Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας από τη ΔΕΗ
Στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ παρέχονται όλες οι πληροφορίες με οφέλη για την τσέπη του καταναλωτή αλλά και του περιβάλλοντος ενώ δίνονται πληροφορίες σχετικά με τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, μαζί με έξυπνες συμβουλές για τη βελτίωση της κατανάλωσης ενέργειας των κατοικιών.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε:
– Κλείνουμε πάντα τα παράθυρα όταν η θέρμανση λειτουργεί. Αποφεύγουμε έτσι τις θερμικές απώλειες.
– Διατηρούμε τον θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία ως τους 20°C, γιατί οι μεγάλες διακυμάνσεις αυξάνουν την κατανάλωση. Για κάθε επιπλέον βαθμό ξοδεύουμε ως και 10% περισσότερη ενέργεια και φυσικά περισσότερα χρήματα.
– Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να καλύπτονται με κουρτίνες ή καλύμματα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
Υπάρχουν απλοί και χαμηλού κόστους τρόποι προκειμένου να περιοριστούν οι θερμικές απώλειες. Ενας είναι η μόνωση των χαραμάδων σε πόρτες και παράθυρα και το κλείσιμο των κουρτινών – παντζουριών το βράδυ.
Χρήση λαμπτήρων LED. Μπορεί να εξοικονομηθεί ως και το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας πυράκτωσης.
Χρήση σύγχρονων κλιματιστικών μονάδων με τεχνολογία inverter. Καταναλώνουν τρεις φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Όσον αφορά τις ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν στο σπίτι, όπως στο σαλόνι, στην κουζίνα ή στο υπνοδωμάτιο, οι καταναλωτές μπορούν με έξυπνες κινήσεις να μειώσουν την κατανάλωσή τους.
Συγκεκριμένα:
– Ηλεκτρονικός υπολογιστής:Η μείωση φωτεινότητας της οθόνης του υπολογιστή συμβάλλει στην εξοικονόμηση. Η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση.
Η αναστολή λειτουργίας του υπολογιστή εξοικονομεί ενέργεια, κάτι που δεν συμβαίνει με την κατάσταση αναμονής (stand by).
Τακτοποίηση του σκληρού δίσκου. Οσο πιο γρήγορα και πιο σωστά δουλεύει τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.
Τηλεόραση: Επιλογή συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α ή Α+). Επιλέγοντας τέτοιες συσκευές μπορεί να εξοικονομηθεί ως και 46% της ενέργειας.
Προτείνεται το σβήσιμο των συσκευών από τον διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ. Οταν αφήνουμε τις συσκευές να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand by), συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.
Ηλεκτρική κουζίνα: Αντικατάσταση παλαιών συσκευών με νέες, υψηλότερης ενεργειακής κλάσης. Η αντικατάσταση, για παράδειγμα, μιας ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας, ενεργειακής κατηγορίας C, με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας ως και 27%.
Μαγειρική εστία. Οταν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη, δαπανάται το 20%-30% της θερμότητας και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το σβήσιμο της εστίας ή του φούρνου λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα επίσης εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα.
Ψυγείο: Ένα ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α+ επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας ως 41%.
Τοποθέτηση του ψυγείου στο σωστό σημείο. Μείωση ενεργειακής δαπάνης επιτυγχάνεται επίσης αν το ψυγείο τοποθετηθεί μακριά από θερμαντικά σώματα, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο ή μέρη τα οποία βλέπει ο ήλιος.
Προτείνεται τακτική απόψυξη, εφόσον το ψυγείο δεν το κάνει αυτόματα. Ο πάγος πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση.
Πλυντήριο πιάτων: Επιλέξτε πλυντήριο πιάτων ενεργειακής κατηγορίας Α+. Ετσι εξοικονομείται ενέργεια ως 21%.
Καλό είναι να χρησιμοποιείτε προγράμματα μικρής διάρκειας για σκεύη που δεν είναι πολύ λερωμένα.
Ο τακτικός καθαρισμός του φίλτρου και ο έλεγχος του σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Πλυντήριο ρούχων: Επιλέξτε πλυντήριο ρούχων υψηλής ενεργειακής κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++.
Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά και προγράμματα χαμηλότερων θερμοκρασιών.
Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας: Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού στους40°-50°C.
Ενδείκνυται η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα. Η εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για ζεστό νερό φθάνει το 60%. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση ως και 9% στον συνολικό λογαριασμό ρεύματος.