1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Επιτέλους η Ε.Ε θυμήθηκε τη βιομηχανία…
Επιτέλους η Ε.Ε θυμήθηκε τη βιομηχανία…

Επιτέλους η Ε.Ε θυμήθηκε τη βιομηχανία…

0

Θετικά σημάδια εμφανίζονται στην Ε.Ε για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες. Οι τοποθετήσεις υπουργών στο πρόσφατο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, δείχνει ότι επιτέλους έγινε κατανοητό ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν αντέχει πλέον στον διεθνή ανταγωνισμό με χώρες εκτός Ε.Ε.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


energeiako kostosΈτσι τώρα η ενεργοβόρα βιομηχανία έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για μείωση του ενεργειακού κόστους στο καθεστώς που θα ισχύσει στην Ε.Ε για τις περιβαλλοντικές και ενεργειακές ενισχύσεις έως το 2020 ε και κυρίως των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για ΑΠΕ, ΥΚΩ κ.λπ., που επιβαρύνουν την τιμή της κιλοβατώρας.


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενέργεια (Guidelines on State aid for environmental protection and energy 2014-2020). Αυτές περιλαμβάνουν διατάξεις οι οποίες ορίζουν τις βιομηχανίες στις οποίες θα τίθεται πλαφόν στις χρεώσεις για στήριξη των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ στην Ελλάδα), αλλά και τη μεθοδολογία βάσει της οποία θα προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες χρεώσεις.


Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το σημαντικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται πλέον ότι στη βιομηχανία θα πρέπει να ισχύουν ανώτατα όρια (caps) σε κατηγορίες ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι τα caps θα γίνει δυνατό να ισχύσουν και για τις χρεώσεις δικτύου, οι οποίες επίσης είναι ρυθμιζόμενες.


Οι ίδιοι παράγοντες υπενθυμίζουν ότι όσες φορές έφερναν το θέμα για συζήτηση οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας στο επιτελείο της τρόικας, η μόνιμη επωδός αυτής ήταν ότι οι περιορισμοί στις χρεώσεις αυτές συνιστούν παράνομη κρατική επιδότηση.


Τώρα βέβαια, υπάρχει αλλαγή πλεύσης της Ε.Ε σε πολιτικέ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, προκειμένου να ανακτήσει μερίδια στο ακαθάριστο προϊόν της Ε.Ε. και στις εξαγωγές.Έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι σημαντική ευθύνη για την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έχουν οι ακριβές τιμές της ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) που ισχύουν στα κράτη μέλη, έναντι των ανταγωνιστικών οικονομιών και κυρίως των ΗΠΑ.


Αναμένουμε λοιπόν τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε μήπως προλάβει να επιβιώσει και η ελληνική βιομηχανία…