Home Νέα Συνέντευξη Μανιάτη στον ρ/σ Σκάι
Συνέντευξη Μανιάτη στον ρ/σ Σκάι

Συνέντευξη Μανιάτη στον ρ/σ Σκάι

0
0

Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ και στο δημοσιογράφο Βασίλη Λυριτζή.


maniatis 2014ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε επειδή υπάρχει όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τα αγροτικά προϊόντα με την κρίση με τη Ρωσία, αλλά είναι μπροστά ο χειμώνας και με το ενδεχόμενο της κρίσης, πολύς κόσμος σκέφτεται ότι η όξυνση αυτής της κρίσης θα φέρει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, το φυσικό αέριο κτλ.
Γίνονται από τη δική μας πλευρά ενέργειες για να διασφαλίσουμε ό,τι είναι δυνατό να διασφαλιστεί; Και θα ήθελα να μας ενημερώσετε τι είδους, πόση είναι η εξάρτηση που έχουμε ενεργειακά από το φυσικό αέριο.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, γίνονται ενέργειες και προετοιμάζονται σχέδια. Ήδη, έχουν γίνει δύο πολύ μεγάλες συσκέψεις σε εσωτερικό επίπεδο, σε ελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον, έχουν ήδη γίνει και δύο πανευρωπαϊκές συναντήσεις, η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις συσκέψεις μέσω της ΡΑΕ. Είναι μια πανευρωπαϊκή κατάσταση για την οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου και καταβάλλεται μια προσπάθεια της ΕΕ να υπάρξει συντονισμός των 28 κρατών μελών.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδα ότι στείλατε και μια επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Ενέργειας.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, πρόκειται για μια παρέμβαση πολύ ουσιαστική κατά τη γνώμη μας. Θα πρέπει ως Ευρώπη, και η Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων όπως η Βουλγαρία, να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, το κακό σενάριο, το μέτριο σενάριο και το αισιόδοξο σενάριο. Και γι αυτο ακριβώς η ΕΕ έχει ζητήσει σχέδια προσομοίωσης αυτών των ενδεχομένων από τα 28 κράτη μέλη. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε από τις επισπεύδουσες χώρες που θέλουν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο προσεκτική δουλειά.
Η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι της τάξης του 66%. Εμείς παίρνουμε φυσικό αέριο περίπου 66% από Ρωσία, 17% από Τουρκία, με αγωγό κι αυτό, και περίπου 17% Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο από Αλγερία. Αυτές είναι οι τρεις πηγές της Ελλάδας. Άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία είναι εξαρτημένες 100% από το φυσικό αέριο που περνά από την Ουκρανία. Κατά συνέπεια, αν τα πράγματα στην Ουκρανία οξυνθούν, αυτό σημαίνει ότι χώρες που είναι 100% εξαρτημένες όπως η Βουλγαρία, θα έχουν τεράστιο πρόβλημα. Αλλά και η Ελλάδα που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, θα έχουν το αντίστοιχο πρόβλημα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με το πρόβλημα αυτό;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ως Ελλάδα, πήραμε μια πρωτοβουλία και απέστειλα επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Ενέργειας, τον κ. Oettinger, αλλά και προς τον Ιταλό προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ώστε να λάβουν γνώση και οι υπόλοιποι 27 Υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών, και υποβάλαμε την εξής πρόταση: Μέχρι τώρα, στην Ευρώπη, το κάθε κράτος μέλος αντιμετωπίζει τις κρίσεις φυσικού αερίου κατά μόνας. Υπάρχει απλώς ένα είδους Παρατηρίου όπου προσπαθεί η Επιτροπή να παρατηρεί και όσο μπορεί να βοηθά. Εμείς προτείνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπρος και λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη που δεν θα πληγούν – τέτοια κράτη είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μεγάλη Βρετανία…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν θα πληγούν;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γιατί δεν είναι εξαρτημένα από ρωσικό φυσικό αέριο που περνά από την Ουκρανία. Προτείνουμε, λοιπόν, ένα μηχανισμό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τα κράτη αυτά προς τα κράτη που θα πληγούν, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία κλπ. Για να γίνει αυτό, το μόνο εργαλείο που έχει στα χέρια του ένα κράτος μέλος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γιατί αν σταματήσουν οι αγωγοί να τροφοδοτούν με φυσικό αέριο η μόνη πηγή που μένει είναι το LNG.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα αυτό είναι σε μικρό ποσοστό.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εδώ υπάρχουν σχέδια, για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε στο μέγιστο δυνατό την τροφοδοσία της Ελλάδας με LNG, γιατί αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία, και άλλες χώρες, δεν έχουν καν υποδομές για να δεχτούν LNG, άρα, θα ζητήσουν υποστήριξη από την Ελλάδα. Μόνο η Ελλάδα έχει την αντίστοιχη υποδομή, τη Ρεβυθούσα. Ερχόμαστε, λοιπόν, στο εξής, πώς μπορούν τα κράτη μέλη που δεν θα υποστούν ζημιές να στηρίξουν τα κράτη μέλη που θα έχουν πρόβλημα; Η πρόταση της Ελλάδας προτείνει να υπάρξει ένας μηχανισμός διαχείρισης της κρίσης που με διαφάνεια θα εντοπίζει τις ανάγκες σε φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που θα έχει κάθε κράτος μέλος και τις περισσευούμενες ποσότητες από άλλα κράτη μέλη. Γιατί αυτά που δεν έχουν πρόβλημα, θα έχουν την δυνατότητα να το διαθέσουν.
Αυτό που γίνεται μέχρι τώρα, που έγινε στις προηγούμενες κρίσεις, όπως το 2009, είναι ότι οι εταιρίες, τα ίδια τα κράτη που δεν επλήγησαν από τις κρίσεις, πουλούσαν ή μεταπουλούσαν το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο στις αγορές της Άπω Ανατολής ή στην Ιαπωνία, εκεί όπου έχουν πολύ καλές τιμές και συμφέρει.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αυτή τη μέθοδο, τι γίνεται, τι λέμε εμείς;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εμείς, ως Ελλάδα, λέμε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα έχει και χρηματοδότηση, έτσι ώστε το κράτος μέλος που θα υποστεί την ζημία θα ζητήσει μέσα από το μηχανισμό αυτό από το άλλο κράτος μέλος που επρόκειτο να μεταπωλήσει στην Ιαπωνία, αντί να το δώσει στην Ιαπωνία, να το δώσει στη χώρα που πλήττεται. Αλλά επειδή η χώρα που πλήττεται, δεν μπορεί να δώσει την τιμή της Ιαπωνίας, θα υπάρχει αρωγός και θα βοηθήσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, το κοινοτικό ταμείο που θα δημιουργηθεί ακριβώς γι αυτό το σκοπό.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Και η αίσθηση που έχετε για την ανταπόκριση σε αυτή την πρόταση;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η επιστολή εστάλη χθες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι έχετε κάνει όμως κάποιες συνεννοήσεις.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, έχουμε κάνει και στις 26 Αυγούστου που θα είναι και η επόμενη συνάντηση εμπειρογνωμόνων έχουν προαποφασίσει ότι το βασικό θέμα θα είναι η τροφοδοσία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Η επιστολή της ελληνικής πλευράς, λοιπόν, θα είναι η Λυδία λίθος επί της οποίας θα πρέπει να αποφασίσουν τα κράτη μέλη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δυνατότητες κάλυψης των αναγκών αυτού του μηχανισμού ποιες είναι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σε σχέση με το κακό σενάριο, που δεν είναι πιθανό, αλλά κανείς πρέπει να προετοιμάζεται για τα πάντα, αν σταματήσει τελείως η τροφοδοσία της Ρουμανίας, και κατά συνέπεια της Βουλγαρίας και κατά συνέπεια και της Ελλάδας και της Τουρκίας με φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, θα πρέπει να στηριχτεί κανείς μόνο στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Σε αυτή την περίπτωση, εμείς έχουμε ετοιμάσει σχέδια ώστε να βλέπουμε με ποιον τρόπο πρέπει να υπάρξουν κάποιες περικοπές φορτίων, ώστε να μην πληγούν σε καμία περίπτωση οι ευάλωτοι καταναλωτές, δηλαδή τα νοικοκυριά, τα νοσοκομεία και οι βασικές υποδομές της χώρας που πρέπει να έχουν συνεχώς τροφοδοσία.
