1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Κρας τεστ για την τσέπη αλλά και το περιβάλλον

Κρας τεστ για την τσέπη αλλά και το περιβάλλον

0

Η θέρμανση της κατοικίας αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τους Ελληνες, καθώς από τη μία συρρικνώθηκε η αγοραστική τους δύναμη, εξαιτίας της κρίσης, και από την άλλη, παρά την αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η τιμή του πετρελαίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.


AiD Engineering geothermalΤα τελευταία χρόνια, αρκετοί είναι εκείνοι οι καταναλωτές οι οποίοι στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, ωστόσο η σωστή χρήση τους θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, καθώς ορισμένες επιλογές αποδείχθηκαν πιο… ακριβές από το πετρέλαιο.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει σχετική μελέτη της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου -υπό την επιμέλεια του Γιώργου Τσαλίκη, ηλεκτρολόγου μηχανικού και ενεργειακού επιθεωρητή- στην οποία αναφέρεται το τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μην πέσουν θύματα παραπλανητικής διαφήμισης.


Για την ευκολότερη κατανόηση έγινε σύγκριση του κόστους θέρμανσης των διάφορων συστημάτων, σε μία τυπική κατοικία που θερμαίνεται μέχρι σήμερα με πετρέλαιο από κεντρικό σύστημα με βαθμό ενεργειακής απόδοσης (ΒΕΑ) 80% και ξοδεύει 1.500 λίτρα τον χρόνο ή 15.000 Kwh και θα πληρώσει 1.650 ευρώ καθώς έχει υπολογιστεί με τιμή λίτρου 1,10 ευρώ (1.500 λίτρα Χ 1,10 ευρώ/λίτρο= 1.650 ευρώ, ποσό που αποτελεί την τιμή βάσης).


Οσον αφορά την ποιοτική σύγκριση των πηγών θέρμανσης, ο ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας, αν και η λειτουργία των συστημάτων με νυχτερινό τιμολόγιο μειώνει το κόστος. Το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για την παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα θερμαντικά σώματα ενώ δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς, όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται.


Για τον υπολογισμό του κόστους θέρμανσης η μελέτη έλαβε υπόψη τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου, την τιμή αγοράς του και την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης.


Για τον υπολογισμό του κόστους θέρμανσης η μελέτη έλαβε υπόψη τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου, την τιμή αγοράς του και την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης.


Σημειώνεται ότι οι τιμές αφορούν τη θέρμανση ολόκλη­ρης της κατοικίας και όχι μεμονωμένων χώρων. Σε γενικές γραμμές η επιλογή ενός συστήματος θέρμανσης γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης, το κόστος του καυσίμου, την πιθανότητα αύξησής του και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πάντως, οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες και να συμβουλεύονται ειδικούς πριν προχωρήσουν σε μεγάλου κόστους αγορά ή αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.


Αν χρησιμοποιηθούν για θέρμανση του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Ενδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη όλης της κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς, τριφασική παροχή, οπότε το κόστος αυξάνεται.


Αναφορικά με το πετρέλαιο, για να λειτουργεί αποδοτικά και οικονομικά και να μη ρυπαίνει, ο λέβητας πετρελαίου χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
Από την άλλη πλευρά, το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή πηγή ενέργειας, πληρώνεται μετά τη χρήση του και είναι πάντα διαθέσιμο από το δίκτυο.


Το πέλετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ωστόσο το μειονέκτημά του είναι ότι χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.
Αναφορικά με την επιλογή του… ξύλου, αυτά πρέπει να είναι στεγνά, (υγρασία μέχρι 20%), δηλαδή να έχουν κοπεί πριν από 12-18 μήνες, ενώ απαγορεύεται η καύση επεξεργασμένων ξύλων (παλιά κουφώματα, έπιπλα κ.λπ.).


Η θέρμανση με χρήση απλού τζακιού στα αστικά κέντρα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση γιατί δημιουργεί αιθαλομίχλη με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία μας. Σημειώνεται ότι ένα απλό τζάκι εκπέμπει 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από έναν λέβητα πετρελαίου πολυκατοικίας.


Τέλος, η αντλία θερμότητας – κλιματιστικό αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και τη φέρνει μέσα στην κατοικία, ενώ αποδίδει κατά μέσο όρο 3 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει.


Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατανάλωση του καυσίμου δεν καθορίζεται μόνο από το μέγεθος της κατοικίας, αλλά και από τη μόνωσή της. Η θέρμανση δεν λειτουργεί μόνο για να ζεστάνει το σπίτι, αλλά για να αναπληρώνει τη θερμότητα που χάνεται. Μια συνηθισμένη κατοικία είναι σαν ένας τρύπιος κουβάς που πρέπει συνεχώς να τον τροφοδοτούμε για να παραμένει γεμάτος. Αν ήταν δυνατό να μηδενίσουμε τις απώλειες, με τέλειες μονώσεις, τότε αυτό το σπίτι δεν θα χρειαζόταν καν θέρμανση.