1. Home
  2. Νέα
  3. Μείωση ζήτησης για το αέριο

Μείωση ζήτησης για το αέριο

0

Μειωμένη κατά 9% θα είναι εφέτος η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 2013, σύμφωνα με έρευνα της Eurogas.


natgasΌπως σχολιάζει η Eurogas, η σημαντική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους οφείλεται κυρίως στις ήπιες κλιματικές συνθήκες και στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα, στην χαμηλή τιμή του άνθρακα και στην περιορισμένη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.


Και συνεχίζει ότι, «η ζήτηση για φυσικό αέριο στη βιομηχανία και το νοικοκυριά σημειώνει μέχρι στιγμή την μεγαλύτερη πτώση. Ωστόσο, το φυσικό αέριο παραμένει η πρώτη επιλογή για θέρμανση στην ΕΕ και είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί αυτή η τάση».


Ο λόγος, σύμφωνα με τη Eurogas έγκειται:
– στη συνέχιση των επενδύσεων υψηλής απόδοσης
– στις σύγχρονες συσκευές αερίου, που οι οποίες προσφέρουν και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας
– στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη.


Σταχυολογώντας τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι:
1. Η μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εφέτος αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και τη ζήτηση για φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή.
Αναφορικά με τον άνθρακα, η Eurogas «βλέπει» ότι η χαμηλή τιμή του τού δίνει σημαντικό προβάδισμα έναντι του φυσικού αερίου.
2. Στο κομμάτι των ΑΠΕ, το αυξημένο μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμη ενέργεια -συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης συνεισφοράς των υδροηλεκτρικών- συνεπάγεται την περαιτέρω πτώση της ζήτηση για αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή.
3. Η χρήση φυσικού αερίου αυξάνεται στους οικιακούς καταναλωτές και μειώνεται στη βιομηχανία και τη θερμική παραγωγή ηλεκτρισμού.
4. Πτωτικές είναι και οι εισαγωγές LNG, λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά.
Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του 2014
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η ζήτηση για αέριο στην Ευρώπη στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Η πρόβλεψη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα καθ ‘όλη την διάρκεια της εξεταζόμενη περιόδου.
Κάνοντας μια συνολική πρόβλεψη για 2014, εκτιμάται ότι η ζήτηση του φυσικού αερίου θα ανέλθει στις 4 500 τεραβατώρες ή στα 417 δισ. κυβικά μέτρα.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurogas, η συνολική ενεργειακή κατανάλωση στη χώρα μας, το 2012, διαμορφώθηκε στους 18,9 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe), εκ των οποίων τα 11,6 Mtoe αφορούσαν προϊόντα πετρελαίου, τα 0,3 Mtoe στερεά ορυκτά καύσιμα, τα 1,0 Mtoe φυσικό αέριο, τα 4,5 Mtoe σε ηλεκτρισμό και τα 1,5 Mtoe σε λοιπά προϊόντα.


Η διαφορά στην συνολική κατανάλωση ενέργειας, τα έτη 2013-2012, διαμορφώθηκε στο -4,1%.
Αναφορικά με τις εγχώριες πωλήσεις φυσικού αερίου το 2013, υπέστησαν μείωση της τάξης του 11,7%, φτάνοντας τις 41,6 TWh. Ειδικότερα, οι οικιακοί καταναλωτές κατανάλωσαν 4,6 TWh, οι βιομηχανικοί καταναλωτές 8,8 TWh, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 28 TWh και ο κλάδος των μεταφορών μόλις 0,2 TWh.


tags: