1. Home
  2. Νέα
  3. Εξοικονόμηση και ΑΠΕ για ενεργειακή ανεξαρτησία
Εξοικονόμηση και ΑΠΕ για ενεργειακή ανεξαρτησία

Εξοικονόμηση και ΑΠΕ για ενεργειακή ανεξαρτησία

0

Νέα ειρηνική δράση της Greenpeace προς στους Ευρωπαίους υπουργούς ενέργειας με αφορμή την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.


GP3Ακτιβιστές της Greenpeace κλιμάκωσαν τη δράση τους κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών ενέργειας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία. Το απόγευμα συνάντησαν την αυτοκινητοπομπή καθώς οι υπουργοί μετέβαιναν στο μουσείο της Ακρόπολης για ξενάγηση και για δείπνο εργασίας και το βράδυ ανάρτησαν πανό με κεντρικό μήνυμα «Καθαρή Ενέργεια, αντί για Βρώμικες Πολιτικές», μπροστά στην είσοδο του μουσείου. Οι ακτιβιστές απομακρύνθηκαν από την αστυνομία χωρίς να πραγματοποιηθούν συλλήψεις.


«Η κρίση στην Ουκρανία αποδεικνύει άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο η εξάρτηση από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους τροφοδοτεί γεωπολιτικές συγκρούσεις και υπονομεύει τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης των λαών. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για το δράμα που εξελίσσεται στην Ουκρανία και να επιλέξει σήμερα τον δρόμο της απεξάρτησης από τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα και της στροφής στις εγχώριες καθαρές και ανεξάντλητες πηγές ενέργειας», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.


Νωρίτερα την Πέμπτη, ακτιβιστές της Greenpeace είχαν ανεβάσει για τον ίδιο λόγο μεγάλο πανό με το μήνυμα «Ενεργειακή Ασφάλεια = ΑΠΕ και Εξοικονόμηση» μπροστά από την Πύλη του Αδριανού στη λεωφόρο Αμαλίας.


Ακτιβιστές της Greenpeace έστειλαν μήνυμα στους Υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. που συναντιούνται σήμερα στην Αθήνα – στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας – απαιτώντας να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια ως τη μόνη πραγματική λύση που εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης. Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, οι ακτιβιστές κράτησαν πανό με το σύνθημα «Καθαρή Ενέργεια, αντί για Βρώμικες Πολιτικές» και «Ενεργειακή Ασφάλεια = ΑΠΕ και Εξοικονόμηση Ενέργειας», υπενθυμίζοντας στους υπουργούς ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, προκαλεί γεωπολιτικές εντάσεις, πολιτική αστάθεια και υπονομεύει τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης των χωρών.


Η Ευρώπη σήμερα δαπανά ετησίως συνολικά 545 δις ευρώ για ενεργειακές εισαγωγές, χρήματα που θα μπορούσαν να επενδύονται στο εσωτερικό της Ευρώπης, ενώ περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου προέρχονται από την Ρωσία. Από την Ουκρανία διέρχονται περίπου τα 2/3 του ρωσικού αερίου που κατευθύνεται στην Ευρώπη. Οι ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες καθιστούν την Ουκρανία πεδίο πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, επηρεάζοντας καθοριστικά τις εσωτερικές εθνικές και πολιτικές δυναμικές της χώρας.


Η κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία αναβάθμισε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στην ατζέντα των υπουργών ενέργειας, που αναζητούν λύσεις προκειμένου να μειωθεί σταδιακά η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές. Ωστόσο, τα σενάρια που επεξεργάζονται ως σήμερα τα κράτη μέλη είναι εξαιρετικά χαμηλής φιλοδοξίας και παρατείνουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.


Η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου και η στροφή στον άνθρακα και τα πυρηνικά είναι οικονομικά ασύμφορες και μη ρεαλιστικές επιλογές, οι οποίες θα παρατείνουν αχρείαστα την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγωγές.


Αν και η ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας είναι μονόδρομος, πρόσφατη έκθεση της Greenpeace αποκάλυψε ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης έχουν επενδύσει μεγάλο μέρος του ενεργητικού τους σε ορυκτά καύσιμα και ζημιώνονται σημαντικά από την ανάπτυξη των ΑΠΕ.


Εξίσου σημαντικά, η ταχύτατη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές. Η καταστροφή των φυσικών πόρων από την υπερθέρμανση είναι άλλος ένας σοβαρός λόγος που θα οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ των κρατών. Με αφορμή τη δημοσίευση της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, ο Οργανισμός απεύθυνε δραματική έκκληση για γρήγορη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια.


Η Greenpeace απαιτεί από τους υπουργούς ενέργειας
– Να θέσουν τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση στη βάση των αποφάσεων για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Εφόσον η ΕΕ θέλει να εκμεταλλευτεί το δυναμικό των τεχνολογιών αυτών, οφείλει να δεσμευτεί ότι έως το 2030 η καθαρή ενέργεια θα ανέλθει σε 45%, η ενεργειακή απόδοση σε 40% και πως οι εγχώριες εκπομπές CO2 θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 55%.
– Να δημιουργήσουν ένα κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ που θα συμβάλει στην κινητοποίηση επενδύσεων και στη μείωση του κόστους επένδυσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ με χαμηλότερο εισόδημα.


tags: