1. Home
  2. Νέα
  3. ΣΕΕΠΕ: Επίδομα θέρμανσης σε όλους

ΣΕΕΠΕ: Επίδομα θέρμανσης σε όλους

0

επιδΤο προεδρείο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), σε πρόσφατη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την απορία του για τον πρόσφατο νόμο περί μείωσης 30% του Ε.Φ.Κ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) και προτείνει στην κυβέρνηση για να ζωντανέψει η αγορά να δοθεί το επίδομα θέρμανσης σε όλους.

Με αφορμή την τιμή πετρελαίου που αναμένεται να φτάσει στο 1,05-1,06 ευρώ το λίτρο καθώς και την εφαρμογή της μείωσης 30% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από την κυβέρνηση, ο ΣΕΠΠΕ σε πρόσφατη εκδήλωση εξέθεσε τις βασικές του θέσεις.

Σημαντικά στοιχεία της παρούσας κατάστασης στην αγορά των Πετρελαιοειδών, είναι αρχικά η έλλειψη ρευστότητας που έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο επιχειρήσεων, και η ραγδαία πτώση των πωλήσεων λόγω της υπέρμετρης αύξησης των φόρων. Ακολουθεί η μεγάλη μείωση των πωλήσεων Πετρελαίου Θέρμανσης ενώ σημειώνεται περαιτέρω συρρίκνωση των περιθωρίων των τριών Κλάδων της αγοράς: των Εταιρειών Εμπορίας, των Πρατηριούχων και των Μεταφορέων. Επιπλέον, οι παράνομοι πρατηριούχοι και ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, και ταυτόχρονα σημειώνονται σημαντικές ζημιές και υψηλότατος δανεισμός σε όλες τις Εταιρείες Εμπορίας με κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΕΕΠΕ αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου καταβολής του Ε.Φ.Κ, ο οποίος μέχρι τώρα προκαταβάλλεται από τις Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Προτείνει δηλαδή, την πίστωση ορισμένων ημερών στις Εταιρείες Εμπορίας, με ταυτόχρονη κατάθεση των αντίστοιχων τραπεζικών εγγυήσεων, όπως ισχύει όχι μόνο στους υπόλοιπους κλάδους με υψηλό Ε.Φ.Κ στη χώρα μας, αλλά και στα περισσότερα Κράτη- Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά και η βελτιστοποίηση του ύψους του κόστους χρηματοδότησης, ο ΣΕΕΠΕ προτείνει την κατάθεση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής των Εταιριών Εμπορίας στην Τελωνιακή Περιφέρεια από την οποία έχει εκδοθεί η άδεια Εγκεκριμένου Αποθηκευτή, το ποσό της οποίας θα καλύπτει το σύνολο των αναλογούντων φορολογικών επιβαρύνσεων. Η κατάθεσή τους θα γίνεται μετά από ορισμένες ημέρες, οι οποίες αρχικά δε θα υπερβαίνουν τις δέκα. Οποια διαδικασία εφαρμοστεί προτείνεται να μην ισχύει για την περίοδο 15-30/12 κάθε έτους, ώστε να μην εμφανίζεται υστέρηση στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του Κράτους.

Τονίστηκε ακόμη ότι ο μοναδικός λόγος που η Πολιτεία προχώρησε στην εξίσωση του Ε.Φ.Κ στο Πετρέλαιο Κίνησης και Θέρμανσης, ήταν ο έλεγχος του λαθρεμπορίου ενώ ταυτόχρονα η Πολιτεία θέσπισε και μία σειρά άλλων μέτρων ώστε να επιτευχθεί η πάταξη της λαθραίας κίνησης καυσίμων. Το ΣΕΕΠΕ έκανε αναφορά ακόμη στο σύστημα εισροών- εκροών, το οποίο χαρακτήρισε ως το βασικότερο μέτρο για την περιορισμό της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Από τη στιγμή όμως που αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, και η εφαρμογή όλων των θεσμικών μέτρων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη μείωση του Ε.Φ.Κ και κατά συνέπεια τη μείωση του Πετρελαίου Θέρμανσης, δυσχεραίνει σημαντικά την εφαρμογή του το χειμώνα που έρχεται. Η θέση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, λαμβάνοντας υπόψη την υστέρηση αυτή, είναι η πλήρης κατάργηση όλων των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να προμηθεύεται πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή.

Τέλος, τονίστηκε η διάθεση του Κλάδου να ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ για τον αρτιότερο εξοπλισμό των συνεργείων των ΚΕΔΑΚ, με τρεις προϋποθέσεις: Ο έλεγχος του ΚΕΔΑΚ να επεκταθεί πανελλαδικά, να αναθεωρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία ώστε εξορθολογιστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις και να ενισχυθεί η σύμπραξη του ιδιωτικού φορέα ο οποίος θα ελέγχει τη σωστή λειτουργία των ΚΕΔΑΚ.