1. Home
  2. Νέα
  3. Συνεργασία Ελλάδας-Βελγίου στην Ενέργεια

Συνεργασία Ελλάδας-Βελγίου στην Ενέργεια

0

Χαιρετισμός Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, κατά την τελετή υπογραφής συμφωνιών μεταξύ θεσμικών φορέων της Ελλάδας και του Βελγίου για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 παρουσία του Βέλγου Πρέσβη, Marc Van Den Reeck.


makis-papagewrgiouΚυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω για αυτήν την πρόσκληση.
Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα με τους Βέλγους φίλους και συνεργάτες μας για πολλούς λόγους.
Πρώτον, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που συνδέει την Ελλάδα με το Βέλγιο: την Ευρωπαϊκή ταυτότητα.


Το Βέλγιο βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, και όχι μόνο γεωγραφικά.
Και αυτές οι κοινές αξίες και αρχές, οι οποίες αποτελούν την «Ευρωπαϊκή ταυτότητα», μας συνδέουν στενά, ειδικά μέσα σε πραγματικά δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα.
Δεύτερον, συμμεριζόμαστε επίσης ένα κοινό όραμα για το μέλλον της ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πράγματι, ο ενεργειακός κλάδος στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει μια μη αναστρέψιμη πορεία προς μια θεμελιώδη αλλαγή.
Προς μια πιο ανταγωνιστική, ενοποιημένη και συνδεδεμένη ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου.
Αυτή η ενοποίηση αναμένεται να αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και να επιφέρει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές μέσω της υιοθέτησης αποτελεσματικότερων μηχανισμών της αγοράς.


Ως εκ τούτου, θα πρέπει πραγματικά να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας μας και την ανάπτυξη συνεργειών, όπου είναι εφικτό.
Αυτό με φέρνει στον τρίτο λόγο για τον οποίο η σημερινή τελετή αποτελεί ένα πραγματικά σημαντικό βήμα για τις ενεργειακές μας σχέσεις με στόχο την ενίσχυση της ενοποίησης της αγοράς φυσικού αερίου και την ασφάλεια του εφοδιασμού.


Οι περισσότερες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, με ώριμες αγορές και πρόσβαση σε hubs (σημεία συναλλαγών) φυσικού αερίου, επωφελούνται από πιο ανταγωνιστικές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς και τις διαφοροποιημένες πηγές.
Το Βέλγιο είναι μέρος αυτής της εικόνας, χάρη στο Zeebrugge και τις προσπάθειες της βελγικής Ρυθμιστής Αρχής CREG και του βελγικού Διαχειριστή Fluxys.
Σήμερα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, με τον ΔΕΣΦΑ και τη ΡΑΕ από την πλευρά μας με αυτούς τους δυο εταίρους, που έχουν πραγματικά σημαντική εμπειρία σε βέλτιστες πρακτικές σε ένα ευρύ φάσμα των ενεργειακών ζητημάτων.


Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι , CREG και Fluxys έχουν μια μακρά εμπειρία στην σύνδεση των αγορών.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί αναπόσπαστο μέρος μιας πιο ώριμης αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προωθώντας ενεργά την ανάπτυξη ζωτικής σημασίας ενεργειακών έργων, όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός IGB και η αναβάθμιση του τερματικού μας σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα.
Η ανάπτυξη των προαναφερόμενων υποδομών φυσικού αερίου και οι νέες ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένονται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τη μελλοντική θέσπιση ενός σημείου συναλλαγών φυσικού αερίου(gas trading hub).


Το άνοιγμα του συστήματος σε όσες το δυνατόν περισσότερες πηγές, εξασφαλίζοντας έτσι τη διαφοροποίηση των πηγών και την ασφάλεια του εφοδιασμού είναι ένα πρώτο βήμα προς τη μετάβαση σε μια ρευστή χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου.
Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια διµερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.


Είναι η αρχή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας που σίγουρα θέλουμε να εξελιχθεί ως τέτοια.
Θα ήθελα να καλωσορίσω εκ νέου τους Βέλγους φίλους και συνεργάτες μας και να ευχηθώ μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών, ΡΑΕ και CERG, και των Διαχειριστών των δύο χωρών, ΔΕΣΦΑ και Fluxys.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.