1. Home
  2. Νέα
  3. Σπάει το μονοπώλιο του ΟΠΕΚ

Σπάει το μονοπώλιο του ΟΠΕΚ

0

opecΕιδικοί εκτιμούν ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η Σαουδική Αραβία, η οποία εκπροσωπεί το ένα τρίτο της παραγωγής του ΟΠΕΚ με ημερήσια παραγωγή 9,7 εκατ. βαρέλια, μαζί με το Κουβέιτ εξετάζει με αρκετή συμπάθεια το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης από το 20% που έχει καταγραφεί το τελευταίο πεντάμηνο.

Αυτή η μεταστροφή στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, όπως εκτιμούν πηγές του πρακτορείου Reuters, ερμηνεύεται ως μια απόπειρα να αναχαιτίσει πρωτοβουλίες ανταγωνιστών όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παρουσιάσει ραγδαία πρόοδο στο μέτωπο της ενέργειας με την αξιοποίηση σχιστολιθικών κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά 3,9 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2018, σύμφωνα με προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως προτίθεται να επιτρέψει την πτώση των τιμών ακόμη και μέχρι τα 80 δολάρια το βαρέλι για την επόμενη διετία.

Η επόμενη σύνοδος του ΟΠΕΚ θα πραγματoποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ένα ακόμη ισχυρό κράτος-μέλος του οργανισμού, ήδη συστήνει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής για την ενίσχυση των τιμών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ραφαέλ Ραμίρεζ, πρότεινε έκτακτη συνάντηση πριν από τα τέλη του επόμενου μηνός. Η σύνοδος αυτή, κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά κρίσιμη.