1. Home
  2. Νέα
  3. Επιθετική η Τουρκία λόγω κυπριακής ΑΟΖ

Επιθετική η Τουρκία λόγω κυπριακής ΑΟΖ

0

kΈντονη ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η επιλογή της κλιμάκωσης από την Άγκυρα, μετά και τη δέσμευση κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου περιοχών στην κυπριακή ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες στις αρχές Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, στο υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνουν μια πολύ επιθετική διάθεση της τουρκικής πλευράς, κάτι που συμπίπτει και με την εντύπωση που σχημάτισε η πρώην ΥΠΕΞ κ. Ντ. Μπακογιάννη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αγκυρα και τη συνομιλία της με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Μ. Τσαβούσογλου.

Σε συνεννόηση με τη Λευκωσία, η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην τροφοδοτήσει την ένταση που καλλιεργούσαν οι Τούρκοι, και αυτός ήταν ο λόγος που τα ελληνικά πολεμικά –με εξαίρεση την τορπιλάκατο «Καβαλούδης» που αποτελεί τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ Unifil– είχαν μείνει μακριά από τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου, πάντως, η Αθήνα έκρινε ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση στο διηνεκές. Στην τελευταία συνάντησή τους την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ευ. Βενιζέλος συμφώνησαν ότι αν συνεχιστεί η στρατηγική της έντασης από την Τουρκία, θα αναβαθμιστεί η ελληνική ναυτική παρουσία νοτιοανατολικά της Κύπρου. Αυτό είναι το επόμενο στάδιο κλιμάκωσης, ωστόσο η Αθήνα ευελπιστεί, ότι η διεθνής πίεση, όπως εκδηλώθηκε με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., όπου για πρώτη φορά αναφέρεται ότι η αναγνώριση όλων των μελών της Ε.Ε. αποτελεί προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά και πιέσεις που ασκούνται παρασκηνιακά θα οδηγήσουν την κρίση σε εκτόνωση. Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι θα συνεχιστεί η ένταση και το επόμενο διάστημα, αφού η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας –που έκανε πίσω στο θέμα των Κούρδων ύστερα από πίεση των Αμερικανών– έχει επιλέξει το Κυπριακό για να κατευνάσει το εθνικιστικό ακροατήριο. Ο Νταβούτογλου δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι το «Μπαρμπαρός» θα προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες, ενώ «επικίνδυνες ημερομηνίες» για να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η τουρκική προκλητικότητα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η υπουργική συνάντηση της Τριμερούς και στις 8 Νοεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής της Τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Είναι γνωστό, ότι αυτή η συνεργασία έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στην Τουρκία.