1. Home
  2. Νέα
  3. Ο Μαδούρο αναζητά χρηματοδότηση λόγω της πτώσης πετρελαίου

Ο Μαδούρο αναζητά χρηματοδότηση λόγω της πτώσης πετρελαίου

0

ΜΑΔΟΥΡΟ2Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δήλωσε ότι αναζητά διεθνή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου που έχει πλήξει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας – μέλος του ΟΠΕΚ.

Παρουσίασε σχέδιο για την καταπολέμηση της ύφεσης που πλήττει τη Βενεζουέλα. «Η αστική τάξη, λέει ότι η λύση είναι να απελευθερώσω τις τιμές», δήλωσε ο Μαδούρο σε σχέση με τους ελέγχους των τιμών, σε όλα τα είδη, από την οδοντόπαστα έως τη βενζίνη κάτι που για πολλούς τροφοδοτεί το λαθρεμπόριο. «Λένε ότι αυτό θα λυθεί αν ο Μαδούρο κάνει υποτίμηση 50%, του μπολιβάρ σε σχέση με το δολάριο» ανέφερε για να συμπληρώσει. «Ο χρόνος των νεο-φιλελεύθερων πακέτων (κρίση) όμως τελείωσε. Η επανάσταση θα βρει τους δρόμους για να λύσουμε τα προβλήματα», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. «Είμαστε αφοσιωμένοι, 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε ο Μαδούρο, ο οποίος επισκέφθηκε μισή ντουζίνα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας κατά τη διάρκεια περιοδείας πριν από δύο εβδομάδες.

Η οικονομική κρίση της Βενεζουέλας, με τις τιμές του πετρελαίου μειωμένες κατά το ήμισυ και πλέον από τα μέσα του 2014, έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Μαδούρο και ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για να βρει νέα κεφάλαια. Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που εξοφλούνται μέσω του πετρελαίου με τον πρόεδρο Μαδούρο να δηλώνει προσφάτως ότι έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από την Κίνα.

Το οικονομικό καλάθι των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας έκλεισε στα 38,50 δολάρια ανά βαρέλι την Τρίτη, όπως δήλωσε ο Μαδούρο, πολύ κάτω από το μέσο όρο των 88,42 δολαρίων που ήταν η τιμή το 2014. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προετοίμασε τους πολίτες για μια αύξηση στις τιμές των καυσίμων που είναι οι φθηνότερες σε όλο τον κόσμο ώστε να στηρίξει την οικονομία.

Οι οικονομολόγοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Πολλοί πιέζουν να μπει τέλος στους συναλλαγματικούς ελέγχους και επισημαίνουν ότι αυτό είναι η ρίζα των οικονομικών δεινών της Βενεζουέλας.