1. Home
  2. Νέα
  3. O ΥΠΕΚΑ στη συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή
O ΥΠΕΚΑ στη συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή

O ΥΠΕΚΑ στη συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή

0

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στην Υπουργική Συνάντηση για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο που θα γίνει στην Αθήνα.


logo_ypeka1Ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, η Ελλάδα φιλοξενεί στις 13 Μαΐου την πρώτη Υπουργική Συνάντηση για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Στη συνάντηση στην οποία συμμετέχει ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιμματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ως Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, αναμένεται ακόμα η συμμετοχή του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Janez Potocnik, καθώς και Υπουργών και υψηλών αξιωματούχων από τα 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ, το Μονακό, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και τις χώρες της Μεσογείου (Ιορδανία, Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Μαρόκο, Τουρκία, Παλαιστινιακή Αρχή κ.α).


Η τελευταία Ευρω-Μεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη για το Περιβάλλον είχε πραγματοποιηθεί στο Κάιρο το Νοέμβριο του 2006. Η παρούσα Υπουργική Σύνοδος αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να συζητηθούν οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η θεματολογία της Συνόδου είναι αρκετά επίκαιρη, δεδομένου ότι το 2013 ολοκληρώθηκε το πρώτο μισό της προβλεπόμενης διάρκειας της της Πρωτοβουλίας Horizon 2020 για την απορρύπανση της Μεσογείου, ενώ το 2015 αναμένεται να εγκριθεί μια νέα νομικά δεσμευτική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.


Η Υπουργική Σύνοδος θα εστιάσει σε τρεις τομείς προτεραιότητας, γεγονός που διαθέτει το δυναμικό να συνεισφέρει στην ανανέωση των δεσμεύσεων σε πολιτικό επίπεδο όσον αφορά στην υλοποίηση υφιστάμενων πρωτοβουλιών, ενώ επίσης θα παρέχει πολιτική στήριξη για ζητήματα που ανακύπτουν στην περιοχή. Οι τρεις θεματικοί τομείς προτεραιότητας οι οποίοι θα συζητηθούν και θα αποτελέσουν και αναπόσπαστο μέρος της ίδια της διακήρυξης που θα υιοθετήσουν οι Υπουργοί είναι, η Πρωτοβουλία Horizon 2020 για την απορρύπανση της Μεσογείου Θαλάσσης, η Βιώσιμη Κατανάλωση και Παραγωγή (Sustainable Consumption and Production – SCP), και η Κλιματική Αλλαγή. Στα θέματα προς συζήτηση περιλαμβάνονται επιπλέον η Μεσογειακή Στρατηγική της Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η μεσογειακή βιοποικιλότητα, θέματα που συνδέονται με τα μεταναστευτικά πουλιά, τη Διακυβέρνηση και την εμπλοκή των Ενδιαφερομένων Μερών (Stakeholders) καθώς την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.


Η Ένωση για τη Μεσόγειο
Η Ένωση για τη Μεσόγειο ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου 2008 στη Σύνοδο Κορυφής των Παρισίων ως συνέχεια της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας (Euro-Med), γνωστής και ως «Διαδικασία της Βαρκελώνης», που θεσπίστηκε το 1995. Αποτελεί ένα πλαίσιο για πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, εμπνεόμενο από τους στόχους που τέθηκαν με τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης και συγκεκριμένα τη συνεργασία για τη δημιουργία μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και κοινής οικονομικής ευημερίας, καθώς και τον πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και την προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης στις κουλτούρες και τους πολιτισμούς της Ευρω-Μεσογειακής περιοχής.


Η Πρωτοβουλία Horizon 2020 για την απορρύπανση της Μεσογείου Θαλάσσης
Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά απειλούμενα, περιβαλλοντικά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, από την αλιεία της βιοπορίζονται δεκάδες χιλιάδες παραδοσιακοί ψαράδες σε ολόκληρη τη Μεσογειακή λεκάνη και οι ακτές της αποτελούν τον προορισμό εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο. Παρά την οικονομική και κοινωνική της σπουδαιότητα, η Μεσόγειος υφίσταται σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η Πρωτοβουλία Η2020 με τις βασικές συνιστώσες της (components) , που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας Ευρω-Μεσογειακής Διάσκεψης για το Περιβάλλον, στηρίζει και συμπληρώνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Σύμβασης για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και των Παράκτιων Περιοχών της Μεσογείου («Σύμβαση της Βαρκελώνης»). Στοχεύει στην αντιμετώπιση των πηγών ρύπανσης στις οποίες θεωρείται ότι οφείλεται το 80% περίπου της συνολικής ρύπανσης της Μεσογείου.