1. Home
  2. Νέα
  3. Ενδεχόμενη κατάργηση μονοπωλίου στο φυσικό αέριο
Ενδεχόμενη κατάργηση μονοπωλίου στο φυσικό αέριο

Ενδεχόμενη κατάργηση μονοπωλίου στο φυσικό αέριο

0

Προς την άρση του μονοπωλίου των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη λιανική αγορά φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κυβέρνηση.


natgasΗ ρύθμιση αποτελεί πρόβλεψη του Μνημονίου, η οποία έπρεπε να έχει ψηφιστεί ως τα τέλη Ιουνίου, αλλά η υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ» πήγε πίσω το όλο χρονοδιάγραμμα. Από την πλευρά του Υπουργείου τονίζεται ότι η καθυστέρηση στην κατάθεση της ρύθμισης στην Βουλή δεν προκαλεί πρόβλημα στις σχέσεις με την τρόικα.


Ωστόσο, βασικό ζήτημα που αναφύεται από το «σπάσιμο» του μονοπωλίου των ΕΠΑ αποτελεί η εξεύρεση αντισταθμισμάτων τόσο προς Shell και ΕΝΙ – μετόχους των ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας – όσο και προς την ΔΕΠΑ, που κατέχει το 51% της κάθε ΕΠΑ. Βάσει της νέας ρύθμισης, οι ΕΠΑ θα χάσουν το αποκλειστικό δικαίωμα στην προμήθεια και διανομή, ωστόσο το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται σχέδιο που θα προβλέπει χρονική επέκταση των αδειών για τη δραστηριότητα της προμήθειας και γεωγραφική επέκταση ορίων για τη διανομή.


Η μονοπωλιακή αντιμετώπιση των ΕΠΑ για 30 χρόνια, κατ’ εξαίρεση των κοινοτικών κανονισμών, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000.