1. Home
  2. Νέα
  3. Ισολογισμοί
  4. Βελτιωμένα τα μεγέθη των ΕΛΠΕ
Βελτιωμένα τα μεγέθη των ΕΛΠΕ

Βελτιωμένα τα μεγέθη των ΕΛΠΕ

0

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2014 που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ από -12 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, οι ζημίες περιορίστηκαν στα 38 εκατ. ευρώ από 78 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις έφθασαν στα 2,077 δισ. ευρώ από 2,241 δισ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 2,233 δισ. ευρώ από 2,188 δισ. ευρώ.


elpe_grΤον Μάρτιο το διυλιστήριο στην Ελευσίνα ήταν κλειστό λόγω συντήρησης και έργων αναβάθμισης. Τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης της Μεσογείου έπεσαν το πρώτο τρίμηνο στο 1,7 δολ./bbl, έναντι 4,1 δολ/bbl κοντά στα χαμηλότερα 10ετίας. Τα περιθώρια hydrocracking κυμάνθηκαν στα 4,1 δολ/bbl από 4,7 δολ/bbl. «Παρά το δυσμενές περιβάλλον τα ΕΛΠΕ ενίσχυσαν όλα τα οικονομικά τους μεγέθη σε σχέση με πέρυσι» υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Κωστόπουλος.


Η ζήτηση για καύσιμα κίνησης διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, ενώ η σταδιακή αύξηση πωλήσεων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων ΙΧ οδηγεί σε υποκατάσταση της βενζίνης από το ντίζελ. Ο όμιλος εισήγαγε νέα προϊόντα για την αγορά αυτή, ισχυροποιώντας τη θέση του. Η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έπεσε 15%, λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών και της διατήρησης του υψηλού ΕΦΚ. Το αποτέλεσμα ήταν η συνολική ζήτηση για καύσιμα στην εσωτερική αγορά να μειωθεί 4% από πέρυσι.


Οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου του ομίλου ανήλθαν στα 2,8 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται στο 50%. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν 13% το πρώτο τρίμηνο. Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ στα κέρδη του ομίλου ανήλθε στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των 212 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ ο όμιλος θα τα χρησιμοποιήσει για μείωση του δανεισμού.