1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Βράβευση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Βράβευση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

0

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βράβευσε για το έργο του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής (EBEN – EUROPEAN BUSINESS ETHICS NETWORK) με θέμα “Οι ηθικές αξίες για κοινωνική ευημερία”. Η ημερίδα διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.


maniatis ebenΟ κ. Μανιάτης, μεταξύ άλλων, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε:


«Αγαπητοί φίλοι,


Έχω σήμερα την μεγάλη χαρά να παρευρεθώ στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής, με θέμα τις Ηθικές αξίες για Κοινωνική Ευημερία. Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τις εταιρείες που διέπρεψαν στην εφαρμογή του μοντέλου επιχειρηματικής ηθικής ΕΒΕΝ.GR, ειδικά σε μια εποχή παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ύφεσης και γεωπολιτικών αναταραχών.


Ζούμε τα τελευταία χρόνια στη δίνη μιας διεθνούς και εθνικής οικονομικής κρίσης, στην οποία η έλλειψη επιχειρηματικής ηθικής αναδείχθηκε ως ένα από τα βασικά αίτια που την προκάλεσαν.


Έχει γίνει πλέον αντιληπτό από όλους ότι η ηθική στην επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί παράγοντα οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.


Σήμερα, που εκτός από την οικονομική, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μία περιβαλλοντική κρίση, πλανητικών διαστάσεων, δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να πιστεύουμε στους συλλογικούς μύθους που μας οδήγησαν ως χώρα και ως πλανήτη στη σημερινή κατάσταση.


Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως, έχοντας κατανοήσει πλήρως τον ρόλο, τις ευθύνες, αλλά και το συμφέρον τους, έχουν φροντίσει να ενσωματώσουν την έννοια της αειφορίας στην επιχειρηματική στρατηγική τους.


Ηθική είναι η αντίληψη και οι δράσεις που εκφράζουν, μέσα από την προσήλωση στη νομιμότητα, τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη, στο σεβασμό στους τρίτους και το περιβάλλον, ακόμα και την αναβολή της απόλαυσης σήμερα, για μεγαλύτερα οφέλη αύριο. Γι αυτό και ο Πλάτωνας στην “Πολιτεία” αναφέρει ότι “ο δίκαιος άνθρωπος είναι πιο ευτυχισμένος από τον άδικο”.


Ηθική επιχείρηση σήμερα, είναι η επιχείρηση, η οποία επενδύει στις βιώσιμες τεχνολογίες και την καινοτομία. Η επιχείρηση, η οποία αξιοποιεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η επιχείρηση, η οποία φροντίζει να μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.


Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι παρά η έντιμη και ηθική λειτουργία μιας επιχείρησης απέναντι στην Κοινωνία, τους πελάτες, το περιβάλλον και τους εργαζομένους της.


Η επιλογή της επιχειρηματικής ηθικής στις λειτουργίες, την οργάνωση, την παραγωγή, τη διοίκηση μιας εταιρείας, πρέπει να είναι συνειδητή επιχειρηματική απόφαση. Απόφαση που θέτει πρότυπα συμπεριφοράς και δράσης, πάνω σε βάσεις διαφάνειας, ειλικρίνειας, άμιλλας, χωρίς κριτήρια μονοπωλιακής υπεροχής και επιβολής.


Πριν από μερικά χρόνια, τέτοιες σκέψεις ηχούσαν γραφικές και παράδοξες.


Σήμερα, η κρίση υποχρεώνει τους πάντες σε μια επιστροφή στα θεμελιώδη.


Τι αποκάλυψε η παγκόσμια κρίση, όπως εκδηλώθηκε το 2008 στις ΗΠΑ, για να μεταδοθεί στη συνέχεια και στον υπόλοιπο κόσμο;


Αποκάλυψε ότι πίσω τις αγορές, υπάρχει ένας παντοδύναμος αλλά κρυφός κόσμος, στον οποίο, όπως στις Αυλές των βασιλιάδων του παρελθόντος, η λαμπρότητα αναμειγνύεται με το παρασκήνιο.


Μόνο που μιλώντας εδώ για παρασκήνιο, εννοούμε τη δράση του κερδοσκοπικού οργίου χρηματοπιστωτικών παραγόντων, σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, των πραγματικών προϊόντων και υπηρεσιών.


Η κρίση, μας υπενθυμίζει με ηχηρό τρόπο ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι και ότι η χρήση τους προκαλεί πάντα κόστος, πολλές φορές μάλιστα, ανυπολόγιστο.


Αδιαφορήσαμε να επενδύσουμε στο μέλλον.


Πιστέψαμε ότι η πλασματική ευφορία θα διαρκούσε για πάντα και ξεχάσαμε ότι στο τέλος του πάρτι έρχεται ο λογαριασμός.


Είναι καιρός, η έννοια της υπευθυνότητας, της ηθικής, της αξιοκρατίας, του σεβασμού απέναντι στη δικαιοσύνη και το κοινωνικό σύνολο, να βρουν επιτέλους τη θέση τους στην καθημερινότητά μας.


Το ίδιο το κράτος προφανώς πρέπει να δίνει πρώτο το παράδειγμα της ηθικής ευθύνης. Η δημοκρατία είναι πολίτευμα του παραδείγματος.
Όλοι καλούμαστε να παράγουμε χειροπιαστά και συγκεκριμένα αποτελέσματα, προκειμένου να δικαιώσουμε τον Βολταίρο που έλεγε πως “ο γήινος Παράδεισος είναι εδώ όπου βρίσκομαι”.


Γι’ αυτό και η Ηθική Επιχειρηματικότητα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ούτε εφήμερη μόδα ούτε μια ακόμη έξυπνη τακτική του σύγχρονου μάρκετινγκ. Πρέπει να είναι πεποίθηση και όραμα.


Κι επειδή οι επιχειρηματίες είναι πάντα πιο σοφοί, πιο λογικοί και πιο υπεύθυνοι με τα δικά τους χρήματα, είναι βέβαιο πως είναι και πιο αποτελεσματικοί.


Καλή επιτυχία».