1. Home
  2. Νέα
  3. Ενέργεια και Ανάπτυξη 2014 από το ΙΕΝΕ

Ενέργεια και Ανάπτυξη 2014 από το ΙΕΝΕ

0

Το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδος στο σημερινό διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αποτελεί την κεντρική θεματική του εφετινού, 19ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014», που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στις 11 & 12 Νοεμβρίου 2014, στην Αθήνα (Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387).


ieneΥψηλόβαθμα στελέχη από κορυφαίους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ινστιτούτα του ενεργειακού τομέα συγκαταλέγονται στους ομιλητές του συνεδρίου, με στόχο να αναλύσουν τις διεθνείς προοπτικές και αλληλεπιδράσεις των πλέον πρόσφατων ενεργειακών εξελίξεων στην χώρα μας.


Η επίσπευση στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, η προσπάθεια διαφοροποίησης των εισαγωγών φυσικού αερίου για την κάλυψη των Ευρωπαϊκών αναγκών φυσικού αερίου μέσω νέων αγωγών και σταθμών LNG,ο ρόλος της Ελλάδας στην διακίνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιφερειακό επίπεδο, η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στην ΝΑ Ευρώπη, η κρίση στην ευρωζώνη και ο αντίκτυπος στις ενεργειακές επενδύσεις, αλλά και οι ραγδαίες και έντονες εξελίξεις στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, συμπίπτουν χρονικά.


Η πραγματικότητα αυτή επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την ενέργεια, που αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, ενώ, παράλληλα, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική της διάσταση. Όλες οι παραπάνω παράμετροι και η αλληλεπίδρασή τους σε ότι αφορά την Ελλάδα, την ΝΑ Ευρώπη και τις γειτονικές περιοχές, διαμορφώνουν το πλαίσιο των ομιλιών, παρουσιάσεων και συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014» του ΙΕΝΕ, που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ.


Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου είναι ο Δρ. Νίκος Βασιλάκος (Πρόεδρος, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – ΡΑΕ).


Στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών ενεργειακών οργανισμών που θα συμμετάσχουν στο 19ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014» συγκαταλέγονται οι κκ. Beate Raabe (Γ. Γραμματέας Eurogas, Βρυξέλλες), Πρέσβης Jan-Meinte Postma (Ειδικός Απεσταλμένος του Γ. Γραμματέα του Energy Charter, Βρυξέλλες), Jan Van Aken (Γ. Γραμματέας EFET), Chris Beddoes (Γ. Γραμματέας Fuels Europe, Βρυξέλλες), Simon Uzunov (Επικεφαλής Μονάδας Ενέργειας Energy Community, Βιέννη), Jan Ingwersen (Business Area Manager, Markets, ENTSO-G), Dan Staniaszek (Senior Expert του Buildings Performance Institute Europe – BPIE, Βρυξέλλες). Επίσης, στην κορυφαία ετήσια διοργάνωση του ΙΕΝΕ σε εθνικό επίπεδο, αναμένονται να λάβουν και εφέτος μέρος ως ομιλητές εκπρόσωποι από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurelectric.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, εξάλλου, εξέχοντες ειδικοί και επαγγελματίες του διεθνούς ενεργειακού τομέα, όπως ο έγκυρος ενεργειακός αναλυτής Dr. Leo Drollas (Ανεξάρτητος Σύμβουλος, Ηνωμένο Βασίλειο) και ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου κ. Σόλων Κασίνης (Διευθύνων Σύμβουλος της Kassinis International Consulting Ltd), καθώς και διακεκριμένα στελέχη του χώρου της ενέργειας στην χώρα μας, όπως ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης (Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και Μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ) και ο Καθηγητής Παντελής Κάπρος (Διευθυντής του E3MLab, ΕΜΠ, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΙΕΝΕ).


Κατά τις συνεδρίες του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014» θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:
· Οι Αλλαγές στο Διεθνές Ενεργειακό Τοπίο και οι Νέες Προκλήσεις
· Η Γεωπολιτική Διάσταση της Ενέργειας και ο Ρόλος της Ελλάδας στην Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού της ΕΕ
· Τάσεις στον Ηλεκτρικό Τομέα στην Ευρώπη και τον Διεθνή χώρο και οι Προοπτικές της Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας
· Στρατηγική για τις ΑΠΕ και Έμφαση στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
· Ο Ρόλος του Φυσικού Αερίου στην Ευρωπαϊκή Αγορά και ΝΑ Ευρώπη και η Θέση της Ελλάδας
· Εξελίξεις στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο


Χορηγοί του 19oυ Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014» είναι η ΔΕΠΑ και η δικηγορική εταιρεία Κυριακίδης-Γεωργόπουλος (KG Law Firm), ενώ υποστηρικτές είναι τα ΕΛΠΕ, η Energean Oil & Gas και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


tags: