1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Καθυστερούν επενδύσεις…
Καθυστερούν επενδύσεις…

Καθυστερούν επενδύσεις…

0

Άλλη μια περίπτωση καθυστέρησης επενδύσεων στα ενεργειακά έρχεται στο προσκήνιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΛΕΤΑΕΝ με επιστολή της στο ΥΠΕΚΑ διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση του ειδικού προγράμματος μικρών ανεμογεννητριών.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


WΠαράλληλα, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι ενώ στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την έκδοση της απόφασης που θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα για την εγκατάσταση των μικρών ανεμογεννητριών, μέχρι στιγμής, η διαδικασία δεν έχει καν ξεκινήσει.


Όπως επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο νόμος 4203/2013 προβλέπει την κατάρτιση του ειδικού προγράμματος μικρών ανεμογεννητριών, θέτοντας χρονικό όριο για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες. Η μη έκδοση της απόφασης, έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή όλων των επενδυτικών δραστηριοτήτων παρότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικά ποσά (εγκατάσταση ιστού, διαδικασία αδειοδότησης κλπ).


Δηλαδή ενώ όλοι μιλούν για την ανάγκη επενδύσεων ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία η διοίκηση συνεχίζει τις καθυστερήσεις.


«Σήμερα, λιγότερο από δύο μήνες από την εκπνοή της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, διαφαίνεται ότι η διαδικασία για την κατάρτιση του Ειδικού Προγράμματος δεν έχει καν ξεκινήσει. Γνωρίζουμε ότι δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια από το υπουργείο για διαβούλευση με την αγορά, αλλά ούτε και για την εκπόνηση της μελέτης που σύμφωνα με την παρ. 2 του ως άνω άρθρου θα αποτελέσει τη βάση κατάρτισης του προγράμματος» αναφέρει η ανακοίνωση.


Και καταλήγει :”Καλούμε το υπουργείο να επιταχύνει τις διαδικασίες και παραμένουμε διαθέσιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ώστε το Ειδικό Πρόγραμμα να διαμορφώσει ένα υγιές θεσμικό και επενδυτικό περιβάλλον που θα δώσει ώθηση στην ορθολογική ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών».


Δεν μπορούμε παρά να προσυπογράψουμε την επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ. Και αναμένουμε την απάντηση του ΥΠΕΚΑ για τα αίτια της καθυστέρησης.Τουλάχιστον αν υπάρχει ισχυρή δικαιολογία για την καθυστέρηση να τη γνωρίζουμε.