1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Τρόικα: Νέα εκπτωτικά τιμολόγια για επιχειρήσεις υψηλής τάσης

Τρόικα: Νέα εκπτωτικά τιμολόγια για επιχειρήσεις υψηλής τάσης

0

ΔΕΗΝέα χαμηλότερα τιμολόγια για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης, ζητά η Τρόικα από τη ΔΕΗ, με βάση το νέο μειωμένο κόστος.

«Μετακυλήστε άμεσα τα οφέλη από τα ΑΔΙ στις βιομηχανίες υψηλής τάσης, κακώς τους παρέχετε εκπτώσεις», είναι το μήνυμα της τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση. Το όφελος από κάτι τέτοιο ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από το e-mail που απέστειλε ο Κάρλο Βιβιάνι, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα, προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Η επιστολή έφτασε στη Μεσογείων λίγες μόλις ημέρες πριν τις 22 Δεκεμβρίου, ημέρα γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, με την οποία η τρόικα προειδοποιούσε την ελληνική πλευρά ότι όσο η κρατική επιχείρηση καθυστερεί να καταρτίσει νέα τιμολόγια για τη βιομηχανία με βάση το μειωμένο της κόστος, το θέμα για την Κομισιόν θα παραμένει ανοικτό, και θα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εκπτώσεις να χαρακτηρισθούν κρατικές ενισχύσεις και να ζητηθεί να επιστραφούν πίσω.

Η ΔΕΗ, ωστόσο, δεν ανανέωσε για ένα ακόμη χρόνο τα εκπτωτικά της τιμολόγια έπειτα από παρέμβαση της τρόικα, η οποία της ζήτησε να δώσει στη βιομηχανία νέα μειωμένα τιμολόγια, με βάση όμως το νέο μειωμένο της κόστος. Αναφέρεται επίσης στο σχέδιο της ΡΑΕ για τα νέα ΑΔΙ, που η Αρχή της έχει στείλει εδώ και καιρό και το οποίο τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, προβλέποντας ότι με το νέο μοντέλο και με τιμή 45.000 ευρώ/MWh, η ΔΕΗ θα έχει όφελος 80 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, από τον περυσινό Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα μεσολάβησαν μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως τα νέα ΑΔΙ, η διακοψιμότητα και η αντιστάθμιση, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ύστερα από παρέμβαση της τρόικας, «πάγωσε» η παράταση για ένα χρόνο των εκπτώσεων και δόθηκε εντολή στη ΔΕΗ να συνεκτιμήσει τις νέες συνθήκες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η ΔΕΗ θα αναθέσει άμεσα σε εξωτερικό σύμβουλο να εκπονήσει μελέτη που να συνεκτιμά τις συνέπειες των ρυθμιστικών παρεμβάσεων για τα νέα ΑΔΙ, τη διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση κόστους του CO2 στην ηλεκτρική αγορά, καθώς και τις βιομηχανίες υψηλής τάσης. Έπειτα, η ΔΕΗ θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να ανακοινώσει τη νέα της τιμολογιακή πολιτική προς τη βιομηχανία. Μέχρι τότε, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της 28ης/2/2104, δηλαδή η διατήρηση των εκπτώσεων.