Ταυτόχρονα, όμως, η σκέψη είναι, όπως επιβάλλει και η σχέση καλής γειτονίας, να μπορούμε να βοηθήσουμε και τη γειτονική Βουλγαρία, όπως είχαμε κάνει για δύο τρεις μέρες κατά την κρίση του 2009. Γιατί η Βουλγαρία θα έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από εμάς. Όλος αυτός ο σχεδιασμός, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει πολλές παραμέτρους μέσα, γιατί δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο. Να σας θυμίσω ότι με φυσικό αέριο λειτουργούν πολλά εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, όλο αυτό το φάσμα παραμέτρων έχει εξεταστεί κι έχουν υπάρξει τα πρώτα σχέδια.
Ο σχολιασμός που έγινε στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων ήταν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ προσεκτική και αναλυτική προσπάθεια και μάλιστα σχολιάστηκε ότι θα πρέπει και άλλα κράτη μέλη να δουν τον τρόπο που η Ελλάδα προσεγγίζει το θέμα και να δώσουν στοιχεία. Γιατί δεν είναι όλα τα κράτη μέλη που δείχνουν τόσο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης της κρίσης. Δηλαδή, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, και η Ιταλία είμαστε από τις χώρες που ενδιαφερόμαστε και πράγματι πιέζουμε. Αλλά προφανώς, η Δανία ή η Πορτογαλία δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θέλουμε, λοιπόν, να κινητοποιήσουμε το σύνολο των κρατών μελών, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία των λαών της Ευρώπης να αποδείξουν ότι σε εποχές κρίσης η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η αλληλεγγύηση ανάμεσα στα κράτη μέλη και τους λαούς τους, έχει πρακτική εφαρμογή.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης έχουμε ενδείξεις για το πόσο θα επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια προεκτίμηση.
Αυτό που εμείς κάνουμε είναι να διευρευνήσουμε όλες τις δυνατότητες τροφοδοσίας μας, να προσπαθούμε να δούμε, όπως έκανα και με την επιστολή μου, κι άλλες πηγές και χρηματοδότηση, κάτι ανάλογο που γίνεται σε παρόμοιες περίπτωσεις, των αποζημιώσεων.
Θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί μια καλή συμμαχία κρατών μελών που συμφωνούν με αυτή την πρόταση και θα πείσουμε τις υπόλοιπες χώρες να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Επειδή ακριβώς η Ευρώπη είναι εξαιρετικά εξαρτημένη από εισαγωγές ορυκτών πρώτων υλών – η εξάρτηση της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από τρίτες χώρες είναι 60%, σε πετρέλαιο είναι 80%, είναι τεράστια τα μεγέθη – αν δεν συνειδητοποιήσει ότι ειδικά στο θέμα της ενέργειας απαιτείται να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά, προς την κατεύθυνση δημιουργίας μηχανισμών αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη και στους λαούς, τότε οι μεν ισχυροί θα μπορούν εύκολα να διαπραγματευτούν με τους προμηθευτές, οι δεν αδύναμοι θα βρίσκονται πάντα σε ανίσχυρη θέση.
Γι αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, θέλουμε να το ανοίξουμε ως θέμα. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και θα υπάρξουν συμμαχίες και ελπίζω η Ευρώπη, έχοντας και την κακή εμπειρία της μη έγκυρης ανταπόκρισης στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, να έχει αρκετή σοφία και ιστορική εμπειρία, ώστε στην πιθανή ενεργειακή κρίση να αντιδράσει πολύ πιο αποτελεσματικά.
Μια τέτοια πρόταση είναι η πλατφόρμα που προτείνουμε εμείς ως Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μανιάτη, καλημέρα σας.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα.