015.


Τη χρονιά που μας πέρασε, το 2013, καταφέραμε να κρατήσουμε τις εξαγωγές μας στο ύψος ρεκόρ των 27,5 δισ. που πετύχαμε το 2012. Σπάσαμε μία αρνητική παράδοση που μας θέλει ως χώρα τα ρεκόρ μας να μην μπορούμε να τα κρατήσουμε. Βεβαίως, γνωρίζω πως υπάρχει μία κόπωση και για αυτό λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα. Όπως π.χ. τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.


Με στόχο την επαναφορά της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης, ολοκληρώσαμε το Εθνικό Αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα του 2021. Στόχος η επίτευξη ταχύρρυθμης οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα οδηγήσει και σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και σε μείωση της ανεργίας.


Στηριζόμενοι στους τομείς όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, δηλαδή ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία. Κλάδοι όπως η βιομηχανία Φαρμάκων, η βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, η ναυτιλία και συναφείς δραστηριότητες καθώς και οι εμπορεύσιμες υπηρεσίες.


Με κατάλληλες οριζόντιες πολιτικές για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό κλίμα. Με μείωση της φορολογίας, με ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Διευκολύνοντας το διεθνές εμπόριο και την εξωστρέφεια της οικονομίας.


Τα μεγάλα ζητούμενα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, όπως οι θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις δεν διατάσσονται. Κατακτούνται! Με σύστημα, με μέθοδο και με προγραμματισμό. Κατακτούνται όταν το όραμα συνδυάζεται με δράση. Και όταν αυτά που νομοθετούμε ερχόμαστε μετά να τα αξιολογήσουμε και να τα βελτιώσουμε.
Και βεβαίως όταν έχουμε διακριτούς και ξεκάθαρους ρόλους. Δίνοντας χώρο στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα. Με το Δημόσιο αρωγό και συμπαραστάτη του. Ώστε να μπορεί απρόσκοπτος να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Να επιχειρεί, να επενδύει, να καινοτομεί και να εξάγει».