1. Home
  2. Νέα
  3. O Γιάννης Μανιάτης ενημερώνει τους πρέσβεις

O Γιάννης Μανιάτης ενημερώνει τους πρέσβεις

0

Τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των ξένων Κυβερνήσεων προσκάλεσε στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στο ζήτημα της έρευνας, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.


maniatis presveisΜιλώντας στους Πρέσβεις, ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεπερνά την οικονομική κρίση και αλλάζει σελίδα και βηματισμό, με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που επενδύει, μεταξύ άλλων, και στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και εφαρμόζοντας τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς και προδιαγραφές για την προστασία του.


Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική της θέση, καθίσταται πλέον ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, προσφέρει ασφάλεια, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και δρομολογεί έργα που θωρακίζουν ενεργειακά την ίδια αλλά και την Ε.Ε., μέσω της διασφάλισης εναλλακτικών πηγών και οδεύσεων μεταφοράς.


Ειδική μνεία έκανε ο Υπουργός ΠΕΚΑ στα συνολικά 12 έργα ελληνικού ενδιαφέροντος στους τομείς του Φυσικού Αερίου και του Ηλεκτρισμού, που ενέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον κατάλογο των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs). Χαρακτήρισε τον υπό κατασκευή αγωγό TAP ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα που θα πραγματοποιηθούν διεθνώς τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε στη σημασία του διασυνδετήριου Ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, αλλά και στις προοπτικές για τον EastMed που μέσω Ελλάδας θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με τα κοιτάσματα από Ισραήλ και Κύπρο.


Ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι αναμένεται να δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. οι δύο Διεθνείς προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, η πρώτη για τις 20 περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης και η δεύτερη για τα 3 χερσαία «οικόπεδα» σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο και κάλεσε τους Πρεσβευτές να ενημερώσουν σχετικά με τις εξελίξεις τις Κυβερνήσεις των Κρατών τους, καθώς και τις πετρελαϊκές εταιρίες που εδρεύουν στις χώρες τους.


Αμέσως μετά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε:


«Πριν από λίγο ολοκλήρωσα την ενημέρωση όλων των ξένων Πρεσβειών, για τις ενθαρρυντικές προοπτικές της Ελλάδας στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.
Ανέλυσα πλήρως, στις διπλωματικές αντιπροσωπείες των κρατών, τα σημαντικά βήματα που δρομολογήσαμε τα τελευταία 3 χρόνια.
Ζήτησα τη συνδρομή τους, προκειμένου να ενημερώσουν τις Κυβερνήσεις τους, αλλά και τις εταιρίες του ενεργειακού κλάδου που εδρεύουν στις χώρες τους, για τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που αφορά στα 20 blocks σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, αλλά και τις 3 περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.


Οι ενδείξεις είναι, πράγματι, ισχυρές.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση των δυο διεθνών διαγωνισμών στην εφημερίδα της Ε.Ε., εντός του Οκτωβρίου, θα εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον, από μεγάλες και μεσαίες εταιρίες του πετρελαϊκού κλάδου.»