1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Γερμανική στήριξη για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα
Γερμανική στήριξη για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα

Γερμανική στήριξη για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα

0

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας κ. S. Gabriel και ο Έλληνας ομόλογός του κ. Ν. Δένδιας συμφώνησαν στο Βερολίνο τη συνέχιση της συνεργασίας για τη στήριξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.


dendiasΌπως δήλωσε ο κ. S. Gabriel: «Η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας.


Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σειρά μέτρων, όπως ο διάλογος μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προώθησης των εξαγωγών και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και με την παροχή τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτή τη στήριξη επιθυμούμε να συνεχίσουμε και ει δυνατόν να επεκτείνουμε, σε τομείς όπου αυτό είναι επιθυμητό από την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, παρέχουμε ήδη ενεργό βοήθεια για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) μέσω ενός δανείου συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την KfW για τη δημιουργία αποτελεσματικότερων υποστηρικτικών δομών. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα “Ιnstitution for Growth“ θα είναι σε θέση να στηρίξει οικονομικά τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».


Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας δήλωσε ότι: «Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο απαιτούνται μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό καταδεικνύουν σαφώς τη σταθερή πρόοδο της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα βασίζεται περισσότερο από ποτέ στη συνεργασία και στήριξη των εδώ και χρόνια Ευρωπαίων φίλων της. Ευχαριστώ τον αντικαγκελάριο Gabriel για την πρόσκληση να επισκεφθώ το Βερολίνο. Η επίσκεψη αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.


Ειδικότερα αναφερθήκαμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη ρευστότητα στην αγορά και κυρίως στο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ενίσχυσης των εξαγωγών και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κοινό παρονομαστή των συνομιλιών μας αποτελεί η δέσμευσή μας για στενότερη συνεργασία με απτά αποτελέσματα».


Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ίδρυση της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας Institution for Growth φέτος τον Μάιο με την ουσιαστική συμμετοχή του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, διασφαλίζεται μέσω εγγυήσεων από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η οποία από το φθινόπωρο θα παράσχει σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες περαιτέρω ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.