1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Economist: Αναταραχή στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες

Economist: Αναταραχή στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες

0

petreleo-ptosiΗ Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η αμερικανική Διεύθυνση Ενημέρωσης για την Ενέργεια και ο ΟΠΕΚ υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, από τον Ιούνιο η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 25% πέφτοντας αρκετά κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η πτώση αυτή οφείλεται μερικώς στην αναιμική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανάπτυξη επιβραδύνεται, ιδιαιτέρως στην Κίνα και στην Ευρωζώνη, και μαζί της μειώνεται και η κατανάλωση πετρελαίου.

Στο καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών επικρατεί αναταραχή, όπως σημειώνει ο Economist. Οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ στη Μέση Ανατολή έχουν πλέον εμπλακεί σε έναν πόλεμο τιμών στην Ασία. Ολα αυτά είναι άσχημα νέα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση και παραγωγή πετρελαίου (το τμήμα του κλάδου που είναι γνωστό ως upstream) καθώς έχουν θεμελιώσει τη στρατηγική τους στη βάση υψηλότερων τιμών για το πετρέλαιο. Μετά τη βουτιά που είχε κάνει σε επίπεδα κάτω από τα 35 δολάρια το βαρέλι στη διάρκεια της ύφεσης την περίοδο 2008-2009, η τιμή του Brent ανέκαμψε στα 128 δολάρια το βαρέλι την άνοιξη του 2012. Οι πετρελαϊκές αντέδρασαν διοχετεύοντας κεφάλαια σε κάθε είδους σχέδιο, από την εξόρυξη αμερικανικών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων μέχρι τις εξορύξεις σε βαθιά νερά στους τροπικούς. Αναλυτές της συμβουλευτικής Ernst & Young (ΕΥ) εκτιμούν πως οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες προωθούν 163 «μεγα-σχέδια» (έτσι αποκαλούνται όσα κοστίζουν πάνω από ένα δισ. δολάρια έκαστο) που συνολικά φθάνουν στα 1,1 τρισ. δολάρια. Οπως διαπίστωσε η ΕΥ, στην πλειονότητά τους έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό, ενώ έχουν μείνει πίσω στο χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει. Τα περισσότερα μεγάλα σχέδια έχουν σχεδιασθεί στη βάση της υπόθεσης πως το πετρέλαιο θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, μια πεποίθηση που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα είδος πίστης στον κλάδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Economist, έχοντας αποκλειστεί από πολλές φθηνές πετρελαιοπηγές εξαιτίας «πατριωτισμού φυσικών πόρων» των χωρών στις οποίες βρίσκονται τα αποθέματα, οι πετρελαϊκές αντιμετωπίζουν ακόμη πιο δύσκολες προοπτικές. Κι έτσι έχουν αυξηθεί οι κεφαλαιακές δαπάνες παρά την επιβράδυνση της παραγωγής πολλών από τις εισηγμένες μεγάλες πετρελαϊκές. Η ζήτηση για υπηρεσίες και εξοπλισμό εκμετάλλευσης πετρελαιοπηγών έχει υπερβεί την προσφορά, η οποία έχει άλλωστε αυξημένο κόστος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη.