Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Samsung Mobile Europe oι Ευρωπαίοι ξοδεύουν περίπου 45 λεπτά για τη μετακίνηση τους προς και από τη δουλειά τους κάθε μέρα, κάτι που ισοδυναμεί με περισσότερες από 7 ολόκληρες μέρες το χρόνο.
Καθώς ο χειμώνας κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία του, από το 40% Ευρωπαίων που χρησιμοποιούν τακτικά τα μέσα μεταφοράς για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, περίπου το 50% αναζητά τρόπους, ώστε να μετατρέψουν αυτόν τον αντιπαραγωγικό χρόνο σε κάτι πιο ευχάριστο και ψυχαγωγικό.
Η έρευνα αποκάλυψε πως ο μέσος όρος του χρόνου μετακίνησης διαφέρει στην Ευρώπη, με τους Βέλγους να έχουν την πιο χρονοβόρo καθημερινή μετακίνηση στα 52 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με τους εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι είχαν την πιο σύντομη καθημερινή μετακίνηση στα 36 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις πιο μεγάλες διαδρομές, με μέσο όρο 49,40 λεπτά.
Παρόλο που η πλειονότητα όσων μετακινούνται κατά κύριο λόγο οδηγούν (61%), σχεδόν το 1/3 παράλληλα χρησιμοποιεί ποδήλατο (12%) ή περπατά (20%) προς τη δουλειά κάθε μέρα, ένα ποσοστό που το επηρεάζει ο χειμωνιάτικος καιρός, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τα μέσα μεταφοράς. Οι Βέλγοι (23%) και οι Ιταλοί (23%) είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το τρένο για να μετακινηθούν προς και από τη δουλειά, ενώ οι Πολωνοί προτιμούν το λεωφορείο (37%). Οι Έλληνες, από την άλλη, με ποσοστό 57% προτιμούν τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο, ενώ το 29% πηγαίνει στη δουλειά, περπατώντας και το 23% επιλέγει το λεωφορείο.
Για να κάνουν πιο ευχάριστη τη μετακίνηση τους, οι Ευρωπαίοι κατά κύριο λόγο ακούν μουσική (64%, για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό φτάνει το 73%), όμως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταναλώνουν αυτόν τον πολύτιμο χρόνο, παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω τους (21%) ή πραγματικά μην κάνοντας τίποτα (15%) καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.
Στην Ελλάδα το 20% όσων μετακινούνται χρησιμοποιούν tablets. Τα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones συνεχίζουν να έχουν την πρώτη θέση στην προτίμηση, καθώς το 80% έχει πάντα μαζί του ένα. Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένα 7% του πληθυσμού δεν έχει κάποιο προϊόν τεχνολογίας μαζί του.