1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Επένδυση εκσυγχρονισμού από τη ΔΕΗ
Επένδυση εκσυγχρονισμού από τη ΔΕΗ

Επένδυση εκσυγχρονισμού από τη ΔΕΗ

0

Επιτέλους και μία σημαντική επένδυση από τη ΔΕΗ. Αφορά, όπως διαβάζουμε, εργασίες για την παράταση του χρόνου λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων της.


Γράφει ο Αριστειδης Ζευγίτης


sΣυγκεκριμένα, προκήρυξε διαγωνισμό για την αναβάθμιση δύο λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαΐδα, από τις παλαιότερες σε λειτουργία, με την εγκατάσταση συστημάτων μείωσης των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, ο δε προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ.


Η κίνηση αυτή κρίνεται σημαντική γιατί την τελευταία πενταετία, με την έναρξη της κρίσης, οι επενδύσεις της εταιρίαςσε έργα εκσυγχρονισμού έχουν περιοριστεί στα άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία των παραγωγικών της υποδομών.
Ο διαγωνισμός σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ αναμένεται να έχει κατακυρωθεί στις αρχές του νέου έτους , εφόσον βέβαια δεν δοθούν πολλές χρονικές παρατάσεις για την κατάθεση των προσφορών (3 Οκτωβρίου 2014).


Τεχνικά τώρα, αφορά την αναβάθμιση των λεβήτων των μονάδων 1 και 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ώστε να μειωθούν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου σε επίπεδα έως 200 μιλιγκράμ ανά κυβικό μέτρο αερίων.Υπολογίζεται ότι με την αναβάθμιση αυτή, η λειτουργία τους ως προς την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν θα καταστεί σύμφωνη με την κοινοτική οδηγία 75 του 2010, η οποία εκτός όλων των άλλων θέτει και απώτατο όριο λειτουργίας σε παλαιές μονάδες προ του 1987 τις 17.500-32.000 ώρες ανάλογα με το μέγεθος τους και τον τύπο καυσίμου, με έναρξη την 1η Ιανουαρίου του 2016. Με δεδομένο δε ότι οι μονάδες του ίδιου ΑΗΣ είναι εφοδιασμένες και με μονάδες αποθείωσης,η εταιρία εκτίμησε πως αξίζει η επένδυση για παράταση του χρόνου λειτουργίας τους.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κατακύρωση του διαγωνισμού θα γίνει με βάση το συνολικό τίμημα της κάθε προσφοράς, όπως αυτό διαμορφώνεται όχι μόνο από το κόστος του έργου, αλλά και από ενδεχόμενη χρηματοδοτική πρόταση που θα κάνει ο καταθέτων την προσφορά.


tags: